Ilie Năstase, judecat ca rasist de Federația Internațională de Tenis. Iată ce riscă

Ultima actualizare:

    Ilie Nastase si Anne Keothavong la conferinta de presaFoto: GettyImages
Ilie Nastase si Anne Keothavong la conferinta de presaFoto: GettyImages

Căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, Ilie Năstase, a făcut o gafă majoră ieri, în timpul tragerii la sorți a meciurilor din întâlnirea România - Marea Britanie. Comentând despre sarcina Serenei Williams, el a făcut câteva remarci rasiste, care i-ar putea atrage suspendarea din funcție.

Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a deschis o anchetă ce Ilie Năstase a comentat în stilul propriu subiectul sarcinii Serenei Williams. La conferinţa de presă de vineri, în timp ce Simona Halep răspundea în engleză unor întrebări referitoare la faptul că Serena Williams este însărcinată, moment în care Ilie Năstase, în vârstă de 70 de ani, s-a adresat în limba română unui membru al echipei: "Să vedem ce culoare are. Ciocolată cu lapte?".

Dacă pe moment ziariștii englezi nu au înțeles ce a spus românul, ei au analizat caseta video și apoi cei de la BBC au înștiințat forul internațional. Evident, a venit și declarația oficială a ITF: "ITF nu tolerează limbajul discriminatoriu. Am aflat de presupusele declaraţii ale căpitanului României, Ilie Năstase, şi am început o anchetă pentru a vedea faptele cu exactitate, înainte de a lua măsurile necesare", a anunţat ITF, conform BBC. Măsurile care ar putea fi luate, dacă Năstase va fi găsit vinovat, sunt amendă sau chiar suspendare din funcție pe o anumită perioadă.

Presa engleză mai notează că în timpul ceremoniei de vineri, Năstase şi-a pus braţele în jurul căpitanului nejucător al Marii Britanii, Anne Keothavong, şi a întrebat-o în ce cameră stă! Totul, în faţa presei. Ziariștii britanici de la ”Daily Mail” susțin că aceasta s-a simțit jenată, chiar dacă a mascat totul printr-un zâmbet. Ea este însărcinată în 18 săptămâni și mai are acasă un copil.

Meciurile dintre România și Marea Britanie vor începe sâmbătă, la ora 12.00. Învingătoarea va juca și anul viitor în Grupa Mondială II a Fed Cup.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net