Așa cum au rânduit Sfinții Părinți, la Denia din Sfânta Miercure Mare, din Săptămâna Patimilor, sunt pomenite două persoane contemporane cu Iisus. Este semnificativ modul cum s-au comportat aceste personaje cu Iisus în Sfânta zi de Miercuri. Pe de o parte se face pomenirea Mariei, numită în textile religioase drept ”femeia păcătoasă”, cea care l-a uns pe Iisus cu mir , înainte de mântuitoarea Sa patimă.


Evenimentul  a fost relatat de evangheliștul Matei  în Evanghelia sa (25, 17-13) şi de evanghelistul Luca (Evanghelia lui Luca : 7,37, 50).

Tot în Denia din Sfânta Miercure Mare este pomenit și Iuda, apostolul  care L-a vândut pe Iisus fariseilor pentru 30 de arginți. De aceea, Denia  din Miercurea Mare se numește și Denia  trădării.

Pomenirea femeii păcătoase

Așa cum menționează evangheliștii, Mântuitorul a petrecut întreaga zi de Miercuri din Săptămâna Patimilor  în Betania, alături de prietenii lui, în casa lui Simeon Leprosul. Împreună cu Iisus, la masă, se aflau și ucenicii Săi: Lazăr cel înviat din morţi, dar  şi surorile acestuia: Marta şi Maria. 

De Iisus s-a apropiat Maria, femeia păcătoasă

Când Iisus stătea la masă cu prietenii Lui în casa lui Simon Leprosul, de El s-a apropiat o femeie care purta în braţe un vas de alabastru cu mir scump. Aceasta a spart vasul cu mir valoros și a turnat uleiul pe capul şi pe picioarele Mântuitorului. Deoarece mirosul mirului s-a răspândit în încăpere, ore în șir, cei prezenți la ospăț au comentat gestul Mariei. Preţul acestui mir care depășea 300 de dinari și echivala cu 300 zile de lucru, a stârnit numeroase discuții în rândul mesenilor. În acest timp, Maria a îngenuncheat la picioarele lui Iisus plângând cu lacrimi amare, umezindu-i picioarele cu propriile lacrimi. Apoi, Maria I-a șters picioarele lui Iisus cu părul ei lung şi despletit. Gestul Mariei a impresionat asistența, deoarece mirul de nard curat (pur) și frumos mirositor a fost folosit de Maria pentru ungerea corpului lui Iisus, cât timp Acesta era în viaţă. Gestul Mariei L-a impresionat pe Iisus care s-a adresat mesenilor: ”N-o certaţi, le-a spus Hristos pentru ce a făcut!”.  

Mesenii sperau că, datorită popularităţii, Iisus va fi încoronat ca rege. Auzind această veste, Maria s-a bucurat foarte mult, iar durerea ei s-a transformat în bucurie.

Maria spera ca Iisus să-i ierte păcatele

Când L-a văzut pe Iisus intrând în casa lui Simeon Leprosul, Maria a intrat și ea în casa acestuia aducând pentru El mirul cel valoros. Maria a venit însoțită de o mare speranță: că Iisus are s-o tămăduiască şi pe ea, aşa cum l-a vindecat şi pe lepros. În acea vreme, leproșii erau blamați de contemporanii lor, deoarece Legea îi considera ”necurați”. Dar Iisus n-a ținut seama de acest lucru și a venit la cină în casa lui Simeon leprosul și l-a vindecat. Maria, femeia cea păcătoasă, împovărată de păcate, a fost iertată și ea de Iisus.  

Iuda a criticat-o pe Maria  pentru că a cumpărat un mir  scump

La acest eveniment, petrecut în casa lui Simeon, a fost martor și apostolul Iuda (casierul ucenicilor). El a  criticat-o aspru pe Maria, deoarece, spunea el, Maria a risipit banii cumpărând un mir foarte scump. Iuda spunea că fiecare ban trebuie să fie de ajutor săracilor. În realitate, așa cum susțin documentele religioase, Iuda sustrăgea pe ascuns din sumele adunate pentru săraci.

Miercuri seara, Iuda L-a părăsit pe Iisus

În ziua de Miercuri, după discuţiile aprinse referitoare la preţul mirului, Iuda Iscarioteanul L-a părăsit pe Iisus şi a mers în secret la casa lui Caiafa, mare preot al Sinedriului care l-a condamnat pe Iisus.  De fapt, nu era prima dată când Iuda se întâlnea în mare taină cu membrii Sinedriului- Tribunalul suprem, care reglementa şi conducea treburile civile şi religioase ale iudeilor.

Iuda a negociat prețul vânzării lui Iisus

În seara aceea de Miercuri, Iuda s-a întâlnit cu membrii Sinedriului şi le-a făcut o propunere fără ocolişuri, referitoare la prețul vânzării lui Iisus: „Ce-mi daţi voi mie şi eu vi-L dau pe El Vouă?”. Fără să stea pe gânduri,  fariseii i-au oferit 30 de arginţi, preţul trădării.

Ilegalități în perioada sărbătorii Pesahului, Paștele evreiesc

Primul Sinedriu ( tribunal la vechii evrei) a fost convocat ilegal, noaptea, chiar în perioada sărbătorii Pesahului, care celebra eliberarea israeliţilor din robia egipteană. De fapt, membrii Sinedriului aveau misiunea să protejeze acuzatul, acordându-i prezumţia de nevinovăţie.  Totodată, membrii acestui Tribunal nu aveau voie să lovească un acuzat.  

Fariseii au grăbit uciderea lui Iisus

Totuși, fariseii, o grupare politico-religioasă influentă în vremea lui Iisus l-au chinuit pe Hristos. Ei  „L-au legat la ochi, l-au lovit peste față și-L   întrebau în bătaie de joc: ”Proroceşte, cine Te-a lovit?”  şi rosteau împotriva Lui multe alte cuvinte de ocară,  se menționează în Evanghelia lui Luca ( 22:64 ).

Strategiile lui Iuda pentru uciderea Lui Iisus

Iuda a pregătit diverse strategii prin care să grăbească arestarea  lui Iisus. El a influențat decizia personalităților influente acelor  timpuri  (farisei și cărturari) care să grăbească uciderea lui Iisus. (Matei XXVI). 

Trădătorul Iuda și-a recunoscut greșeala  

Destul de repede, Iuda a constatat că și el a a fost trădat  de membrii Sinedriului. Mergând la Templu, el şi-a recunoscut greşeala, că a vândut  „sânge nevinovat”. Totodată, Iuda a realizat că niciodată păcatul lui nu poate fi iertat.

Iuda a fost trădat de membrii Sinedriului și s-a sânzurat!

Cinismul propriilor trădători l-a determinat pe Iuda să arunce banii primiţi pentru trădare, pe care-i avea asupra sa în Templu. După plecarea din Templu, la scurt timp, Iuda s-a spânzurat de un copac numit de atunci „Copacul lui Iuda”.  

Tradiţii norocoase în Miercurea Mare

În Miercurea Mare, în tradiția populară se împlinesc numeroase tradiții care atrag norocul și sănătatea în viața credincioșilor:  

Se rostește Taina Sfântului Maslu

În această zi, în Bisericile Ortodoxe se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, în amintirea ungerii lui Hristos cu Mir, în casa lui   Simeon Leprosul din Betania. Credincioșilor care participă la maslu,  această rugăciunea le este de mare folos. 

Post negru pentru a fi protejați de boli!

Credincioșii care țin post negru în Miercurea Mare  sunt proteșați de boli și de datorii, pe parcursul anului, spune tradiția.

Interdiții în gospodăriile credincioșilor

În această zi, în mediul rural, se păstrează interdicţia ca femeile să nu toarcă. Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul în Sfânta zi de Miercurea Mare poate să “întoarcă” minţile persoanelor care practică această îndeletnicire casnică.   

Copiii merg cu colindul după asfințitul soarelui

În unele zone ale ţării, copiii merg cu colindul prin sat şi urează gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate. Colindătorii  primesc în dar de la gospodari ouă albe, pe care să le vopsească pentru Paşte.

Cenușa din sobe are puteri magice

Tot în Miercurea Mare  se mai păstrează obiceiul din moşi- strămoşi ca cenuşa din sobe să fie aruncată peste straturile din grădină. Bătrânii satelor spun că,  în Miercurea Mare, cenuşa are puteri magice şi ajută plantele să aibă rod bogat.   

„Gestul Mariei a prefigurat ungerea Mântuitorului înaintea îngroprii sale. Impresionat de acest gest, Hristos s-a adresat din nou ucenicilor săi:” Adevărat vă spun, că oriunde va fi propovăduită Evanghelia, în toată lumea, se va istorisi ce a făcut femeia aceasta spre pomenirea ei”, ne-a spus părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie,  preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti.

 
 
Loading...