Sârbul a bifat al 18-lea trofeu de grand slam. Lider al clasamentului ATP, Novak Djokovici (33 de ani) n-a avut rival în ediția din acest an a întrecerii de la Melbourne.


În finala de astăzi (duminică, 21 februarie), sârbul s-a impus cu  7-5, 6-2, 6-2, în 113 minute, în fața rusului Daniil Medvedev (25 de ani, locul 4 ATP). Iar dacă Djokovici a mai câştigat Australian Open în 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019 şi 2020, Medvedev a mai disputat o singură finală de grand slam, în 2019, la US Open, când a fost învins de Rafael Nadal (5-7, 3-6, 7-5, 6-4, 4-6).
Conform uzanțelor, după meci,  Medvedev l-a felicitat pe sârb pentru atitudinea sa, dar a făcut referire și la un episod poate mai puțin cunoscut. Și anume despre momentul în care s-a antrenat prima dată alături de liderul mondial. “Felicitări lui Nole! Este incredibil ce a reuşit. Nouă trofee aici. M-am antrenat prima dată cu Nole când eram, cred, pe locul 500 în lume sau pe 600. La Monaco. El era deja numărul 1 şi tocmai ce câştigase Wimbledon-ul. M-am gândit... Ok, nu o să vorbească cu mine. Era un zeu pentru mine. Şi pentru că eram timid, eu nu spuneam nimic, iar el îmi punea întrebări, îmi vorbea ca unui prieten. Nu s-a schimbat deloc de când eram locul 600 în lume până am ajuns pe locul 4 în lume. Eşti un mare om. Felicitări”.
Sârbul n-a rămas nici el dator. “Îi întorc cuvintele frumoase lui Daniil. Eşti un tip grozav! Un mare om. Obişnuiam să petrecem mai mult timp împreună. Obişnuiam să ne antrenăm mai mult la Monaco. Nu m-ai mai sunat în ultimii ani. Dar este plăcut să văd că gândeşti lucruri frumoase despre mine. Îmi place Daniil ca om, în afara terenului. Pe teren este unul dintre cei mai dificili adversari pe care i-am întâlnit vreodată. Este o chestiune de timp până când o să câştigi un grand slam, în mod sigur. Dacă nu te deranjează, să mai aştepţi câţiva ani. A reuşit o serie de 20 de meciuri fără înfrângere în ultimele luni, este extraordinar”, a spus sârbul la ceremonia de după finală.
Cu 18 titluri de mare șlem la activ, Novak Djokovici s-a apropiat de Roger Federer (20) și Rafael Nadal (20). Acesta a depășit momentul mai puțin plăcut de la US Open, când a fost descalificat. Și a mărturisit că pentru el ultimele săptămâni au fost un “rollercoaster”. “Mulţumesc acestui teren, Rod Laver Arena. Povestea de iubire continuă”, a mai spus el.

 
 
Loading...