Sâmbătă, 15 iunie, sunt comemorați Moşii de vară, care preced sărbătoarea populară a Rusaliilor, prăznuită la cincizeci de zile de la Paşti, atunci când Biserica sărbătoreşte Pogorârea Sfântului Duh. La Moşii de vară credincioșii dau de pomană, pentru sufletele celor morţi, iar pomana este oferită, în vase de lut speciale, folosite numai cu această ocazie, numite şi moşoaice.


În acest an, praznicul Moşilor de Vară (Moşii de Rusalii), sărbătoare cunoscută în tradiţia populară sub denumirea de Moşii de cireşe, este orânduit sâmbătă, 15 iunie.  Moşii de vară pe care-i prăznuim în această sâmbătă preced sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Duminica Rusaliilor).  La praznicul Moșilor de vară,  în toate bisericile ortodoxe din ţară  se oficiază Sfinte Liturghii, urmate de  slujbe de pomenirea tuturor rudelor noastre trecute la viaţa veşnică : părinţii, moşii şi strămoşii familiei.

Timp de 50 de zile, porţile cerului au fost deschise

Potrivit tradiției, începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele morţilor au călătorit libere prin locurile unde au trăit, iar acum acestea sunt triste, pentru că trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo, părăsindu-i pe cei dragi.

În ziua praznicului se împarte mâncare caldă, „aburel”

Prin tradiţie, se spune că este bine ca mâncarea pe care o dăm de pomană să fie caldă, pentru că mirosul acestor bucate  este sățios, iar  cei care au trecut la viața veșnică  se satură atunci când consumă această mâncare caldă. În numeroase localități din Muntenia se păstrează  tradiția ca  masa dată de pomană  să fie caldă și se numește  ”aburel” .  Ofrandele  oferite  sufletelor  rudelor plecate la viața veșnică, se impart în  vase noi de lut, cumpărate special pentru acest praznic.  

La acest praznic, gospodinele impart și bucatele preferate de  rudele sau prietenii comemorați. Aceste vase  trebuie umplute  de gospodine cu mâncare  caldă, iar cănile  trebuie umplute  cu vin,  cu suc sau apă  îndulcită.

Gospodinele prepară bucatele preferate de rudele comemorate

De obicei, gospodinele pregătesc pentru această sărbătoare bucatele preferate de ruda pe care o comemorează. Vasele cumpărate trebuie umplute cu mâncare şi băutură. Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană le umplem cu vin, cu sucuri de fructe  sau cu apă îndulcită cu miere.

Tradiţia spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele morţilor au călătorit libere prin locurile unde au trăit, iar acum acestea sunt triste, pentru că trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo, părăsindu-i pe cei dragi.

În ziua Moșilor de cireșe se duc la biserică ofrande specifice

La sărbătoarea Moşilor de  cireșe  se împlinesc ritualuri speciale, care încep în Sâmbăta  Rusaliilor. La slujba de pomenire, credincioșii duc la biserică, pentru binecuvântare : colaci, colivă, vin şi cireşe.

Ritualul de comemorare se continuă în cimitire

Ritualul de comemorare, început în biserici,  continuă în cimitire. Cu acest prilej,  mormintele sunt curăţate şi împodobite cu flori de tei, cu frunze de nuc și flori de sezon. Totodată,  credincioşii aprind lumânări, care vor arde pe parcursul ritualului de pomenire, dau de pomană vase de lut, de porţelan sau de lemn, dar și căni împodobite la toartă cu flori de tei şi umplute cu lapte, cu vin sau cu cireşe.

Ce spune tradiția

Tradiţia spune că la Moşii de vară morţii se retrag pe Valea cu Dor, unde găsesc  bucatele primite de pomană până la Rusalii. Se spune că cel trecut la viața  veșnică, dacă nu găseşte ofrande se retage trist în mormintul lui și  ţine în braţe crengi cu flori de tei și frunze de nuc. .De la biserică, ritualurile de pomenire se continuă în cimitire, unde credincioşii împart ofrande pentru sufletele celor răposaţi. În multe zone, la porţile cimitirelor se întind mese pe care se pun colaci, colivă şi sticle de vin, împodobite cu multe flori. Astfel de ofrande se mai duc în cimitire şi în ziua următoare, în Duminica Rusaliilor, numită şi Duminica Pogorârii Duhului Sfânt sau a Cincizecimii. În anumite zone geografice din ţară, tradiţiile comemorării sunt foarte variate.

Respectând datinile celor trei sărbători

Gospodinele care cinstesc an de an, suita celor trei sărbători :Moşii de cireşe, Rusaliile şi Sărbătoarea Sfintei Treimi vor fi mai sănătoase, sufleteşte şi trupeşte, în comparaţie cu suratele lor care nu împlinesc datinile strămoşeşti. Pentru a avea spor în casă şi pentru a fi sănătoşi tot anul, gospodarii trebuie să dea de pomană bucate proaspete şi obiecte noi, nefolosite în propria locuinţă.

Daţi de pomană ceapă şi usturoi

Pentru ca în grădina casei să rodească tot ce au semănat, gospodarii trebuie să dea de pomană ceapă verde şi usturoi.

În noaptea de Rusalii dormiţi în propria casă

În acestă sâmbătă, nu este bine să mergeţi seara la fântână sau să treceţi printr-o răscruce de drumuri, într-o zonă singuratică, pentru că pe acolo trec duhurile rele. Mai mult, pentru a nu avea nici un fel de probleme este bine să dormiţi în propria voastră locuinţă.

Femeile nu au voie să tricoteze

Acum, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, spune tradiţia.

Recoltă foarte bogată

Dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogată.

 

 

Loading...