Virginia Ruzici, despre greutățile financiare din startul carierei: ”Uneori arbitram în Franța pentru câțiva bani”

Ultima actualizare:

    Virginia Ruzici a disputat a doua sa finală de la Roland Garros în 7 iunie 1980Foto: Guliver / GettyImages
Virginia Ruzici a disputat a doua sa finală de la Roland Garros în 7 iunie 1980Foto: Guliver / GettyImages

Virginia Ruzici (65 de ani), prima jucătoare din România campioană la un turneu de Grand Slam – a triumfat la Roland Garros 1978 – și actualul manager al Simonei Halep, a acordat un interviu pentru UbiTennis în care a povestit greutățile cu care s-au confruntau atât ea, cât și ceilalți jucători români din anii ‘70 în startul carierei.

Virginia Ruzici a cucerit titlul la Roland Garros în 1978, jucând o nouă finală în 1980. De asemenea, a făcut semifinale la același turneu în 1976 și a jucat cel puțin o dată în sferturi la fiecare dintre celelalte trei turnee de Grand Slam. După ce s-a retras din activitate, a început cariera în management, lucrând pentru Open-ul de la Milano și pentru IMG înainte de a deveni, din 2008, managerul Simonei Halep.

Așa cum a recunoscut, primii pași în tenisul profesionist au fost foarte greu de făcut, din lipsa banilor. ”În primii mei ani, am început să călătoresc în Europa cu Mariana Simionescu și cu Florența Mihai, și eram mereu fără bani. Și nu doar noi – Ion Țiriac, care a devenit mai târziu managerul meu, era mereu în căutarea unor modalități de a supraviețui în acele zile. Aveam niște costume românești făcute la comandă și încercam să le vindem pentru a ne plăti camerele de hotel, iar de câteva ori am acceptat să fim arbitri în Franța pentru echivalentul a una sau două lire sterline. Când am mers pentru prima dată în SUA, la început nu ne permiteam să ne închiriem camera, iar circuitul nord-american dura patru luni atunci, așa că era important să facem rost de bani rapid”.

Virginia Ruzici a povestit și despre greutățile pe care trebuia să le depășească pentru a merge la turnee. Provenind dintr-o țară comunistă, obținerea vizei de intrare în țările capitaliste era o problemă majoră: ”Când ne aflam într-un oraș european, imediat trebuia să mergem la consulatul din următoarea țară în care aveam turneu, pentru a ne lua viza. Așa că dacă jucam la Hamburg, imediat după ce ajungeam mergeam la consulatul italian pentru a primi viza pentru a putea juca la Roma săptămâna viitoare”, a rememorat fost jucătoare.

Ruzici a petrecut șapte ani consecutivi în Top 20 și a cucerit 12 titluri conform palmaresului WTA. Totuși, ea spune că acesta i-a fost ciuntit: ”De fapt, eu am câștigat 14 turnee. Pentru anumite motive, victoriile mele de la Gstaad, Bastad și Zurich nu au fost contabilizate, în timp ce la Kitzbuhel mi-au atribuit trei titluri, în loc de două, câte am de fapt”.

Virginia Ruzici despre meciurile cu Chris Evert și Martina Navratilova

Perioada în care Ruzici a jucat tenis la nivel înalt a fost dominate de două dintre cele mai mari jucătoare din istorie, Martina Navratilova și Chris Evert. Ultima a fost un obstacol imposibil de depășit pentru jucătoarea noastră: ”Niciodată nu am câștigat în fața lui Chris, deși am jucat peste 20 de meciuri. A fost mereu prea bună față de mine, în special din punct de vedere al pregătirii mentale. Eu am fost o jucătoare de atac, și ea mă măcina la fiecare punct, era epuizant. De asemenea, niciodată nu am învins-o pe Martina, cel puțin oficial, pentru că am reușit să o bat la un demonstrativ la Torino. Iar cu altă ocazie am condus-o cu 5-2 și 40-15 în al treilea set la Dallas. Sincer, mi-aș fi dorit să o întâlnesc pe zgură, deoarece cred că aș fi putut să o pun în dificiultate. Singura dată când am jucat pe zgură cu ea se întâmpla undeva în Ucraina de azi. Ea avea în jur de 16 ani, dar suprafața era un noroi gălbui pe care nu l-aș numi chiar zgură”, recunoaște Ruzici.

Dacă pe cele două nu a reușit să le învingă, Virginia Ruzici are victorii mari împotriva altor nume imense ale acelei perioade: Andrea Jaeger, Brit Sue Barker, Hana Mandlikova, Helena Sukova, Wendy Turnbull sau Dianne Fromholtz. 

image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net