Ca orice proprietar de animal de companie, vrei să te asiguri că acesta se bucură de toată atenția și îngrijirea de care are nevoie. Activitățile de zi cu zi, hrana pe care i-o oferi, precum și măsurile pe care le iei pentru ca animalul tău de companie să se dezvolte armonios contribuie semnificativ la starea lui de sănătate. Așa că, indiferent că ești iubitor de câine sau de pisică, ar fi bine să ții cont de următoarele sfaturi utile:


Vaccinează-l

Vaccinarea animalului de companie este o parte esențială din îngrijirea lui. De altfel, ar trebui să stabilești o vizită la medicul veterinar pentru imunizare de îndată ce ai primit în familie noul tău animal de companie. În cazul cățelușilor, ține cont că imunizarea trebuie făcută chiar în primele lui săptămâni de viață. Medicul veterinar va stabili programul corect de imunizare pentru pisica sau câinele tău.

Vaccinarea trebuie făcută pentru protecție împotriva bolilor precum rabie sau boala Lyme la căței. Pisicile au nevoie de imunizare împotriva unor boli precum infecția cu herpes felin, turbare sau leucemie felină. În cazul în care adopți un animal, asigură-te că acesta este vaccinat. De asemenea, unele vaccinuri necesită și doze suplimentare.

Mergi la control

Orice iubitor de animale responsabil știe cât de importante sunt vizitele la veterinar. De regulă, ar trebui să mergi cu cățelul sau pisica la cabinet cel puțin o dată sau de două ori pe an. Bineînțeles, ține cont că nu toate animalele reacționează bine odată ce ajung în cabinetul veterinarului, așa că trebuie să fii pregătit pentru orice.

Controalele regulate sunt esențiale pentru a detecta la timp și preveni diferite boli ale animalelor de companie. Din acest motiv, este bine să apelezi la o clinică de încredere, care are incluse și servicii de urgente veterinare in Bucuresti, dacă apar situații neprevăzute și animalul tău de companie are nevoie de un control cât mai rapid.

Oferă-i o alimentație echilibrată

Un lucru simplu pe care îl poți face pentru a avea un animal de companie sănătos este să îi oferi hrana potrivită și apă proaspătă de fiecare dată. Hrana potrivită îl va ajuta să aibă o viață fericită și îi va oferi energia și nutrienții de care are nevoie. Însă, cu atât de multe opțiuni disponibile, poate fi dificil să faci alegerea corectă.

În ceea ce privește hrana pisicii, caută opțiuni care să ofere un echilibru între proteine, carbohidrați și grăsimi. Același lucru este valabil și pentru câini, însă aceștia au nevoie, în plus, și de multe fibre. Totodată, ține cont că pisicile nu beau la fel de multă apă precum câinii, motiv pentru care au nevoie și de mai multă hrană umedă. Un alt criteriu de care va trebui să mai ții cont este și vârsta animalului de companie.

Ia în calcul opțiunea castrării

Castrarea sau sterilizarea poate ajuta la prevenirea multor probleme de sănătate, inclusiv a sarcinii complicate, precum și la reducerea numărului de animale fără adăpost. Castrarea pisicilor reduce riscul de apariție a cancerului cervical sau ovarian. În ceea ce privește castrarea câinelui, această procedură ajută la reducerea comportamentului agresiv, dar și a riscului de cancer testicular.

Procedura de castrare necesită anestezie totală și, cel mai probabil, câinele sau pisica ta va trebui să stea peste noapte la cabinetul veterinar pentru a rămâne sub observație și pentru a se recupera.

Așadar, orice stăpân de animale de companie ar trebui să știe ce măsuri poate lua pentru a avea grijă de sănătatea acestora. Ține cont de sfaturile de mai sus pentru a-i asigura câinelui sau pisicii tale o viață fericită și un mediu în care să se dezvolte frumos.

 

 

 

 
 
Loading...