Intrarea în biserică a Maicii Domnului este prăznuită la data de 21 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 20 noiembrie. Dezlegare la peşte.


Calendar ortodox 2018, 21 noiembrie. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Dreptul Ioachim, tatăl Mariei era de neam împărătesc iar soţia lui, Ana era de neam arheresc. La trei ani de la naşterea Mariei, au împliit cu fapta ceea ce promiseseră cu cuvântul dăruind-o pe cea născută lui Dumnezeu. Ei au chemat toate neamurile, au făcut alai mare cu multe făclii şi au îmbrăcat-o împărăteşte pe Fecioară.

Văzând alaiul format din rude, cunoscuţi şi vecini ţinând făclii în mâini împrejurul Fecioarei Maria, s-a adunat tot Ierusalimul la petrecere dar şi puterile cereşti au fost martore, îngerii împreună cu oamenii s-au veselit şi s-au bucurat la vederea vasului ales, chivot însufleţit ce avea să poarte în sine pe Hristos.

Arhiereul Zaharia, îndemnat de Duhul sfânt, a făcut atunci un gest pe care nimeni nu îndrăznise să-l mai facă ce a uimit pe multă lume, a dus-o pe copilă în Sfânta sfintelor, după a doua catapeteasmă, unde era chivotul legii, ferecat cu aur şi heruvimii slavei care străjuiau altarul, acolo unde numai arhiereul avea voie să intre, şi nu meru, ci numai o singură dată pe an. Acolo i-a dat Zaharia loc de rugăciune, şi acolo şi-a petrecut Fecioara Maria copilăria, hrănită fiinde de îngeri căci ea dăruia toată mâncarea primită săracilor de lângă templu şi acolo Duhul Sfânt, cu bunăvoinţa lui Dumnezeu Tată, o pregătea pentru ca în ea să se sălăşuiască Dumnezeu Cuvântul.

Tropar la sarbatoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului Glasul 4

Astăzi înainte însemnarea bunăvoinţei lui Dumnezeu şi propovăduirea mântuirii oamenilor, în Templul lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată şi pe Hristos tuturor mai înainte Îl vesteşte. Acesteia şi noi cu mare glas să-i strigăm: Bucură-te, Împlinirea rânduielii Ziditorului.

Condac la sarbatoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului Glasul 4

Cel Ce Te-ai Înălţat...

Preacurat Templu al Mântuitorului, Cămara cea de mult preţ şi Fecioara, Sfinţită Vistieria Slavei lui Dumnezeu, astăzi este adusă în Casa Domnului, împreună aducând harul Duhului lui Dumnezeu, pe care o laudă îngerii lui Dumnezeu. Aceasta este Cortul cel Ceresc.

Loading...