Florile de la icoana Maicii Domnului, bune de leac

Ultima actualizare:

    Credincioşii înconjoară  biserica după Prohodul  Maicii Domnului
Credincioşii înconjoară biserica după Prohodul Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi intră de marți, 1 august, în postul Adormirii Maicii Domnului, numit popular postul Sfintei Marii sau al Sântămăriei, care durează două săptămâni. În acestă perioadă nu se fac nunţi, iar dezlegare la peşte va fi doar pe 6 august. Biserica Ortodoxă cinsteşte la 15 august Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Sfânta Maria Mare.

Timp de două săptămâni, credincioşii ţin al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Adormirea Maicii Domnului sau „Paştile verii“ reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în multe oraşe fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje. Postul începe pe 1 august şi are o durată de două săptămâni. Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face astăzi.

„Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă, pe 6 august, şi Adormirea Maicii Domnului, 15 august”, explică preotul Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi. “Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care se spune, în credinţa populară, că este rupt din Postul Mare. Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, adaugă părintele. 

Adormirea Maicii Domnului este considerată una dintre cele mai importante sărbători închinate „celei mai cinstite decât heruvimii şi mai mărite fără de asemănare decât serafimii”. Pentru acest moment, credincioşii se pregătesc timp de două săptămâni, prin post şi rugăciune.

Tradiţia spune că, de Sfânta Maria, se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac. Gospodinele duc la biserică fructe pe care le slujesc şi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate. În popor se spune că, dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi toamnă lungă. De asemenea, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă. De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă.

Pomenită la fiecare slujbă

În calendarul Bisericii Ortodoxe există patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire şi Adormirea Maicii Domnului. Fecioara Maria este pomenită la fiecare slujbă  prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise. Maica Domnului îi ocroteşte pe copiii care au fost botezaţi cu numele ei sfânt şi este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră.

Click! spune

Adormirea Maicii Domnului este sărbatoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Este sărbătorită şi de credincioşii ortodocşi, şi de cei catolici. Această sărbătoare este cunoscută şi drept Uspenia (termenul slav). 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
zodii pixabay jpg
1 par alb remedii jpg jpeg
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
1 zodii bani jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net