Simona Halep a pierdut o avere prin anularea turneelor WTA pe zgură

Ultima actualizare:

    Simona HalepFOTO: EPA
Simona HalepFOTO: EPA

Decizia celor de la WTA și de la ATP de a anula turneele pe o perioadă de trei luni din cauza pandemiei de coronavirus a provocat o gaură uriașă nu doar în buzunarele organizatorilor, dar și în cele ale jucătorilor și jucătoarelor. Iată aproximativ câți bani a pierdut o jucătoare de talia Simonei Halep, dar și una din Top 80, Sorana Cîrstea.

Aflată pe locul 2 în clasamentul mondial, Simona Halep își stabilise programul până la Roland Garros. Acesta consta în participări la turneele de la Miami (Premier Mandatory), Charleston (Premier), Stuttgart (Premier), Madrid (Premier Mandatory), Roma (Premier 5) și, desigur, French Open. Indian Wells-ul, prima competiție anulată, ieșise din calcul din cauza accidentării la glezna stângă. Așa cum e normal, o jucătoare de calitatea Simonei, care iubește jocul pe zgură (doar Miami era pe ciment), nu avea nici cum să iasă din primele tururi, dar nici să câștige toate titlurile. Așa că în calculul nostru am făcut o medie și am luat valoriile premiilor dacă ar fi ajuns la fiecare turneu în semifinale. Adică dacă la fiecare competiție ar fi câștigat 2-3 meciuri, maximum 5 în cazul Roland Garros-ului. Lucru foarte posibil în ceea ce o privește pe jucătoarea noastră. Ei bine, dacă ar fi obținut astfel de rezultate, Simona ar fi plecat acasă după sezonul de zgură cu aproximativ 1,5 milioane de dolari. Această sumă putea fi mai mare și cu 2-3 milioane dacă ar fi câștigat titlul la Miami, la Madrid sau la Roland Garros (cele mai bogate turnee ale perioadei), dar și mai mică cu câteva sute de mii de dolari, dacă ar fi avut cel mai slab sezon din carieră și ar fi ieșit mereu înaintea semifinalelor. Acest din urmă lucru era însă aproape imposibil, având în vedere forma bună în care s-a aflat în startul sezonului, dar și faptul că îl avea alături de ea pe antrenorul australian Darren Cahill.

Jucătoarele din Top 80 au pierdut minimum 110.000 $

Chiar dacă nu ajunge la nivelul de câștiguri al Simonei Halep, și a doua româncă din clasamentul mondial WTA, Sorana Cîrstea, a pierdut o sumă frumușică prin anularea turneelor. De aici, probabil, și supărarea arătată de fiecare dată pe rețelele sociale în momentul în care oficialii WTA anunțau printr-un comunicat de presă dispariția din program a încă unui turneu. Ocupantă a locului 75 în lume, Sorana este doar un exemplu la îndemână în calculul nostru, pentru că în situația ei se află cam toate jucătoarele aflate între locurile 20 și 80 în lume. Concret, Sorana ar fi fost direct acceptată pe tabloul principal la Indian Wells, Miami, Bogota, Istanbul, Praga, Strasbourg sau Rabat (s-ar fi disputat în aceeași săptămână și aveau valori egale) și Roland Garros. În plus, ar fi primit mai mult ca sigur un wild-card pentru turneul de la Madrid. În cel mai rău caz, adică dacă ar fi pierdut de fiecare dată în primul tur la toate aceste turnee, Sorana și oricare altă jucătoare din Top 80 mondial ar fi avut asigurați în jur de 110.000 de dolari! Dar această sumă putea fi dublă sau chiar mai mare, dacă ar fi ajuns în fazele superioare ale măcar unuia dintre turneele enumerate.

Turneul de la Roland Garros e singurul amânat

Dacă toate competițiile din perioada 9 martie – 7 iunie au fost anulate, turneul de Grand Slam de la Roland Garros a fost amânat cu de la sine putere de organizatorii francezi. Aceștia au anunțat, fără să se consulte cu nimeni, că ediția 2020 se va disputa în perioada 20 septembrie - 4 octombrie, în loc de 24 mai - 7 iunie, cum era prevăzut inițial. Numai că această mutare a dat peste cap tot calendarul, astfel că nimeni nu știe exact nici dacă acest turneu se va ține, având în vedere că e singura competiție pe zgură din tot anul rămasă în ”picioare”, dar nici ce se va întâmpla cu cele 8 competiții masculine și feminine programate exact în acele două săptămâni anunțate de parizieni.

Pierderile Simonei Halep

Miami (24 martie – 4 aprilie)

Semifinale: 358.795

Charleston (6-12 aprilie)

Semifinale: 37.020

Stuttgart (20-26 aprilie)

Semifinale: 35.256

Madrid (2-9 mai)

Semifinale: 312.215

Roma (11-17 mai)

Semifinale: 130.774

Roland Garros (24 mai – 6 iunie)

Semifinale: 590.000

Total: 1.464.060 

Notă: Valorile premiilor sunt cele de anul trecut și sunt exprimate în dolari.

Pierderile unei jucătoare din Top 80

Indian Wells (11-22 martie)

Tur 1: 18.155

Miami (24 martie – 4 aprilie)

Tur 1: 18.155

Bogota (6-12 aprilie)

Tur 1: 2.160

Istanbul (20-26 aprilie)

Tur 1: 2.160

Praga (27 aprilie – 2 mai)

Tur 1: 2.160

Madrid (2-9 mai) – Premier Mandatory

Tur 1: 19.805

Strasbourg/ Rabat (17-23 mai)

Tur 1: 2.160

Roland Garros (24 mai – 6 iunie)

Tur 1: 46.000

Total: 110.755

Notă: Valorile premiilor sunt cele de anul trecut și sunt exprimate în dolari.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Zinedine Zidane (EPA) jpg
Farul Constanta CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Rapid FCSB (Sportpictures) jpg
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net