Florile de busuioc sfinţite alină durerile

Ultima actualizare:

Sărbătoare plină de tradiţii, mâine, 14 septembrie. Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Sfintei Cruci a Domnului, cea mai veche şi cea mai importantă dintre sărbătorile credincioşilor ortodocşi. Iată ce obiceiuri se păstrează din vechime.

An de an, la această dată se sărbătoreşte descoperirea sfintei Cruci în anul 335, cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos pe Muntele Golgota. Împărăteasa Elena a fost trimisă de fiul său, împăratul Constantin, să găsească crucea pe care a pătimit Iisus. Această sărbătoare împărătească, aşa cum se numeşte în popor Ziua Crucii, este sărbătorită prin post şi praznice.

Căni cu miere, sfinţite

Se posteşte pentru sănătatea familiei, pentru spor şi pentru bunăstare. În ziua praznicului, credincioşii sfinţesc la biserică căni noi pline cu miere şi lapte. De toarta lor se leagă câte un fir de aţă roşie, iar fiecare cană e acoperită cu un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomană săracilor. Atenţie: tradiţia spune că azi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu o cruce.

Se adună plante de leac

Tot acum, se adună din păduri şi ramurile de alun. Tradiţia spune că atunci când sunt recoltate în Ziua Crucii, ramurile acestea primesc puteri miraculoase şi sunt unelte folositoare fântânarilor care vor să depisteze noi izvoare subterane. În tradiţia populară, frunzele şi florile de busuioc, menta, maghiranul şi cimbrul sunt plante magice şi se sfinţesc la biserică, iar în timpul slujbei se păstrează lângă cruce.

Această sărbătoare împărătească, aşa cum se numeşte în popor Ziua Crucii, este sărbătorită prin post şi praznice
Această sărbătoare împărătească, aşa cum se numeşte în popor Ziua Crucii, este sărbătorită prin post şi praznice

Se spune că florile de busuioc sfinţit acum alină durerile, chiar şi  migrenele puternice sau durerile de dinţi. În mediul rural, cu crenguţe de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri. Busuiocul se pune şi în vasele cu apă pentru păsări, în perioada epidemiilor pentru a le ocroti de boală.

Semne pentru vreme

Prognozele meteorologice din vechime pentru Ziua Crucii sunt verificate în timp: când cocorii se pregătesc de plecare e un semn că va fi vreme rece. Dacă tună în această zi, va fi o toamnă lungă. În schimb, dacă se adună un cârd de ciori gălăgioase, va  cădea bruma.

Talisman norocos

Monedele sfinţite azi şi păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă (chiar dacă este şi de carton) aduc belşug şi spor în munca de fiecare zi.

image
image
image
image
image
image
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
image
actualitate.net
image
actualitate.net