Accidentele verii: cum le previi și cum acorzi primul ajutor

Ultima actualizare:

    Copiii petrec mai mult timp în aer liber, la joacă, și se pot accidenta cel mai ușorfotografii: Shutterstock
Copiii petrec mai mult timp în aer liber, la joacă, și se pot accidenta cel mai ușorfotografii: Shutterstock

Dacă iarna ne temem de răceli, tuse, căzături pe gheață sau accidentări la schi, vara are pleiada ei de afecţiuni specifice. Acum ne ardem la soare, ne înţeapă insectele, riscăm să facem insolaţie, otită, toxiinfecţie alimentară. Tot acum crește numărul juliturilor, loviturilor, fracturilor în rândul celor care practică diverse sporturi. Iată cum previi toate aceste probleme, dar și cum trebuie să le abordezi corect, dacă apar.

Toxiinfecţiile alimentare, enterocolitele şi indigestiile

Atenție la alimentele consumate pe căldură!
Atenție la alimentele consumate pe căldură!

Acestea sunt cele mai frecvente afecţiuni digestive care apar vara. Primele două sunt cauzate în mod direct de consumul preparatelor alterate, depozitate în condiţii improprii, contaminate cu agenţi patogeni. Indigestia poate apărea mai frecvent în vacanţele all inclusive, când avem tendinţa să mâncăm mai mult, mai variat, să combinăm necorespunzător alimentele. E indicat să nu porţi cu tine, prin căldură, la drum, sendvişuri şi alimente care se pot altera, să nu îţi cumperi mâncare de la vânzătorii ambulanţi, care îşi ţin marfa în soare şi praf, să eviţi alimentele perisabile şi să ai grijă la igienă. Câteva comprimate de colebil, triferment sau enzime digestive nu vor strica niciodată.

Ce faci în caz de arsuri solare

Pentru a preveni arsurile solare, folosiți cremă cu factor de protecție
Pentru a preveni arsurile solare, folosiți cremă cu factor de protecție

Dacă ai stat prea mult la soare, în orele periculoase de la amiază, şi te-ai ars, măsurile de prim ajutor constau în următorii paşi: fă un duş răcoros (dar nu rece), tamponează-te cu un prosop moale, apoi aplică o cremă foarte grasă care să hidrateze pielea. Sprayurile cu panthenol sunt foarte hrănitoare.

De ce apar căderile de calciu

Apar mai frecvent la tinerii obişnuiţi să bea multe cafele şi băuturi energizante. Pe fondul căldurii, pot face hipertensiune, distonii neurovegetative (căderi de calciu), sângerări pe nas. Femeile aflate la menstruaţie trebuie să se hidrateze mai mult, să ia calciu şi magneziu, să renunţe la cafele pentru că deshidratează şi mai mult.

Cum previi accidentările la jogging

Dr. Tarek Nazer, specialist Ortopedie și Traumatologie
Dr. Tarek Nazer, specialist Ortopedie și Traumatologie

Multe persoane fac sport în aer liber, merg cu bicicleta, aleargă prin parcuri. Bravo lor, atât timp cât își fac încălzirea înainte. „Încălzirea pregătește corpul, sistemul cardiovascular, muscular și articular pentru a face față efortului. Această etapă e foarte importantă și trebuie să dureze 20-30 de minute. În lipsa ei, riscăm accidentări, întinderi musculare, fracturi, crampe musculare, oboseală accentuată. Dacă vedeți că apar dureri, edem, modificări de culoare ale pielii, trebuie să fă faceți imediat o radiografie, astfel încât să luați măsuri din timp”, recomandă medicul Tarek Nazer, specialist Ortopedie și Traumatologie.

Nu uitați să vă faceți încălzirea înainte de alergare! Poate preveni întinderile musculare, oboseala, luxațiile
Nu uitați să vă faceți încălzirea înainte de alergare! Poate preveni întinderile musculare, oboseala, luxațiile

Vara apar mai des pusee de tensiune

Apa de mare, fiind sărată, poate creşte tensiunea hipertensivilor dacă e înghiţită. Viorica Nicolae, medic pe ambulanţă, atrage atenţia că sarea din apă poate fi absorbită inclusiv prin piele: „Recomandarea mea e să intre în apă doar până la mijloc, când sunt valuri, iar după aceea să facă duş. Pe acest principiu, persoanele cu afecţiuni neurologice sau cardiace nu au voie la salină pentru că pot avea pusee de tensiune şi accidente vasculare hemoragice”. Nici apa cu clor din piscine nu face bine, odată înghiţită. În special copiii pot face alergii, intoxicaţii cu clor, care se manifestă prin greaţă, vărsături, dureri de stomac, de cap, prurit şi eritem pe corp.

Nu stați prea mult în soare, la ore nepotrivite! Riscați să faceți insolație
Nu stați prea mult în soare, la ore nepotrivite! Riscați să faceți insolație

Primele măsuri în caz de insolație

Ai dureri de cap, ameţeli, greaţă, slăbiciune şi febră mare? Tot ce e posibil să fi făcut insolaţie. Trebuie să te duci urgent într-o cameră răcoroasă, să bei apă ca să te rehidratezi şi să aplici comprese răcoroase pe frunte.

Înţepăturile de insecte

De ce ne mușcă țânțarii? Se pare că sunt atrași de miros
De ce ne mușcă țânțarii? Se pare că sunt atrași de miros

Spală zona afectată cu apă şi săpun, aplică apoi comprese cu gheaţă, pentru calmarea durerii. În cazul înţepăturii de albină, îndepărtează imediat acul rămas în piele, spală locul, aplică gheaţă şi, la sfârşit, un unguent pe bază de antibiotic.

Ce faci dacă te-ai tăiat

Ia un prosop curat sau un pansament steril şi apasă pe rană timp de 5-10 minute, până când se opreşte sângerarea. Apoi stai cu tăietura sub jet de apă rece, aplică o cremă cicatrizantă, eventual cu antibiotic şi bandajează.

Te-ai zgâriat într-un fier ruginit

Curăţă rana cu apă caldă şi săpun şi urmează aceiaşi paşi ca în cazul tăieturilor. Atenţie la orice semn de infecţie! Dacă rana este murdară, medicii recomandă efectuarea unui vaccin antitetanos la cel mult 48 de ore de la accident. Asta dacă nu ţi-ai făcut unul în ultimii 5 ani.

image
image
image
image
image
image
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net