Pregăteşte-ţi ţestoasa pentru hibernare!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Hibernarea din timpul iernii este foarte importantă pentru broaştele ţestoase pentru că le reglează anumite procese biologice. Însă aceasta trebuie favorizată prin hrană şi temperatură. Astfel, pregătirile e bine să le faci cu o săptămână sau două înainte.

Există ţestoase tropicale, care nu hibernează, şi ţestoase din zone non-tropicale, care hibernează. Asta înseamnă că intră într-o stare de dormitare, în care nu bea şi nu mănâncă.

Dar, pentru că sunt animale de companie, omul poate controla procesul şi interveni. Înainte de a permite animalului să hiberneze, e absolut necesar să-i verificăm starea de sănătate.

Dacă observi că ţestoasa prezintă scurgeri purulente la nivelul ochilor, nasului, cloacei, dacă are ochii înfundaţi sau, dimpotrivă, tumefiaţi, dacă are leziuni pe carapace sau nu are depozite suficiente de grăsime, este bine să amâni hibernarea ei.

În acest caz, recurgi la tratamente de susţinere prin hrană de bună calitate. E bine să menţii legătura cu medicul veterinar, mai ales că în perioada de hibernare animalul nu e protejat de sistemul imunitar, fiind, practic, lipsit de rezistenţă în această perioadă.

Cu o săptămână sau două înainte de hibernare, scade-i treptat raţia alimentară pentru a nu permite ca resturi de hrană să rămână în intestin şi să fermenteze, afectându-i ţestoasei starea de sănătate pe parcursul hibernării.

Unele ţestoase reduc singure cantitatea de alimente, însă e bine a stăpânul să controleze situaţia.

Odată ce a intrat în hibernare, ţestoasa nu mai trebuie deranjată

Hibernarea se poate face chiar într-o cutie mică, pentru speciile non-acvatice, dar într-o cameră puţin folosită, cu puţină lumină şi cu temperaturi sub 10 grade, dar nu mai mici de două grade Celsius.

Speciile acvatice hibernează chiar şi la 30 cm sub apă, atâta timp cât nu îngheaţă. Dacă iernile sunt geroase, poţi pune ţestoasa la hibernat într-un bazin cu apă, în casă.

Ea se va ascunde undeva pe fundul bazinului şi îşi va reduce procesele biologice, reducând, astfel, cantitatea de oxigen necesară.

Trebuie verificat mereu dacă ţestoasa chiar hibernează, în caz contrar, nu se produce o adevărată hibernare, iar ţestoasa consumă mai multe resurse de grăsime şi vitamine, afectându-i starea de sănătate.

Pe perioada hibernării, ţestoasa se poate trezi (spre exemplu, dacă temperatura depăşeşte 10 grade), dar va pierde mai mult din resursele de energie.

Mai citeşte:

Iată cea mai mare ţestoasă din Europa!

O broască ţestoasă cu două capete ghiceşte scorul la hochei

O mini-ţestoasă a întors un avion din drum

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net