Mari campioni se declară şocați de dispariţia jucătoarei chineze de tenis Shuai Peng

Ultima actualizare:

    Shuai Peng a fost o foarte bună jucătoare de dubluFoto: EPA-EFE
Shuai Peng a fost o foarte bună jucătoare de dubluFoto: EPA-EFE

La două săptămâni după ce a vorbit despre faptul că ar fi fost violată de fostul vicepremier chinez Zhang Gaoli, în vârstă de 75 de ani, jucătoarea de tenis Shuai Peng (35 de ani) este de negăsit. Motiv pentru care mai mulți campioni din sportul alb și-au exprimat susținerea pentru sportiva asiatică.

Într-un mesaj postat pe contul ei de Twitter, Naomi Osaka a scris: "Nu sunt sigură dacă aţi urmărit ştirile, dar am fost informată recent despre o colegă din tenis care a dispărut la scurt timp după ce a dezvăluit că a fost abuzată sexual. Cenzura nu este niciodată ok, cu niciun preţ. Sper că Peng Shuai şi familia ei sunt în siguranţă şi bine. Sunt în stare de şoc faţă de situaţia actuală şi îi transmit dragoste şi lumină pe calea ei", a scris sportiva niponă.O reacție a avut și liderul ATP. "Nu prea ştiu multe informatii despre subiect. Am auzit acum o saptamana si, sincer, e şocant ca a dispărut. Nu mai sunt multe de spus. Să sperăm că va fi (re)găsită, că este bine. Este groaznic. Îmi pot imagina cum trebuie să se simtă familia ei", a spus Novak Djokovic.Și alţi foşti şi actuali jucători de tenis, precum Alize Cornet, Chris Evert şi Nicolas Mahut, s-au declarat mişcaţi de soarta jucătoarei chineze. Totul a început în 2 noiembrie, când Peng a publicat un mesaj lung pe reţeaua de socializare Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter. În acea intervenție, aceasta îl acuză pe fostul vicepremier Zhang Gaoli (75 de ani) că a violat-o, înainte de a o face amantă. "Am fost foarte speriată. În după-amiaza aceea, am refuzat mai întâi. Nu m-am putut opri din plâns. De frică (...) am cedat şi am făcut sex", a scris jucătoarea care a ocupat locul 14 mondial, fiind câștigătoare a turneelor de la Roland Garros și Wimbledon la dublu. Ea a adaugat că soţia liderului chinez ar fi ştiut despre asta şi "a fost de pază afară". Peng a spus că mai târziu a devenit amanta lui Zhang, până la o ceartă care a avut loc cu o săptămână înainte. Ea  a precizat că nu are dovezi care să-şi susţină afirmaţiile. Este pentru prima dată când un politician chinez de rang înalt este ținta unor asemenea acuzaţii publice.

Postarea jucătoarei Peng Shuai a fost ștearsă

Mărturia jucătoarei a fost ştearsă de cenzură la mai puţin de o jumătate de oră de la publicare. Dar nu numai căutările despre Zhang Gaoli sau Peng Shuai au rămas fără rezultat, ci şi silabele din numele lor au fost respinse. Cuvântul "tenis" a fost indisponibil mai multe ore după postarea problematică. Chiar şi grupurile private de ştiri au fost vizate, iar conturile care distribuiau capturi de ecran ale mărturiei lui Peng Shuai au fost suspendate. Înainte de a fi cenzurat, numele "Peng Shuai" generase peste 20 de milioane de vizualizări în câteva ore, dovadă a interesului utilizatorilor chinezi pentru aceste dezvăluiri.

Peng Shuai nu a mai dat niciun semn de viață

Din momentul acelor dezvăluiri, Shuai Peng nu a mai dat niciun semn de viață şi nu i s-a confirmat poziţia geografică. O solicitare pentru o declaraţie formulată de agenţia de presă Reuters, postată pe contul ei de Weibo, a rămas fără răspuns. Pe aceeaşi temă, un purtător de cuvânt al Ministrului de Externe a afirmat că nu are cunoştinţă de un astfel de caz şi că, oricum, subiectul nu are nicio legătură cu afacerile externe.Pe de altă parte, activista pentru drepturile femeilor Lu Pin, intervievată de SupChina, este sigură că povestea lui Peng "nu va fi uitată": "Până la urmă, cenzura nu poate împiedica oamenii să găsească modalităţi discrete de a discuta cazul şi toată lumea va şti în cele din urmă". Aceasta a adăugat că este, totuși, "prea devreme pentru a afla care va fi impactul acestei mărturii pe termen lung” şi le cere utilizatorilor reţelelor sociale să nu comenteze cu frivolitate cazul jucătoarei. "Nu este o bârfă lascivă sau un scandal sexual. Este o experienţă dureroasă pentru o femeie", a precizat ea.La finalul săptămânii trecute, CEO WTA, Steve Simon, a declarat că are informaţii că Shuai Peng ar fi în siguranţă. "Am primit confirmarea din mai multe surse, inclusiv de la Federaţia Chineză de Tenis, că ea este în siguranţă şi nu e sub nicio ameninţare fizică. Înţeleg că ea se află la Beijing, în China, dar nu pot confirma asta pentru că nu am vorbit direct cu ea", a declarat Simon pentru New York Times.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net