Tradiții pentru spor, sănătate și împliniri la praznicul Sf. Ierarh Nicolae

Ultima actualizare:

    Să oferim celor dragi daruri care atrag noroculSursa foto: Click.ro
Să oferim celor dragi daruri care atrag noroculSursa foto: Click.ro

Din timpul vieţii, Sfântul Nicolae a fost binecuvântat de Dumnezeu cu harul minunilor. Pentru că Sfântul a făcut unele miracole pe mare, salvând de la înec mulţi corăbieri și Sfântul Ierarh este considerat protectorul corăbierilor.Foarte cunoscut este episodul salvării unui corăbier, care se îndrepta spre locurile sfinte. În timpul unei furtuni, acesta a cerut ajutorul Sfântului Nicolae să-l apere de la înec, şi a scăpat cu viaţă.

Zăpada adusă de moş Nicolae prevestește rod bogat în grădini şi pe ogoare

De aceea, este bine să aducem în casă un bulgăre din zăpada dăruită de Moş Nicolae şi să fie pus într-un vas. După ce bulgărele se topeşte, apa rezultată se pune în glastrele cu flori, pentru ca familia să petreacă iarna cu bine.În ziua praznicului, este bine să dăruim sărbătoriţilor din familie un cadou inedit: o floare (pentru a avea parte de împliniri), dulciuri ( care să-i apere de dezamăgiri şi viaţa să le fie dulce) şi o lumânare decorativă, ( o făclie care să le lumineze mereu drumul corect).

Cei care călătoresc cu diferite mijloace de transport trebuie să poarte în timpul călătoriei o iconiţă, care să-l înfăţişeze pe Sfântul Nicolae. Astfel, spune tradiţia, călătoria este cu folos. .

În ţara noastră, din secolul al XIX-lea, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou credincioşii vin să se roage la moaştele Sfântului. În racla adăpostită în sfântul lăcaş, există mâna dreaptă a Sfântului Ierarh; şi aici el continuă şirul minunilor.

Numeroase biserici poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae

Numeroase biserici din ţară şi mai ales din Transilvania, poartă hramul Sfântului Nicolae. Bolnavii îşi găsesc alinare rugându-se în astfel de biserici cu hramul Sfântului.

Sărbătoarea este asociată cu darurile pe care le oferim celor dragi

Copiilor, dar şi celor dragi, rude şi prieteni, le oferim cadouri: figurinele de turtă dulce ( inimioară, cloşcă, măr sau rândunică), preparate cu multă miere, cu nuci şi cu scorţişoară sunt dulciuri delicioase şi simboluri de longevitate.

Icoana Sfântului Ierarh, sfinţită la o biserică cu hramul Sfântului Nicolae, dăruită persoanelor cu probleme de sănătate sau care se confruntă cu mari necazuri, face minuni în scurt timp, spun preoţii vizionari.

În ziua Sf. Nicolae se dăruiesc celor dragi: dulciuri, fructe (mere, struguri, nuci), cărţi educative, lumânări colorate, o pungă cu grâu sau cu orez, simboluri ale sporului în gospodărie, flori şi mai ales busuioc. De secole, copiii cuminţi şi harnici primesc fructe, covrigi şi colăcei cu miere, aşa cum oferea copiilor episcopul Nicolae în timpul vieţii lui pământene.

Darurile pe care le oferiţi, să le înfăşuraţi în săculeţe de culoare albă sau aurie, apoi să le puneţi în cizmuliţe sau în pantofi. Tradiţia spune că acest ambalajele de culoare albă şi aurie sunt simbolul armoniei şi, în noaptea Sfântului, au putere magică.

În tradiţia populară, Sf. Nicolae este protectorul comercianţilor, călătorilor, marinarilor, fetelor nemăritate şi sărace, mireselor şi, mai ales, al copiilor şi şcolarilor.

Nu oferiți celor dragi obiecte ascuțite

Nu trebuie să oferiţi celor dragi obiecte ascuţite-truse şi obiecte de culoare neagră: fulare, mărgele sau cravate.ceCe primesc copiii harnici și cuminție

Faceți novene când sunteți supărați

Dacă cineva v-a supărat, este bine să începeţi un ritual cu novene, cu ajutorul duhovnicului.

Anumite daruri primite ne poartă noroc

Tradițiile seculare respectate în țara noastră spun că anumite daruri, pe care le primim în ziua praznicului de Sfântul Nicolae, ne poartă noroc. Din scrierile religioase aflăm că odinioară, Moș Nicoale aducea în dar copiilor mai ales mere, nuci și dulciuri. Cadourile mai valoroase au apărut în epoca modernă și astfel de daruri au primit în timp o semnificație aparte.

Copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae  cu ghetuțele lustruite

În ziua praznicului, în special copiii îl așteaptă cu mare nerăbdare pe Moș Nicolae și cu  ghetuțele bine lustruite. Ei știu că, în mare secret, Moș Nicolae are să le umple ghetuțele cu cadouri. Totodată, în anumite zone ale țării, în mediul rural mai ales, oamenii respectă unele tradiții și obiceiuri, mai puțin știute de orășeni.        

În ajunul sărbătorii, la ora 9 fix, vin oaspeții

În localitățile rurale din Muntenia, în ajunul sărbătorii, fetele necăsătorite se adună în casa unde este o fată care vrea să se căsătorească și pregătesc plăcinte. La ora 9 fix, vin băieții din sat. Cu toții petrec în ajunul praznicului Sfântului Nicolae și la mare preț sunt plăcintele aburinde care vor fi apreciate de oaspeți. Tot acum, sunt sărbătoriți și oaspeții care poartă numele de Nicolae.  Tot acum, oaspeții stabilesc și programul repetițiilor pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou.

În ziua Praznicului, să aducem în casă crenguțe de măr

Pentru a avea spor și sănătate, o veche tradiție ne îndeamnă să  aducem  în casa noastră și crenguțe de măr. Acestea să le punem într-un vas cu apă, iar dacă vor înmuguri până la Anul Nou,  înseamnă că toți membrii familiei  vor avea  mult noroc în anul ce vine.  

Să ne rugăm la Moaștele Sfântului din București  

Îndeosebi în ziua praznicului, credincioșii din Muntenia se roagă la moaștele Sfâtului Nicolae din București să-i apere de necazuri. În ţara noastră, din secolul al XIX-lea, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală există racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh. Rugăciunile fierbinți  ale celor necăjiți s-au împlinit, iar şirul minunilor incredibile pentru muritorii de rând, continuă .

În bisericile cu hram, bolnavii îşi găsesc alinare

Numeroase biserici din ţară şi mai ales din Transilvania, poartă hramul Sfântului Nicolae.  Există numeroase dovezi că bolnavii și-au găsit  găsit  alinare rugându-se în bisericile care poartă hramul Sfântului Nicolae.  

Cadouri cu efecte miraculoase

În ziua praznicului, să  dăruim sărbătoriţilor din familie cadouri inedite: o floare  (pentru ca ei  să se bucure de împliniri), dulciuri  (pentru ca dezamăgirile să-i ocolească și viața să le fie dulce)  și  o lumânare decorativă (o sursă de lumină care să-i călăuzească pe drumul cel bun).    

Dăruiți o icoană cu Sfântul Nicolae persoanelor bolnave

Dacă o icoană a Sfântului Ierarh este sfinţită la o biserică cu hramul Sfântului Nicolae, apoi este dăruită persoanelor cu probleme de sănătate sau care se confruntă cu mari necazuri, odorul religios face minuni în viața acelei persoane, spun preoţii vizionari.       

Dăruiți turtă dulce, simbolul longevității

La praznicul Sfântului Nicoale, copiilor și persoanelor dragi din anturajul  nostru să le oferim figurine de turtă dulce ( inimioare, o cloşcă, mere sau  rândunele), preparate cu multă miere, cu nuci şi cu scorţişoară. Aceste delicatese sunt simboluri de longevitate și atrag sănătatea și sporul în viața celor care le primesc.   

Oferiți daruri care atrag norocul membrilor familiei

În ziua Sfântului Nicolae, dăruiți copiilor, rudelor și sărbătoriților familiei dulciuri, fructe ( mere, struguri, nuci), cărţi educative, lumânări colorate, o pungă cu grâu sau cu orez, flori și mai ales busuioc. Aceste cadouri  atrag norocul și cele mai neașteptate bucurii în viața celor care le primesc.  

Daruri care amintesc de ofrandele Sfântului Nicolae

De secole, copiii cuminţi şi harnici trebuie să primească fructe, covrigi şi colăcei cu miere, daruri pe care le oferea episcopul Nicolae copiilor în timpul vieţii lui pământene.

Cadourile au putere magică...

Darurile pe care le oferiţi, să le înfăşuraţi în săculeţe de culoare albă sau aurie, apoi să le  puneţi în cizmuliţe sau în pantofi. Tradiţia spune că aceste ambalajele de culoare albă şi aurie sunt simbolul armoniei şi, în noaptea Sfântului, au putere magică.

Copiii neascultători primesc un cadou tradițional- o nuia

Tradiția de a dărui copiilor neascultători o nuia are o veche origine la Sinodul de la Niceea. Atunci, Sfântul Nicolae s-a supărat pe ereticul Arie  și l-a pălmuit în fața tuturor participanților la primul Sinod de la Niceea.

Ce cadouri nu trebuie să oferim de Moş Nicolae

Se spune că unele cadouri precum obiectele ascuțite ( trusele de cosmetică, de exemplu) sau obiectele de culoare neagră nu trebuie să le dăruim persoanelor dragi din viața noastră. Nu dăruiți soțiilor și rudelor voastre fulare sau cravate. De asemenea, evitați să dăruiți persoanelor pe care le prețuiți mărgele. Toate aceste cadouri împrăștie armonia și liniștea în viața celor care le poartă.

image
image
image
image
image
image
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net