În sâmbăta aceasta, pe 18 iunie, în ajunul sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt (Duminica Rusaliilor) sunt orânduiți "Moșii de vară", sărbatoare dedicată pomenirii generale a morților. În ziua alesului praznic, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii, care sunt urmate de slujbe de pomenire generală a tuturor rudelor noastre care au trecut la viața veșnică, de-a lungul timpului. Sunt pomeniți cu acest prilej părinții, moșii și toți strămoșii familiei noastre


Cu sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt , Cincizecimea ( cunoscută în popor sub numele de Rusalii), orânduită la un interval de 50 de zile după Paşti, se încheie ciclul Sărbătorilor Pascale.

Istoricul sărbătorii

Moșii și strămoșii noștri sunt pomeniți în 18 sâmbete din an

Pe parcursul Anului Bisericesc (1 septembrie-31 august) creștinii ortodocși îi pomenesc în biserici și mânăstiri pe moșii și strămoșii lor adormiți în 18 sâmbete din an. Totodată, în acest interval există două sâmbete când se oficiază slujbe speciale pentru  pomenirea generală a morților ( cunoscute în tradiția populară cu numele de ”Moși”). Una dintre cele mai importante pomeniri generale pentru toți morții se oficiază în ajunul  Rusaliilor, pe 18 iunie , sub numele de Moşii de Vară sau Moşii Cireşelor. Această prăznuire precede sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt sau Cincizecimea (Rusaliile).   

În ziua de Rusalii, sufletele morților (moșilor) se întorc în lumea lor   

 În tradiția populară se spune că din ziua de  Joimari (Joia Mare din Săptămâna Patimilor) şi până la Rusalii, porțile cerului, raiului  și iadului sunt  deschise. Tradiția menționează că pe parcursul celor 50 de zile, sufletele celor adormiți  călătoresc libere prin lume, vizitează meleagurile natale și locurile unde au trăit în viața pământeană. În  ziua de Rusalii, sufletele celor adormiți sunt triste, deoarece ele trebuie să se reîntoarcă în lumea lor și să-și părăsească familia. De aceea, rudele celor adormiți fac pomeniri mari și impart ofrande cu produsele preferate de rudele pe care le comemorează. Tradiția spune că respectând această datină, pomenirile făcute în Sâmbăta Rusaliilor alină tristețea  străbunilor  și le ușureze călătoria de întoarcere.  

În memoria ”Moșilor” se  dăruiesc ofrande săracilor şi străinilor

Din moși-strămoși, în memoria celor adormiți se dăruiesc ofrande săracilor, deoarece se crede că la sărbătoarea Moşilor rudele răposate aşteaptă să primească ofrande. În același timp, se crede că atunci când  familia nu împlinește datina, răposaţii rămân supăraţi. Potrivit tradiției, atât în mediul rural, cât și în cel urban, în toate zonele geografice ofrandele se împart în mod special oamenilor săraci şi străinilor, în nici un caz nu se dă de pomană rudelor.  

Mâncarea dată de pomană trebuie să fie caldă, „aburel"

De-a lungul timpului, credincioții trebuie să respecte tradiția care spune că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În multe localităţi din Muntenia, credincioşii împlinesc vechile tradiţii și dau de pomană o mâncare caldă care se numeşte „aburel" sau „aburi". În acelaşi timp, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă în vase noi de lut ,  cumpărate pentru această ocazie.

Se dau de pomană bucatele preferate de rudele comemorate

Pentru comemorarea Moșilor, gospodinele pregătesc pentru ofrande bucatele preferate de ruda care este  comemorată. Vasele cumpărate trebuie umplute cu mâncare şi băutură.

Cănile împodobite cu flori de tei  și cireșe sunt ofrande îndrăgite

În ziua praznicului, se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori de tei şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

Ce ofrande specifice Moșilor de cireșe se duc la biserică

La sărbătoarea Moşilor de Vară se împlinesc ritualuri speciale, care încep chiar în dimineaţa Sâmbetei de Rusalii. La slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare anumite ofrande  : colivă, colaci, vin şi cireşe. Astfel de ofrande se mai duc în cimitire şi în ziua următoare, în Duminica Rusaliilor, numită şi Duminica Pogorârii Duhului Sfât sau a Cincizecimii.

De la biserică, ritualul de comemorare se continuă în cimitire

Ritualul de comemorare, început în biserici, continuă în cimitire. Cu acest prilej, mormintele rudelor adormite sunt curăţate şi împodobite cu flori de tei şi cu frunze de nuc. Credincioşii aprind lumânări, care vor arde pe parcursul ritualului de pomenire, dau de pomană vasele  de lut, de porţelan sau de lemn  umplute cu mâncare, dar și cănile împodobite la toartă cu flori de tei şi umplute cu lapte, cu vin sau cu cireşe.

De Moși, cei adormiți se duc pe Valea cu Dor

Tradiţia spune că la Moşii de vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor. Acolo ei vor să vadă ce bucate au primit de pomană, până la Rusalii, atâta vreme cât au lipsit. Răposații care nu găsesc pomană pe Valea cu Dor se retag triști  în mormânte lor și țin în braţe doar multe crengi cu flori de tei.

Tradiţiile de comemore sunt foarte variate în țară

Credincioșii participă la târgurile tradiționale  

Potrivit tradiției, pentru praznicul Moşilor de Vară, în multe zone din țară se organizează târguri tradiţionale, aprovizionate cu produse artizanale și cu alimente specifice pentru pregătirea praznicului. Din aceaste târguri, credincioșii se aprovizionează cu cele necesare pentru ziua de prăznuire.  

În Ilfov,respectând tradiția, familia va fi ocrotită de boală

Pentru comemorarea ”Moșilor”, în localitățile din Ilfov, gospodinele împletesc colaci pe care-i împart cu lapte, cu ceapă, usturoi verde și cireșe. În această zonă se crede că prin împlinirea  acestei tradiții  familia va fi protejată de boală. De asemenea, zarzavaturile semănate în grădină de gospodari vor crește foarte frumoase.      

În Prahova se împarte păsat, un preparat tradițional

În diferite localităţi din Prahova, gospodinele prepară păsat (făină de porumb măcinat mare) fiert în lapte,  colarezi ( orez fiert în lapte ), căni de lut umplute cu vin şi împodobite la toartă cu flori de trandafir şi de tei. Păsatul se taie felii şi se pune pe frunze de nuc, apoi se împarte săracilor în cimitir. Totodată, ritualul împărţirii bucatelor se împlineşte şi acasă, pentru rudele şi pentru vecinii celor adormiţi.

În  localitățile din județul Argeş, gospodarii întind mese  în curtea casei

În satele din judeţul Argeş, gospodarii care fac pomenire pentru cei adormiţi,  întind mese în curtea casei pe care se așază bucatele tradiționale ale familiei. În mijlocul mesei se pun grămezi de cireşe, de flori şi de colăcei. Fiecare gospodar învită la masă rudele, prietenii şi vecinii să se ospăteze pentru sufletul celor adormiţi în familia sa.

După ce au dat de pomană, gospodarii gustă şi ei din cireşe şi din celelalte bucate. De asemenea, în multe localităţi ale judeţului, se dau de pomană lumânări aprinse, colaci unşi cu miere, colivă, vase de lut umplute cu lapte sau cu vin, pâine de casă şi mâncare gătită, cireşe, oale mari de lut, pentru ca sufletele morţilor să aibă din ce să bea apă.

De Moși,  gospodăriile se împodobesc cu crengi de tei

În sâmbăta Rusaliilor, în numeroase zone din țară,  în mod special în zona de Sud, porțile caselor, foișoarele, ferestrele, gardurile despărțitoare dintre culturi, mormintele se împodobesc cu crengi de tei.  Chiar și coarnele vitelor sunt împodobite cu crengi pline cu flori de tei, deoarece se crede că teiul alungă duhurile rele.

Totodată, și în Duminica Rusaliilor, numită și Duminica Teiului ( în Sudul țării, în Oltenia mai ales), crengile de tei, sunt aduse în fiecare gospodărie.  De secole, lemnul de tei este considerat lemn sfânt care îndepărtează relele și alungă duhurile rele din fiecare gospodărie.

De aceea, din lemnul de tei se confecționa toaca mânăstirilor, troițele și leagănul pruncilor nou născuți. În tradiția populară, în vreme de furtună, cu crengile de tei se împodobesc ferestrele deoarece  poate fi alungată furtuna , chiar și grindina.      

În Ardealul gospodari „ridică" pomeni

De Moși , în Ardeal se dau de pomană fructe şi colaci şi „se ridică" pomeniri, adică fiecare gospodar face pomenirea tuturor rudelor decedate în familie.

Mai ales, orez cu lapte,  plăcinte, vin, cireșe- în Moldova.
În Moldova, se dau de pomană căni şi străchini umplute cu orez cu lapte, cu vin şi cu cireşe, împodobite la toartă cu flori de tei, ca şi în alte zone ale ţării. În acelaşi timp, gospodinele pregătesc pentru Moşii de vară bucate cu carne de miel, plăcinte cu varză sau cu brânză.

Ritualuri pentru spor şi sănătate în gospodării

Creştinii care-şi venerează morţii, respectând anumite tradiţii în gospodăriile lor, se vor bucura de spor şi sănătate pe parcursul anului. În același timp, pentru a avea spor în casă tot anul, gospodarii trebuie să dea de pomană bucate proaspete şi obiecte noi, nefolosite în propria locuinţă.

Florile de tei sfinţite sunt miraculoase

De Moşi se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, iar după ce sunt binecuvântate de preoţi, acestea se pun la streaşina casei sau la icoană pentru a ocroti acea gospodărie de pagubă şi de boală. Mai mult, potrivit acestei datini străvechi, după ce au fost sfinţite, florile de tei sunt folosite ca remediu care vindecă surzenia.

Femeile nu trebuie să se ocupe de treburile casnice

În ziua Moşilor de vară, femeile trebuie să respecte sărbătoarea şi să nu se ocupe de treburile casnice. Mai mult, se spune că femeile care nu respectă interdicţia, riscă să le amorţească mâinile şi să nu mai poată munci cu spor. Acum, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, spune tradiţia

O tradiție inedită

Pentru a-şi proteja gospodăria de pagubă sau de efectul fenomenelor meteorologice : furtuni sau trăsnete, prin tradiție, credincioşii trebuie să ofere săracilor o porţie din primul fel de bucate, preparate pentru această sărbătoare.

O crenguță cu flori de tei îndepărtează furtuna

Totodată, credincioşii pot scăpa de necazurile pricinuite de furtuni şi de ploile de vară aruncând în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

Cei care respectă datinile celor trei sărbători vor fi sănătoși

Gospodinele care cinstesc an de an, suita celor trei sărbători : Moşii de cireşe, Rusaliile şi Sărbătoarea Sfintei Treimi vor fi mai sănătoase, sufleteşte şi trupeşte, în comparaţie cu suratele lor care nu împlinesc datinile strămoşeşti.

Daţi de pomană ceapă verde şi usturoi
Pentru ca în grădina casei să rodească tot ce au semănat, gospodarii trebuie să dea de pomană ceapă verde şi usturoi.

În noaptea de Rusalii dormiţi în propria casă

În acestă sâmbătă, nu este bine să mergeţi seara la fântână sau să treceţi printr-o răscruce de drumuri, într-o zonă singuratică, pentru că pe acolo trec duhurile rele. Mai mult, pentru a nu avea nici un fel de probleme este bine să dormiţi în propria voastră locuinţă.

Recolta anului va fi foarte bogată

O tradiție care se împlinește mereu spune că, dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogată.

 
 
Loading...