La 11 aprilie ortodocții îl comemorează pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

Ultima actualizare:

    Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica , episcopul Râmnicului  a fost și un făcător de minuniSursa foto: Click.ro
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica , episcopul Râmnicului a fost și un făcător de minuniSursa foto: Click.ro

La 11 aprilie, ortodocții îl comemorează pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, călugăr, ctitor de biserici, teolog, stareț al Mănăstirii Cernica și episcop al Râmnicului.

Sfântul Calinic s-a născut în București la data de 7octombrie 1787, în mahalaua Sfântului Visarion și a fost fiul  a doi târgoveți – Antonie și Floarea Antonescu, de condiție socială modestă . El a fost botezat cu numele de Constantin  de nașa sa  Ruxandra Văcărescu , soția  banului Barbu Văcărescu și mama poetului Ienăchiță Văcărescu.  Ierarhul Calinic a urmat cursurile  unei școli românești care, potrivit celor mai  importante surse, funcționa  pe lângă Colțea, renumit lăcaș de cult ortodox, unde se preda și limba greacă.  Înainte de a împlini vârsta de 20 de ani, în 1807,  tânărul Constantin Antonescu şi-a urmat chemarea lăuntrică şi a intrat în  Mănăstirea Cernica, iar un an mai târziu, pe 12 noiembrie 1808,  el a fost tuns  călugăr cu  numele de Calinic. O lună mai târziu, Calinic a fost hirotonit ierodiacon la Biserica Sfântul Nicolae de la Cernica.

Calinic a fost duhovnicul călugărilor de la Cernica

Dincolo de voința sa, Calinic a fost hirotonit preot şi a devenit duhovnicul şi marele ecleziarh al Mânăstirii Cernica.  Totodată, el a fost  duhovnicul călugărilor din acestă mânăstire, al celor din afara mânăstirii, chiar şi al mitropolitului de la acea dată, Nectarie.  Deoarece starețul bătrân de îl aprecia foarte mult, i-a încredințat conducerea mănăstirii și Calinic  s-a implicat în problemele  mănăstirii Cernica.

Calinic a vizitat mânăstirile  de la Muntele Athos

În anul 1817, Calinic a vizitat mânăstirile de la Muntele Athos și acolo el a cunoscut  viaţa călugărilor şi rânduielile lor aspre  care s-au respectat  mai târziu  la Schitul Frăsinei , rânduieli pe care  Calinic le-a respectat de-a lungul vieții.  La data de 14 decembrie 1818,  când se împlineau  11 ani de la intrarea sa în mânăstire, întreaga obştea l-a ales stareţ pe Calinic. De la început, în această calitate, noul stareţ a încercat să impună ordine şi disciplină duhovnicească, alcătuind regulamente scrise cuprinzătoare. Totodată, el s-a îngrijit de înfiinţarea unei biblioteci care să cuprindă cele mai importante cărţi de cultură teologică.

Documentele vremii menționează că Sfântul Calinic a fost un neobosit organizator, constructor şi un apreciat restaurator de biserici. În mai puţin de doi ani,  a reuşit să ducă la bun sfârşit lucrările de restaurare şi de pictură ale bisericii cu hramul Sfântul Nicolae de pe ostrovul mare de la Cernica. Pentru calităţile sale, mitropolitul Dionisie Lupu l-a cinstit pe 9 aprilie 1820 pe stareţul Calinic cu vrednicia de arhimandrit.  Se crede că cea mai importantă ctitorie a sa a fost biserica cu hramul Sfântului Gheorghe-Purtătorul de Biruinţă, zidită între anii 1831-1832, şi refăcută în anul 1838, în urma cutremurului de  la acea dată.  În 1846, neobositul stareţ a început să construiască biserica Mânăstirii Pasărea, sfinţită un an mai târziu. În acest sfânt lăcaș și-a găsit liniştea,  la bătrâneţe, mama sa,  călugarită la Mânăstirea Pasărea, sub numele de Filofteia. De asemenea,  starețul Calinic a ctitorit şi Mânăstirea Ghighiu de lângă Ploieşti. De aceea, el a fost apreciat și pentru talentul său de constructor care  întocmea  planurile lăcașurilor de cult.

Calinic a fost ales episcop al Râmnicului

Contemporanii starețului Calinic au scos în evidență și  darul său ca făcător de minuni, tămăduiri și exorcizări și apreciat pentru acest har.În anul 1850, cele patru scaune mitropolitane din Muntenia erau vacante , iar  domnitorul  Barbu Ştirbei, care-l admira pe starețul Calinic,  l-a  convins  să accepte  scaunul de episcop al Râmnicului.  Calinic a fost ales în această înaltă funcție bisericească în data de 15 septembrie și hirotonit  arhiereu pe 26 octombrie 1850, la vârsta de 63 de ani.

Deoarece reşedinţa episcopală din Râmnic era distrusă de un incendiu, episcopul Calinic a fost înscăunat ca episcop  la Craiova. Din acea perioadă  s-a constatat  preocuparea sa  pentru înălțarea  unei noi catedrale care să-i  respecte proiectele   și să fie pictată de Gheorghe Tattarescu. La scurt timp, în anul 1854 , episcopul Calinic a  mutat episcopia la Râmnicu Vâlcea . O altă realizare a episcopului Calinic   a fost  refacerea și redeschiderea  Schitului Frăsinei  în intervalul 1859 -1864.  Atunci , Mănăstirii de la Frăsinei, episcopul i- a construit o biserică nouă , o clopotniță și alte noi chilii .

La acest schit, Calinic a introdus rânduiala atonită şi "blestemul" asupra hotarelor mânăstireşti, prin care se interzicea intrarea în lăcaș  a oricărei părţi femeieşti (femei, păsări sau animale domestice). În  acea perioadă a intrat în vigoare "Legea secularizării averilor mânăstireşti" și  episcopul Calinic a intervenit la domnitorul Alexandru Ioan Cuza solicitându-i ca schitul să rămână cu toate bunurile sale, iar cererea sa a fost  aprobată de domn.

Pentru nevoile bisericilor, Sfântul Calinic a înfiinţat, cu bani împrumutați,  tipografia "Kallinik Rîmnik" în anul 1861. La această tipografie au văzut lumina tiparului  cărți bisericești deosebit de importante: colecţia de Minee, Tipicul bisericesc, Manualul de pravilă bisericească, Evanghelia, Octoihul, Liturghierul, Acatistierul, Carte folositoare de suflet, Învăţătură pentru duhovnici şi Pravila mânăstirească. Această pravilă  a fost un ghid după care s-au condus obştea mânăstirii Cernica şi a mânăstirii de la Frăsinei[. Prin înfiinţarea acestei tipografii, Sfântul Calinic a continuat opera culturală şi artistică a înaintaşilor săi, episcopii Antim Ivireanul, Damaschin, Climent, Chesarie şi Filaret. Cu un an înainte de moarte, Calinic a donat orașului tipografia cu tot inventarul şi cu cărţile aflate în deposit,  punând însă condiţia ca jumătate din viitoarele venituri,  ce vor fi obținute, să fie folosite pentru întreţinerea schitului Frăsinei, iar jumătate pentru întreţinerea şcolilor din oraş, a elevilor săraci şi a Seminarului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
zodii pixabay jpg
1 par alb remedii jpg jpeg
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
1 zodii bani jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net