Mare atenţie dacă ai în casă câine sau pisică şi un frumos brad împodobit. Ca orice lucru nou, pentru animalele de companie este atracţia supremă şi, de aici până la accidente nu e decât un pas. Cel mai bun şi mai sigur sfat este să le limitezi accesul în zonă.


Poate vă aduceţi aminte de povestea lui Ion Creangă cu drobul de sare şi teama unei familii de a nu se urca pisica şi a-l doborî de pe horn. Aşa ar putea suna, pentru unii, şi teama noastră că animalul de companie va răsturna bradul împodobit. Din păcate, în acest caz temerea este justificată. Atât câinele, cât şi pisica sunt atraşi de beteală, de luminiţe, dar mai ales de globuri. Şi nu ar fi nicio problemă dacă nu ar exista riscul să răstoarne bradul, să spargă globurile şi să se rănească. Pisicii nu prea ai ce să-i faci. Chiar dacă o ţii departe de pomul de Crăciun, în momentul în care ai plecat şi ai lasat-o singură cu jucăria interzisă, o va „ataca".

Cu un căţel te mai poţi, cât de cât, înţelege. Pentru aceasta, e bine să iei măsuri încă de la început. „Lasă câinele să vadă când împodobeşti bradul, să se obişnuiască treptat cu prezenţa lui acolo. Dar nu-i atrage atenţia asupra decoraţiunilor pentru că va considera că sunt ceva interesant de joacă. Oricum, el va fi atras de globuri, văzând în ele nişte mingi de joacă, aşa că e indicat să nu fie din sticlă, ci din plastic sau material textil. De asemenea, testează instalaţia în faţa lui înainte de a o agăţa în brad pentru a vedea dacă se sperie sau nu de lumini. În cazul în care nu se obişnuieşte cu ea şi este, pentru el, doar o sursă de stres, mai bine renunţi la montarea ei", vă sfătuieşte specialistul în comportament canin Călin Petre.

Odată bradul împodobit, dacă prietenul tău patruped aleargă în jurul lui şi riscă să-l doboare domoleşte-l de la început. Asfel, îi dai de înţeles că acolo nu e locul lui de joacă. Dacă totuşi se bucură mai ceva ca un copil de prezenţa bradului şi nu poate fi stăpânit, indicat este să-i limitezi accesul în zonă, mai ales când nu eşti de faţă.

Câinele, tentat să «marcheze» bradul

Toţi masculii sunt tentaţi de răşinoase atunci când vine vorba să-şi facă nevoile. Prin urmare, dacă le aduci copacul preferat în casă, nu va trece mult până să-l „onoreze" cu câţiva stropi de urină. E inevitabil, spune instructorul Călin Petre.

Mai ale dacă brăduţul a fost deja „marcat" de alţi câini, maidanezi, înainte de a fi tăiat. Patrupedul tău va simţi şi va încerca să acopere mirosul „adversarului" cu propriul miros. Dacă nu-i limitezi accesul în zonă, nu-l vei putea opri. Va face acest lucru de câte ori va considera necesar.

Foloseşte spray cu aromă de lămâie ca să-l ţii la distanţă

Ştiai că există spray-uri repulsive pentru câini, care îi ţin la distanţă de zonele interzise? Acestea emană un miros de lămâie care creează o barieră neplăcută pentru animal. Îl poţi pulveriza în jurul bradului, lucru care îl poate ţine la distanţă.

Un alt sfat pentru a avea un câine cuminte e să-i consumi energia afară, să te joci cu el astfel încât să-l oboseşti fizic şi psihic. În caz contrar, va face prostii de plictiseală.


 
 
Loading...
Citeste tot despre: