Cele mai mari prostii pe care le fac căţeii în casă

Ultima actualizare:

Roade perne, cabluri, pantofi, latră şi face gălăgie în miez de noapte, aleargă şi sparge lucruri prin casă sau îşi face nevoile pe unde apucă? Este greu cu un căţel neastâmpărat ­într-un apartament mic de bloc, mai ales când vecinii îţi atrag atenţia că îi deranjezi. De aceea, instructorul de dresaj canin Mihai Nae îţi dă câteva trucuri ca să-l cuminţeşti.

De ce face căţelul tău prostii prin casa? Sunt două motive şi ambele din vina ta: de plictiseală sau ca să-ţi atragă atenţia. În acest din urmă caz, soluţia nu este să-l cerţi. Dacă faci asta, îi acorzi atenţia pe care şi-o doreşte, iar el şi-a atins scopul. Chiar dacă e vorba de ceartă, se mulţumeşte şi cu asta. În primul caz, e nevoie să-i consumi energia. Scoate-l mai des afară şi staţi mai mult, lasă-l să se joace cu alţi câini, să alerge, să-şi consume energia, astfel încât atunci când ajunge acasă să fie obosit atât fizic, cât şi psihic. Iată, punctual, cum rezolvi fiecare problemă în parte.

Instructorul Mihai Nae ştie cum trebuie cuminţiţi
Instructorul Mihai Nae ştie cum trebuie cuminţiţi
  • Latră în miez de noapte şi scoală tot blocul. Există o metodă mai bună de a-ţi atrage atenţia asupra lui? Nu! Dacă îl cerţi şi îi spui să tacă, mai tare va lătra. În primă fază, nu îl băga în seamă, iar când a încetat, recompensează-l. Sau trimite-l într-o altă cameră din care nu mai aude zgomot. 
  • Urlă când e lăsat singur în apartament. „Acest lucru se întâmplă din cauza unor mici greşeli pe care stăpânul le face când câinele este mic. Atunci, tendinţa e să nu-l lase singur nici o secundă, să-l compare cu un copil. E total greşit. Câinele niciodată nu va avea nevoile unui copil. Trebuie să stea singur de mic, chiar când stăpânul e acasă”, spune instructorul Mihai Nae.

  • Îşi face nevoile în casă. E des întâlnită situaţia în care animalul de companie continuă să-şi facă nevoile în casă chiar şi la vârste înaintate. Există posibilitatea chiar să nu le facă afară, aşteptând să ajungă în apartament. „Motivul ar putea fi unul ierarhic sau de nesiguranţă. O soluţie ar fi să scoatem animalul afară după ce mănâncă, să aşteptăm până îşi face nevoile, oricât de mult ar dura, şi abia după să-l recompensăm şi să intrăm în casă”, ne sfătuieşte specialistul. 

  • Distruge casa în lipsa stăpânului. Nu o face ca să se răzbune pentru că l-ai lăsat singur, aşa cum probabil cred mulţi. Câinii nu au ambiţii. O face din plictiseală, pentru a atrage atenţia sau pentru a ne determina să nu îl mai lăsăm singur. Mihai Nae recomandă ca atunci când pleci la serviciu să-i laşi animalului o preocupare: o jucărie, un os de ros. Pe termen lung, nu e nici aceasta o soluţie, căci se va plictisi şi de ele după câteva zile. Amenajează o cameră special pentru el, în care să aibă doar pătuţul lui, apă şi mâncare. De asemenea, ai mai putea să pulverizezi un spray special pe obiectele pe care are tendinţa să le roadă. Acesta emană un miros de lămâie şi creează o barieră neplăcută pentru câine.

  • Face ravagii în curte. Mulţi stăpâni consideră că dacă îi pun câinelui la dispoziţie un spaţiu mare în curte, va fi mai fericit şi mai cuminte. Greşit, atrage atenţia Mihai Nae: „Chiar dacă aveţi curte mare, pentru câine nu contează, căci prezenţa stăpânului e ceea ce-l interesează. Distrugerea curţii poate fi metoda lui de a-l face pe stăpân să iasă din casă sau să revină cât mai repede de unde e plecat. Faptul că îl certăm de cum am intrat e ceea ce-l recompensează, de fapt, pentru că el percepe cearta ca pe atenţie pentru isprava făcută. Dacă îl bruscăm, va asocia venirea noastră cu ceva neplăcut. Oricum, degeaba îl cerţi la întoarcere. Nu va înţelege motivul şi va asocia pedeapsa cu venirea ta acasă. Poate fi corectat doar dacă e prins în fapt, sau imediat după ce a făcut prostia”.
image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net