Sfântul Spiridon, episcop al Trimitundei, mare făcător de minuni, este unicul sfânt care îşi părăseşte racla pentru a veni de grabă în ajutorul credincioşilor care-i cer sprijinul să-i scape de necazuri.


Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc la 12 decembrie pe Sfântul Ierarh Spiridon, episcop al Trimitundei, pe care Dumnezeu l-a binecuvântat cu harul tămăduirilor, încât credincioşii l-au numit făcător de minuni. Potrivit tradiţiei, Sfântul Spiridon este singurul sfânt care îşi părăseşte racla şi vine la cei care-l cheamă prin rugăciuni de evlavie şi dragoste să-i scape de necazuri.

Istoricul sărbătorii

Sfântul Spiridon al Trimitundei, făcătorul de minuni, a trăit în vremea împăratului Constantin cel Mare şi a fiului acestuia Constantie. El s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Askia, situată în insula Cipru, într-o familie de oameni simpli. În tinereţe, el a fost păstor de oi. S-a căsătorit şi a avut o fiică pe nume Irina.

După moartea soţiei şi a fiicei, a îmbrăcat haina monahală

După moartea timpurie a soţiei, Spiridon şi-a crescut  singur copila, iar mai târziu, când şi aceasta a trecut în mod neaşteptat la viaţa veşnică, Spiridon a îmbrăcat haina monahală, urcând treptele ierahiei până la demnitatea de episcop. După rânduirea lui în funcţia de episcop al Trimitundei, Spiridon şi-a închinat viaţa întrajutorării săracilor şi bolnavilor, devenind şi păstorul lor spiritual. În tot acest timp, el nu şi-a abandonat meseria din tinereţe.

Pentru credinţa în Hristos, Spiridon a fost exilat

Pentru credinţa în Hristos, în timpul împăratului roman Maximian, Spiridon a fost arestat, schingiuit şi exilat, fiind obligat să muncească într-o salină, multă vreme.

La Sinodul de la Niceea, a apărat Sfânta Treime

În timpul Sinodului Ecumenic de la Niceea din anul 325, convocat de Împăratul Constantin cel Mare, episcopul Spiridon s-a dovedit un fervent apărător al dreptei credinţe, împotriva ereticilor lui Arie, care luptau împotriva Sfintei Treimi. Atunci, el a făcut în faţa asistenţei o demonstraţie uluitoare:a luat în mână o cărămidă, a făcut deasupra ei semnul crucii, spunând : „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin”. Strângând-o în mână, cărămida s-a descompus în cele trei elemente componente: în foc (a cărui flacără s-a înălţat în sus), în apă, care s-a scurs pe podea şi în pământ, care a rămas în palma sfântului. Spiridon a demonstrat că, aşa cum cele trei elemente componente din care este alcătuită cărămida pot exista într-unul, la fel şi Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt pot fi Trei şi Unul în acelaşi timp. Astfel, a demonstrat Sfântul Spiridon existenţa Sfintei Treimi.

La acest for religios, Sf.Spiridon s-a împrietenit cu Sfântul Nicolae

Tot de la impresionantul eveniment religios de la Niceea datează şi întâlnirea Sfântului Spiridon cu Sfântul Nicolae şi, de la acea dată, între cei doi episcopi s-a legat o prietenie exemplară.    

A trăit şi a trecut la cele veşnice în Cipru

Odată cu moartea prigonitorilor săi, Sfântul Spiridon a scăpat de  exil. O parte însemnată din viaţă, Sfântul Spiridon a petrecut-o în Cipru, şi tot aici a trecut la cele veşnice la vârsta de 78 de ani, în anul 348.

A fost îngropat în Biserica Sfinţilor Apostoli 

Sfântul a fost îngropat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda. În timp, pentru a fi ocrotite, moaştele sale au fost mutate de ciprioţi în Serbia, apoi în insula Corfu din Grecia, unde se odihnesc şi astăzi. 

Spiridon, singurul Sfânt călător

Părinţii slujitori şi credincioşii din preajma raclei unde se odihnesc Sfintele sale Moaşte au observat că, periodic, Sfântul Spiridon pleacă din raclă în lume, acolo unde este chemat prin rugăciune fierbinte de oamenii necăjiţi să-i scape de necazuri. Când Sfântul revine în raclă, moaştele sunt calde şi prăfuite, spun martorii oculari.

În ziua de 12 decembrie, preoţii împlinesc un ritual

Pentru aceste minuni, în ziua de prăznuire a Sfântului călător, pe 12 decembrie, în Catedrala unde sunt adăpostite moaştele sale, preoţii împlinesc un ritual. Pentru că în timpul călătoriilor, atunci când iese din raclă, veşmintele sfântului se deteriorează, în ziua hramului, preoţii lăcaşului unde sunt adăpostite sfintele moaşte, îi schimbă Sfântului hainelor prăfuite şi încălţămintea tocită în timpul unui ritual special.  

Sfântul a adus ploaia în timpul secetei

În timpul secetei, prin rugăciune, Sfântul a adus ploaia; şi tot prin rugăciune a oprit puhoaiele când acestea au inundat recoltele din Corfu. 

A combătut foametea pusă la cale de vânzătorii de grâne

Când negustorii de grâne din Corfu păstrau grâul în hambare, iar populaţia murea de foame, Sfântul Spiridon le-a dărâmat hambarele. Tot el i-a scăpat de foamete, aducând mai multe vapoare încărcate cu grâu din afara cetăţii.  

L-a vindecat de o boală incurabilă pe fiul împăratului Constantin

S-a dus vestea printre contemporani despre o vindecare miraculoasă pe care a făcut-o  pentru Constanţie, fiul împăratului Constantin cel Mare. Acesta suferea de o boală incurabilă, iar Sfântul Spiridon a fost singurul care a reuşit să-l salveze de boala chinuitoare.

Sfântul a preferat hainele simple

Când insula Corfu a aparţinut veneţienilor, catolici prin credinţa lor, aceştia au vrut să-i mulţumească Sfântului pentru ajutorul dăruit şi i-au schimbat hainele modeste, cu alte veşminte cusute cu fire de aur. Sfântului nu i-au plăcut acele veşminte scumpe; de aceea, peste noapte, el s-a îmbrăcat cu hainele sale arhiereşti, iar cele scumpe au fost găsite lângă raclă.

„ Am avut prilejul să fiu martor ocular într-o misiune sacră în  insula Corfu din Grecia. Sfintele moaşte ale Sfântului Spiridon sunt aşezate în Catedrala care-i poartă numele, din localitatea Kerkira, situată în insula Corfu. Am avut şansa să ating Sfintele Moaşte pentru că atunci s-a deschis racla, deoarece nu totdeauna racla se deschide la cererea vizitatorilor, ci doar atunci când Sfântul Spiridon socoteşte  că cei prezenţi sunt vrednici să atingă  Sfintele sale Moaşte. Am fost profund impresionat că la deschiderea raclei am văzut urme de alge pe papucii Sfântului; în tradiţia locală se spune că Sfântul Spiridon umblă pe mare să salveze vieţile celor care sunt în primejdie în timpul furtunilor, fie că este vorba de marinari sau de pescari. Oricine-l cheamă în ajutor: bolnavi, călători sau persoane persecutate, Sfântul Spiridon vine în ajutorul lor”, ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti ( B-dul Nicolae Titulescu).

Tradiţii pentru spor şi sănătate

Sfântul vine la patul bolnavilor

Sfinţii părinţi spun că Sfântul Spiridon vine totdeauna la patul bolnavilor care-i cer ajutorul, rugându-l cu credinţă să-i vindece de boli şi să alunge necazurile din viaţa lor.   

În multe spitale din lume, Sfântul continuă să facă minuni. De aceea, numeroase aşezăminte de sănătate poartă hramul Sfântului Spiridon, care le protejează.  

De la sărbătoarea Sfântului Spiridon, ziua începe să crească

Este cinstit ca patron spiritual

Prin tradiţie, Sfântul Spiridon este patronul cizmarilor, al cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie bună, fără excese bahice.

În ziua praznicului nu se prestează munci în gospodărie

Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se prestează munci în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi gospodinele nu fac curăţenie; în mediul rural nu se înjugă vitele pentru că este rău de pagubă; în această zi  şi animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână.     

Minuni numeroase se petrec în lăcaşurile care poartă hramul Sfântului

Cele mai multe minuni de vindecare se petrec în bisericile şi în spitalele care poartă hramul Sfântului Spiridon.

În ziua praznicului, bătrânii amintesc tinerilor cât de importantă este această sărbătoare pentru fiecare credincios; ei se roagă şi-i cer Sfântului ca din gospodăria respectivă Sfântul Spiridon să alunge boala şi să nu se nască monştri: copii cu malformaţii, vite cu două capete etc.

Prăznuire în lăcaşuri cu hramul Sfântul Spiridon

Credincioşii din Capitală care vor să se roage în lăcaşuri care poartă acest hram pot asista la slujbele de prăznuire oficiate în:

Biserica Sfântul Spiridon Nou, situată pe strada Şerban Vodă nr. 29 şi în  Biserica Sfântul Spiridon Vechi- situată pe strada Piaţa Naţiunilor Unite nr 5.

 

 

Loading...