Mihaela Buzărnescu, performanță incredibilă: E în Top 10 all-time

Ultima actualizare:

    Mihaela BuzarnescuFOTO: Doartenis.ro
Mihaela BuzarnescuFOTO: Doartenis.ro

Calificarea în finala de la Hobart o duce pe Mihaela Buzărnescu cel puțin pe locul 44 în lume

Mihaela Buzărnescu este eroina tenisului românesc de un an încoace. Pornită anul trecut din afara Top 500, ea va juca, azi, finala turneului WTA de la Hobart. O performanță care îi asigură locul 44 în lume, o poziție pe care doar 9 românce au depășit-o în istorie.

Clasamentul WTA a fost înființat în noiembrie 1975, însă jucătoarele de tenis din România nu au avut prea multe motive de bucurie de-a lungul timpului. Doar 18 dintre miile de jucătoare de tenis avute de România în ultimii 42 de ani au reușit să intre vreodată în Top 100 WTA. Mult mai puține au trecut granița locului 50.

La 29 de ani, vârstă la care alte jucătoare se gândesc deja la retragere sau își văd deja de viața de după tenis, Buzărnescu a uimit lumea sportului începând din sezonul trecut. Iar încununarea tuturor eforturilor a avut loc ieri, prin prima calificare în finala unui turneu WTA. S-a întâmplat la Hobart, unde, în semifinale, Mihaela a învins-o cu scorul de 6-2, 6-2 pe ucraineanca Lesia Tsurenko. În finală, disputată în noaptea de vineri spre sâmbătă, Micky urma să o întâlnească pe deținătoarea titlului, belgianca Elise Mertens.

Indiferent de rezultat, Buzărnescu și-a asigurat un salt de 13 locuri în clasamentul mondial, urmând ca de luni să ocupe cel puțin poziția a 44-a. Iar dacă va cuceri titlul, va urca până pe 41! O performanță, la care, așa cum recunoștea ieri, nici nu se gândea: ”Este uimitor că am reuşit să ajung în finală. Nu mă gândeam anul trecut că voi ajunge aici. Familia m-a susţinut mereu, prietenii mei apropiaţi au crezut mereu în mine, dar eu nu prea am crezut, mai ales după problemele de sănătate", a declarat Buzărnescu după meciul cu Tsurenko.

Ea devine astfel a 10-a cea mai bine clasată jucătoare de tenis din istoria tenisului românesc. Doar 11 compatrioate au intrat în primele 50 de jucătoare ale lumii, iar colegele ce top all-time ale Mihaelei sunt numai nume unul și unul. Bineînțeles că jucătoarea din țară cel mai bine clasată din istorie este Simona Halep, cea care luni a intrat în a doua săptămână de domnie în clasamentul WTA. În afara ei, doar alte două românce au mai intrat în Top 10: Irina Spîrlea, care a ajuns până pe 7, și Virginia Ruzici, care a fost pe 8. În rest, am mai avut o singură jucătoare de Top 20, Ruxandra Dragomir, care a ajuns pe 15 în lume.

Ele sunt româncele din Top 100 all-time

Nume    Loc WTA

Simona Halep    1

Irina Spîrlea 7

Virginia Ruzici    8

Ruxandra Dragomir 15

Sorana Cîrstea   21

Irina Begu    22

Alexandra Dulgheru 26

Monica Niculescu     28

Florența Mihai   29

Mihaela Buzărnescu 44

Lucia Romanov  49

Raluca Olaru      53

Edina Gallovits-Hall  54

Alexandra Cadanțu  59

Cătălina Cristea 59

Andreea Mitu    68

Raluca Sandu     68

Patricia Țig  83

image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net