(Istoria Sărbătorii ) Joi, 6 decembrie creștinătatea îl sărbătorește pe unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi sfinţi ai creştinătăţii- Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei. De aceea, praznicul Sfântului Nicolae este un prilej de mare bucurie creștinească pentru copii și pentru adulți. La această dată sunt sărbătoriți ortodocșii și catolicii.


Mâna Sfântului Nicolae face minuni în București

La Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, într-o raclă aurită,   se află mâna Sfântului Nicolae, care face minuni. Aici au existat cazuri de vindecări spectaculoase  ale unor credincioși care s-au rugat în preajma raclei în care e depusă.   Mâna Ierarhului  a ajuns la noi în țară în mod miraculous, dăruită de Mihai Viteazul. Domnitorul a purtat-o cu sine în bătălia de la Călugăreni, aducându-i victoria. La 13 octombrie 1994 , caseta din aur în care se afla mâna sfântului a fost furată. Totuși, sfintele moaște au făcut din nou minuni. Mâna a fost dusă la poliție de o femeie care s-a speriat când a văzut mâna Sfântului  scoasă din casetă, la ea în casă, iar hoțul a făcut infarct și a murit pe loc în închisoare, chiar pe data de 6 decembrie, când sfântul este sărbătorit. Un complice nu a mai putut să doarmă și nevasta  lui s-a dus la părintele paroh, Gelu Bogdan, ca să ceară iertare pentru el.

Sfântul Nicolae continuă să facă minuni și în zilele noastre

Minunile pe care Sfântul le săvârşeşte şi în zilele noastre au o singură explicaţie: ele sunt o continuare a minunilor săvârşite de Ierarh în timpul vieţii lui pământeşti şi sunt un răspuns pe care-l dă Dumnezeu la iubirea cea mare a Sfântului, faţă de El, spun sfinţii părinţi.

Sfântul Nicolae este făcător de minuni și apărător al credinței ortodoxe

Sfântul Nicoale este venerat în lumea creștină pentru numeroasele lui puteri tămăduitoare și pentru numeroasele minuni; el este protectorul mamelor, văduvelor, al tinerelor necăsătorite, dar și ocrotitorul copiilor, studenților și elevilor, al comerțianților,  călătorilor și marinarilor, în egală măsură. Sfântul Nicolae (al cărui nume se traduce „biruitor de popor”) este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi din lumea creştină, considerat mesagerul surprizelor plăcute aduse  copiilor şi celor care-i cer ajutorul..  

În amintirea Sa, creștinii au înălțat mii de biserici

De-a lungul secolelor, în amintirea Sa,  creştinii din lumea întreagă au înălţat mii de biserici, care poartă hramul Sfântului Ierarh. El a trăit în secolul al IV-lea, în timpul împăraţilor romani Diocletian şi Maximian.

Data de prăznuire a fost rânduită în urma unei previziuni

Data de prăznuire a Sfântului Nicolae a fost rânduită spre cinstire în ziua de 6 decembrie, în urma unei previziuni pe care a avut-o împăratul Constantin cel Mare: Sfântul Nicolae i-a apărut  acestuia în vis, cerându-i să ierte trei tineri, condamnaţi pe nedrept la moarte, care urmau să fie executaţi a doua zi.

Sfântul Nicolae este venerat ca patron spiritual în mai multe ţări

Cu excepţia Maicii Domnului, chipul Sfântului Nicolae a fost ilustrat în sute de mii de albume şi de icoane, mai mult decât al oricărui sfânt. Sfântul Ierarh este venerat ca patron spiritual în mai multe ţări: Olanda, Rusia, Grecia, Sicilia, în numeroase oraşe din Germania, Austria, Elveţia, Italia, Belgia şi din Franţa (Lorraine), şi acestui sfânt, atât de iubit de creştini, îi sunt atribuite numeroase fapte bune şi mai bine de 21 de miracole.

În iconografia apuseană Sfântul Nicolae ține în mână trei bile de aur

În iconografia egipteană, Sfântul Nicolae este reprezentat ținând în mână trei bile de aur, iar numărul trei simbolizează cele trei minuni pe care le-a făcut ierarhul  care a înzestrat trei fete sărace. De asemenea, bilele de aur simbolizează și bunătatea și minunile înfăptuite de ierarhul Nicolae  pentru copiii din vremea sa.  

Numele său a fost menționat într-un martirologiu roman

Chiar dacă a fost iubit din  timpul vieţii, Ierarhul din Mira Lichiei  s-a bucurat de o mai mare cinstire începând din secolul al VI-lea, la mai bine de 200 de ani de la trecerea sa la viaţa veşnică. Atunci,  -numele său a fost menţionat într-un martirologiu roman. În acelaşi secol, un alt ierarh cu acelaşi nume, episcopul Nicolae din Pinara, a înălţat o biserică  pe care a închinat-o Sfântului Nicolae din Mira Lichiei.  

Istoria sărbătorii

Moş Nicolae s-a născut în jurul anilor 280, în localitatea Patara Lichiei  (pe teritoriul Turciei de astăzi) şi a trecut la viaţa veşnică în jurul anului 345 (352, potrivit altor surse), în localitatea Mira (astăzi Kocademre, din Turcia). Nicolae a fost unicul fiu al unei familii înstărite, cu convingeri religioase și părinţii săi, tatăl Teofan şi mama Nona, l-au trimis să studieze la cele mai importante instituţii de învăţământ din acele timpuri. Totodată, unchiul său, episcopul Mirei, care purta acelaşi nume, Nicolae, l-a ajutat să urce treptele preoţiei. După moartea părinţilor, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, iar după moartea  unchiului său, arhiepiscop de Mira din ţinutul Lichiei, tânărul Nicolae a fost numit în locul acestuia, printr-o minune.

Sfântul Nicolae, numit ierarh în urma unui vis premonitoriu

Arhiereii din ţinutul Lichiei s-au rugat la Dumnezeu să-i ajute şi să-l găsească pe cel mai vrednic ierarh pentru această demnitate. În urma rugăciunilor, unul dintre episcopi a avut un vis premonitoriu: un bărbat, care purta o aureolă de sfânt, a spus că va fi ales arhiereu acela care va intra primul în biserică, a doua zi. Un episcop a urmărit cine a venit primul în biserică în acea zi, iar Nicolae a fost alesul.       

 Sf. Nicolae a propovăduit credința creștină

Nicolae nu s-a sfiit să cinstească  creştinătatea şi să propovăduiască dreapta credinţă. De aceea, pentru curajul său, Nicolae a fost întemniţat de împărarul Diocleţian împreună cu alţi creştini. Ierarhul Nicolae n-a văzut lumina zilei ani de-a rândul, până la urcarea pe tron a  împăratului Constantin cel Mare, care i-a eliberat pe toți creştinii din închisori.    

Sfântul Nicolae a combătut erezia lui Arie la Sinodul de la Niceea

După eliberarea din temniţă, cu aceeaşi tărie, Sfântul Nicolae a pledat pentru dreapta credinţă, a combătut erezia lui Arie  la primul Sinod, convocat de împăratul Constantin cel Mare  la data de 20 mai în anul 325 d.H, în localitatea Niceea. Ereticul Arie susţinea că Iisus este numai un om înzestrat cu puteri supranaturale şi nu este fiul lui Dumnezeu. De teamă că ereticul poate fi luat în serios, Nicolae şi-a încheiat propria pledoarie cu un gest aspru, pălmuindu-l pe Arie. Se spune că, de atunci, a apărut obiceiul ca toţi copiii neascultători să primească în ghetuţe un beţişor, care să-i cuminţească.

Sfântul Nicolae, ”îndreptător” al credinţei

Prin tot ce a împlinit în viaţa sa, cu vorba şi cu fapta, Sfântul Ierarh Nicolae a fost un „îndreptător al credinţei”, un ajutor grabnic al celor nevoiaşi, un adăpost al celor aflaţi în primejdie şi izbăvitor al celor nedreptăţiţi, susțin Sfinții Părinți.  

Sfântul Nicolar s-a retras la Mănăstirea Sionului

Spre sfârşitul vieţii, Sfântul Nicolae s-a retras în Mănăstirea Sionului pe care a ctitorit-o. Acolo a fost înmormântat la 6 decembrie 352.

O minune la cripta din Biserica San Nicola din Bari

Din anul 1087, moaştele Sfântului Nicolae se află în Biserica San Nicola din localitatea Bari, în Sudul Italiei, mutate din cetatea Mira pentru a nu fi profanate de musulmani. Martori oculari spun că în cripta în care sunt adăpostite moaştele Sfântului Ierarh izvorăşte un lichid incolor cunoscut sub numele de Sfânta Mână. Tradiţia spune că ierarhul Eparhiei San Nicola din Bari amestecă acel lichid cu apă, apoi îl binecuvântează şi-l împarte credincioşilor acelei eparhii şi pelerinilor care vin să se închine la moaştele Sfântului Ierarh. Acel lichid binecuvântat este păstrat de credincioşi ca un mir protector.   

Pelerinii şi bolnavii din lumea creştină vin să se închine la cinstitele moaşte şi să ceară ajutorul Sfântului Nicolae pentru sănătate şi pentru împliniri în căminele lor

Sfântul Nicolae , la masa împărătească alături de Dumnezeu 

În ajunul marilor sărbători, sfinţii părinţi spun că cerul se deschide pentru câteva clipe şi credincioşii au prilejul să-l vadă pe Sfântul Nicolae stând la Masa Împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Apărător al credinţei în Iisus, protector al comercianţilor, ocrotitor al celor care sunt pedepsiţi pe nedrept, al călătorilor, al fetelor nemăritate şi, mai ales, al copiilor şi şcolarilor, Sfântul Nicolae (al cărui nume se traduce „biruitor de popor”) este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi din lumea creştină, considerat mesagerul surprizelor plăcute aduse copiilor şi celor care-i cer ajutorul.  

Sfântul Nicolae a salvat de la înec mulți corăbieri

Din timpul vieţii, Sfântul Nicolae a fost binecuvântat de Dumnezeu cu harul minunilor. Pentru că Sfântul a făcut unele miracole pe mare și a salvat de la înec mulţi corăbieri, Ierarhul este considerat protectorul corăbierilor. Foarte cunoscut este episodul salvării unui corăbier, care se îndrepta spre locurile sfinte. În timpul călătoriei s-a iscat o furtună și corăbierul a căzut în mare. Pentru că n-au putut să-l salveze, membrii echipajului plângeau și credeau că  acesta s-a înecat. Dar corăbierul s-a rugat  și l-a implorat pe Sfântul Nicolae să-l apere de la înec. Și Sfântul  i-a ascultat rugăciunea şi corăbierul a fost salvat.  

 „Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Bisericii Creştine, fiind atât de puternic în credinţă, încât o cântare de laudă zice că apostolii şi îngerii se minunează de credinţa lui. Sfântul Nicolae este numit şi preluat ca model al iubirii  lucrătoare și chip al blândeții cald folositoare în Biserica noastră Creştină, ca model al celor întristaţi; el este mângâierea celor ce plâng şi părintele săracilor, al orfanilor şi al văduvelor”, ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (B-dul Nicolae Titulescu).

 

 

Loading...