Pe 2 martie, în bisericile ortodoxe se comemorează Sâmbăta Morților

Ultima actualizare:

    La  Moșii de iarnă se împart anumite ofrande: sarmale, colaci, piftii, lumânăriSursa foto: Adevărul.ro
La Moșii de iarnă se împart anumite ofrande: sarmale, colaci, piftii, lumânăriSursa foto: Adevărul.ro

Respectând tradiția populară, în acest an, sâmbătă, 2 martie, în toate bisericile ortodoxe din România sunt comemorate rudele și prietenii noștri trecuți în neființă. Este sărbătoarea Moșilor de iarnă sau Moșii de Piftii.

Ofrandele se impart persoanelor sărace și străinilor

Din vremuri imemoriale, se spune că la Sâmbăta Morților, rudele trecute la viaţa veşnică aşteaptă să primească ofrande şi, dacă familia uită sau neglijează să împlinească datina, răposaţii rămân supăraţi.  Totdeauna, atât în lumea satelor, cât şi în mediul urban, ofrandele se împart în special persoanelor sărace şi străinilor şi nu este încurajat schimbul de pomeni între rude.

Se spune că sufletele rudelor, trecute în neființă, vin pe pământ, de Sâmbăta Morților, să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii le gătesc, astfel încât să le ajungă un an întreg.  

Potrivit tradițiilor și superstițiilor, în unele zone ale țării, bătrânii spun că sufletele morților vin în această zi de comemorare pe pământ, în timp ce rudele lor dau de pomană mâncare gătită .  

Mâncarea de pomană să fie caldă („aburel”)

Din moşi-strămoşi, mâncarea caldă, dată de pomană în această zi de comemorare,  este  bine primită, pentru că mirosul ofrandelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică.

În multe localităţi din Muntenia, credincioşii împlinesc vechile tradiţii, iar masa de pomană caldă se mai numeşte „aburel” sau „aburi”. În acelaşi timp, pomana împărţită pentru sufletele rudelor adormite este pusă în vase de lut noi, cumpărate pentru această comemorare.  

De Sâmbăta Morților se dau de pomană  anumite bucate

De Sâmbăta Morților, credincioșii trebuie să respecte anumite tradiții și să dea de pomană anumite bucate: sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, piftii, fructe și lumânări aprinse. 

La mormintele rudelor, credincioșii trebuie să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul să încălzească  sufletele morților. 

Sâmbătă, 2 martie, sunt comemorați  Moșii de iarnă 2019 sau Moșii de Piftii

În tradiția populară, această sărbătoare este denumită și ”Moșii de Piftii” sau Sâmbăta Piftiilor, deoarece în această  sâmbătă se dau de pomană și răcituri sau piftii.  În această zi de comemorare, femeilor le este interzis să lucreze. Cele care nu respectă interdicția sunt pedepsite ”să tremure ca pfitia” și să ”li se întoarcă pomana dată!”. Mai mult, se spune că, atunci când împlinești tradițiile strămoșești, ziua de comemorare  ”te ferește de nebunie!”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Drob de miel FOTO Cumvaplace.ro
zodii relaxate jpg
horoscop singuratic pexels jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
horoscop shutterstock jpg
Horoscop primavara FOTO Shutterstock jpg
horoscop casatorie jpeg
horoscop webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net