Casa ideală dacă ai animal de companie

Ultima actualizare:

Oricât l-ai iubi de mult, animăluţul tău parcă nu mai e la fel de simpatic atunci când îţi zgârie mobila, îţi roade cablurile şi îţi umple de păr canapeaua. Însă cu puţină imaginaţie, poţi să împaci „şi capra, şi varza”. Adică să ai şi animal de companie, şi o casă frumoasă şi curată.

Un animal în casă e ca un copil. Totul trebuie adaptat şi amenajat după nevoile sale pentru a preveni accidentele, dar şi stricăciunile. Nu îţi mai poţi permite să ai un anumit tapet, o anumită canapea care se poate zgâria uşor sau covoare pufoase. Iată la ce trebuie să renunţi:

  • La canapelele din piele deoarece acest material, odată rupt sau zgâriat, nu mai poate fi retapiţat. Cele din catifea sunt un adevărat magnet pentru părul de animal. Optează pentru o canapea dintr-un material textil rezistent şi, pentru mai multă siguranţă, acoper-o  cu o husă sau un pled. Nu alege culori deschise! Chiar dacă îi interzici căţelului sau pisicii să se urce pe canapea, să nu-ţi imeginezi că nu face acest lucru cât timp eşti tu la serviciu.
  • La tapet. Dacă e la nivelul solului, va fi distrus. Mai bine pui un tablou mai sus sau îţi vopseşti un perete cu o culoare accent.
  • La obiectele prea mici, care se pot înghiţi, dar şi la cele mari, care pot fi răsturnate în joacă. O vază pusă pe o faţă de masă e o capcană clară pentru o pisică sau un căţel. 
  • La covoarele cu fir de mătase foarte mare, pe care pisicile îl pot înghiţi. Mai bine pune-ţi covoare cu fir mai scurt, dar dense, sau din lână, rezistente la murdărie. Aspiră-le de două ori pe săptămână!
  • Nici podeaua lăsată liberă nu e o soluţie ideală în situaţia în care e foarte alunecoasă.
  • Ai grijă ce produse de curăţenie foloseşti. Pisica obişnuieşte să-şi lingă lăbuţele, iar dacă traversează camera imediat după ce ai şters pe jos, riscă alergii şi probleme de sănătate. Diluează mult soluţiile de curăţat sau foloseşte doar un aspirator cu abur şi un mop umed.
  • Perdelele delicate şi draperiile cu ciucuri sunt cea mai mare provocare pentru o pisică. Încearcă, în locul lor, nişte storuri din material textil. 
  • Cablurile e bine să fie strânse şi trecute printr-un cablu-canal. Nimic nu trebuie lăsat pe pardoselă pentru că animalul îl va roade şi se poate curenta. 
  • Pentru a nu murdări holul de fiecare dacă când te întorci cu patrupedul de la plimbare, pune în dreptul uşii un covoraş pe care să se oprească pentru a fi curăţat.

Creează-i şi lui locuri de joacă

Căţelul sau pisica sunt şi ei membri cu drepturi depline în casă, prin urmare ar trebui să aibă locurile lor de odihnă, de refugiu, de joacă. În primul rând, nu-ţi lua un ciobănesc german dacă stai într-o garsonieră de 30 mp! Din start l-ai chinui. Căţelul trebuie să aibă suficient spaţiu să alerge, să se joace. Amenajează-i un loc al lui: un fotoliu, o pernă, un coşuleţ. Apoi, pisicii îi place să se ascundă, să se caţere, să stea la înălţime. Dacă vrei să o faci fericită, adu-i un stâlp înfăşurat cu sfoară pe care să pui o platformă cu o căsuţă. Lasă-i câteva etajere goale şi creează-i trasee, cu scăriţe, ca să nu se ducă la ele pe unde nu vrei (spre exemplu, pe laptop sau alte obiecte fragile). Montează-i un loc pe care să-şi ascută gheruţele, dacă nu vrei să o facă de canapea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
euro valuta bani pixabay jpg
image
image
image
image
image
image
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net