Ai trecut de primele probe? Unde te angajezi cu certificatul de la Bac

Ultima actualizare:

    Dacă ştii două limbi de circulaţie internaţională, poţi ajunge traducător, corector sau găseşti de lucru într-o companie străinăFoto Shutterstock
Dacă ştii două limbi de circulaţie internaţională, poţi ajunge traducător, corector sau găseşti de lucru într-o companie străinăFoto Shutterstock

Cine a promovat primele probe de la Bac, cele de evaluare a competenţelor, are şanse mari să îşi găsească imediat un loc de muncă în ţară şi în străinătate. Elevii primesc certificate care atestă o pregătire de nivel mediu şi care sunt recunoscute automat, la nivel european şi internaţional.

Diploma de Bacalaureat nu ajută prea mult la găsirea unui loc de muncă, ci la continuarea studiilor. Însă, foarte mulţi absolvenţi de liceu nici nu se prezintă la acest examen, neglijând faptul că ar putea obţine cer­tificate de competenţe care i-ar ajuta să îşi găsească mai uşor un loc de muncă în ţară sau în străinătate. Anul acesta nu s-au prezentat la Bac circa 47.000 de absolvenţi din această generaţie, iar în anii trecuţi cifrele au fost similare. Pentru europeni, limba noastră este străină, iar certificatul de competenţă în comunicare în limba română permite angajarea ca traducător sau interpret, ca funcţionar la o companie străină sau chiar la Parlamentul European. Iată ce locuri de muncă pot fi ocupate cu certificatele de la Bac.

Traducător-interpret. Pentru a deveni traducător trebuie să cunoşti două limbi, ca să poţi asista persoanele care nu înţeleg ceea ce li se comunică. De exemplu, dacă ai diplomă de competenţă în limba română şi engleză, ai putea fi angajat de oamenii de afaceri englezi care trebuie să comunice cu potenţialii parteneri români.

Consultant. Acest termen este larg folosit pentru o serie de locuri de muncă în limbi străine. Capacitatea de a vorbi limbi străine poate fi necesară pentru personalul de birou, care trebuie să fie capabil să comunice cu clienţii şi invitaţii care vorbesc limbi străine.Mass-media. Multe companii caută angajaţi bilingvi, pentru administra­rea operaţiunilor internaţi­o­nale. De exemplu, dacă vor­beşti româna şi franceza, ai putea fi angajat de o companie media internaţională pentru a reporta ştiri din Franţa. Personalul media trebuie să realizeze şi activităţi de traducere.Corector. Există o cerere pentru astfel de persoane. Aceştia trebuie sa fie bilingvi, cu un nivel avansat de cunoştinţe în limbi străine, pentru a asigura necesităţile clienţilor internaţionali. Un corector trebuie să găsească erorile gramaticale şi de vocabular din anumite documente.Personal de birou. O companie poate avea nevoie de secretare, tehnoredactori şi recepţionişti care vorbesc bine limba engleză.Operator calculatoare. Obţinerea unui certificat de competenţă digitală oferă numeroase posibilităţi de angajare întrucât folosirea unui calculator este aproape obligatorie în vremurile acestea.

Posesorul unei astfel de diplome, plus a uneia de comunicare în limba engleză, are un avantaj substanţial la angajare, în ţară şi străinătate.

Ce este «paşaportul de limbă»?

În 1992, statele UE au înfiinţat un consorţiu cu sediul la Londra, cu scopul de a crea un test uniform pentru limbile statelor UE, iar diplomele obţinute să fie egale şi recunoscute la nivel european şi internaţional.  S-au realizat standarde pentru 15 limbi europene, pe baza cărora se alcătuiesc testele de verificare în fiecare limbă: engleză, germană, spaniolă, italiană, română, polonă, slovacă, sârbă, rusă, bulgară, croată, maghiară şi cehă. Astfel, şi diploma obţinută la limba maternă poate fi recunoscută în statele UE ca o calificare de nivel mediu. Sistemul de examinare european (ECL) testează capacitatea orală şi scrisă de folosire a limbii  pe subiecte practice, profesionale şi personale, cu grade diferite de complexitate. Certificatul ECL este considerat un „paşaport de limbă”.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net