Deschide uşa, creştine! Colindătorii aduc belşug

Ultima actualizare:

    Copiii vin cu Pluguşorul şi Sorcova în prima zi a anuluiFoto: Inquam Photos
Copiii vin cu Pluguşorul şi Sorcova în prima zi a anuluiFoto: Inquam Photos

La cumpăna dintre ani, tradiţiile şi obiceiurile se ţin lanţ. Urătorii fac un spectacol pe cinste, dar atrag şi sporul, belşugul, sănătatea şi voia bună în casa gospodarului care primeşte cu colindul.

Data de 1 ianuarie, care marchează începutul unui an nou, a fost stabilită în anul 1691 din iniţiativa Papei Inocenţiu al XII-lea. În această zi, creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, cunoscut în tradiţia populară ca fiind Crăciunul cel Mic, fratele  Crăciunului. Iată care sunt tradiţiile populare în această mare zi de sărbătoare, dar şi în noaptea dintre ani!Dezlegarea anului este un obicei practicat în ajunul Anului Nou. Cetele de colindători merg pe uliţele satului sau pe străzi, iar vacarmul produs de  bice şi de buciume alungă forţele malefice.În noaptea de Anul Nou este bine să aveţi în buzunar cât mai mulţi bani. Totodată, în această zi să nu daţi bani cu împrumut.E bine să scăpaţi de datorii, ca să nu aveţi probleme financiare anul viitor.În noaptea dintre ani, aşezaţi pe masă un pahar plin cu vin,  pentru ca totul să ne  meargă din plin.Purtaţi un obiect de îmbrăcămite nou şi ceva roşu - o eşarfă sau o cravată.  Aceste obiecte simbolizează schimbarea în bine şi prosperitatea.Pentru a te bucura mereu de  câştiguri,  trebuie să mănânci struguri sau stafide în această noapte.Fetele nemăritate trebuie să număre 9 stele pe cer; dacă a noua stea este mai strălucitoare înseamnă că tânăra va avea un ursit voinic şi frumos.De Revelion mâncaţi peşte, dar acesta trebuie să aibă cap. O să ne strecurăm printre obstacole cu mai multă uşurinţă.Aprindeţi o candelă sau o lumânare până în dimineaţa zilei de Anul Nou, pentru a avea un an mai luminios decât cel trecut.Când Anul Nou bate la uşă, pentru câteva minute este bine să deschideţi ferestrele pentru a alunga  spiritele malefice.Sfântul Vasile este cel care alungă duhurile rele şi are o mare putere asupra dracilor. De aceea, în acestă zi trebuie rostite rugăciuni de ajutor în casele în care paguba sau boala dăinuie de multă vreme.În prima zi a Anului Nou, în fiecare gospodărie este bine să păşească un bărbat sau o femeie brunetă, pentru că aceştia aduc noroc gospodarului.Pluguşorul şi sorcovitul cheamă belşugul. Este bine ca fetele care colindă să meargă cu o sorcovă cu flori albe şi roz, iar băieţii, cu flori bleu sau albastre.

Sf. Vasile, ocrotitorul săracilor

simeon stalpnicul png

Episcopul Vasile este cunoscut ca părinte al monahismului oriental, ca protector al familiei şi al săracilor. A acordat o mare atenţie păturii sociale sărace, venind în ajutorul acesteia prin remarcabile acte de caritate. Este cel dintâi ierarh care a întemeiat, pe lângă biserică, azile şi spitale, solicitând celor bogaţi să vină în ajutorul persoanelor nevoiaşe. După moartea părinţilor săi, el şi-a împărţit averea celor neputincioşi şi săraci.

image
image
image
image
image
image
Cea mai tare rețeta de cozonac și cea mai căutată în comunitatea de cooking
relație jpeg
horoscop jpeg
Infidelitate jpg
barfe jpeg
esoteric 652642 1280 jpg
image png
semineu dim jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net