În ziua sărbătorii celor Trei ierarhi se împlinesc tradiţii care aduc spor şi sănătate în viața noastră: Cele mai importante atrag sporul și sănătatea în viața noastră.


Praznicul  celor  Trei ierarhi este o sărbătoare a reconcilierii

În data de 30 ianuarie, Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii; acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.

Praznicul trebuie respectat cu sfinţenie

În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe şi nu se mătură în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente şi de infirmitate.

În ziua sărbătorii nu se înstrăinează lucruri din casă

Pentru a proteja căminul de pagubă, potrivit tardiţiei, în ziua sărbătorii nu este bine să înstrăinăm lucruri din casă.  

Ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi

În numeroase zone din ţară, se împart ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi : gospodinele fac colivă, merg la biserică s-o sfinţească şi apoi împart ofrande cu colivă, cu fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria rudelor decedate în familie.

Mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat

În ziua praznicului, fiecare mamă care are o fată de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodăreşti şi se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.   

Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor

Văduvele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de duşmani aprigi, trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit. Gospodina care nu respectă sărbătoarea , spală rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, rămâne văduvă.

Pelerinaje în lăcaşuri de hram

În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, biserici sau mănăstiri, care poartă hramul Celor Trei Sfinţi. Tot în această zi, este bine să fie ajutaţi copiii săraci, care doresc să devină preoţi.

Se consumă pește și fructe la masa sărbătorească

Pentru spor şi pentru sănătate, la masa sărbătorească se consumă peşte şi fructe, simboluri ale unei vieţi duhovniceşti smerite. 

Trisfetitele, denumirea populară a celor Trei Ierarhi

Trisfetitele este denumirea populară a celor Trei Ierarhi; în această zi se  serbează intrarea creştinilor în biserică şi de atunci a început credinţa în Dumnezeu. Celor Trei Ierarhi le este dedicat grupul de stele din mijlocul constelaţiei Orion, cunoscut cu numele de Cei Trei Crai sau Craii de la Răsărit.

În ziua praznicului, începe să se schimbe vremea

În ziua de Trisfetite începe să se schimbe vremea, deşi frigul tot îşi arată colţii, că doar mai este o lună de iarnă. Se crede că acum începe să încolţească grâul sub zăpadă. Dacă în ziua praznicului curg streşinile, urmează o primăvară friguroasă. În schimb, dacă va fi o zi cu ger va urma o vară  călduroasă. Sfinţii vor aduce ploaie la timp, dacă sărbătoarea lor este respectată.

Să facem pomenire pentru sporul casei, pentru sănătatea trupească și sufletească

În data de 30 ianuarie,  când sunt sărbătoriți cei Trei Sfinţi Ierarhi, este bine să facem pomenire pentru sporul casei, dar şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a membrilor familiei. Totodată, prin tradiție, în această zi  se dau de pomană cărţi de rugăciuni şi iconiţe, care-i reprezintă pe Cei Trei Ierarhi.

Să dăm de pomană o candelă și vom avea o viață luminoasă

Respectând o veche tradiție, la acest praznic este bine să dăm de pomană o candelă și tot anul  vom avea o viaţă luminoasă.  

 Nu se lucrează în această zi de sărbătoare

Trisfetitele sunt trei sfinte care-i pedepsesc foarte aspru pe oamenii  răi întâlniţi în cale, dar și pe cei care lucrează în ziua praznicului.    

Cei Trei Ierarhi sunt doctori vindecători

În ziua praznicului, bolnavii trebuie să se roage Sfinților Ierarhi  să le dea sănătate pentru că cei Trei ierarhi sunt renumiți ca doctori vindecători. .

Ierarhii sunt sărbătoriți ca patroni ai casei

În mediul rural, numeroase familii îi serbează pe cei Trei Ierarhi ca patroni ai casei. Sfinții Ierarhi sărbătoriți le protejează gospodăria de pagubă și alungă boala din viața membrilor familiei.  

O tradiţie specială pentru a avea spor la treabă

În ziua sărbătorii, femeile trebuie să meargă la biserică și să asiste la Sfânta Liturghie, pentru ca tot anul să aibă spor la treabă. Totodată,  în mediul rural, femeile merg la slujbă şi se roagă să rodească pomii şi să toarcă lâna cu mult spor.

Tradiție pentru a afla care este ursitul

Fetele nemăritate trebuie să se roage celor Trei Ierahi să le aducă bucurii şi un soţ bun. Totodată, în ziua sărbătorii, pentru a afla care este ursitul lor, fetele trebuie să mănânce pâine cu sare. Seara, în vis, un  tânăr îi aduce, să bea apă, fiecărei fete. Acela va fi soţul ei.    

 

Loading...
Citeste tot despre: