9 sfaturi ca să pregăteşti maşina pentru primăvară

Ultima actualizare:

Dacă încă nu ai fost cu maşina în service, este cazul să-ţi programezi această „operaţiune”. Autoturismul are nevoie de o atenţie specială la schimbarea de anotimp. Iată la ce ne sfătuiesc specialiştii să fim atenţi pentru a prelungi viaţa maşinii şi a scăpa de micile probleme apărute pe timpul iernii.

1. Verifică bateria

Chiar şi cele mai performante baterii pot ceda. Diferenţa dintre o baterie nouă şi una veche este că cea nouă poate fi încărcată şi folosită din nou. Dacă te-a lăsat bateria, poţi încerca varianta cea mai simplă şi anume să tragi curent de la o altă maşină. Dacă însă peste câteva zile cedează din nou, este clar că trebuie înlocuită. 

2. Atenţie la contactele electrice

Verifică sistemul electric al maşinii. Este foarte posibil ca din cauza frigului şi a umezelii contactele să fie oxidate. Din această cauză farurile şi luminile din habitaclu s-ar putea să nu se aprindă, CD playerul sau alte contacte de la bord să nu funcţioneze. 

3. Verifică aerul condiţionat

Poate nu ştiai, dar dacă nu foloseşti peste iarnă aerul condiţionat, în primăvară te vei trezi că nu mai ai freon în instalaţie pentru că s-a evaporat. Este recomandat ca, odată cu venirea sezonului cald, să verifici sistemul de climatizare al maşinii. 

4. Revizie generală rapidă

Chiar dacă nu a venit momentul pentru revizia tehnică periodică, ar trebui, totuşi, să mergem cu maşina într-un service auto pentru o evaluare simplă. De la substanţele folosite la deszăpezire sunt şanse ca diverse piese în mişcare să se fi stricat sau corodat. De asemenea, sunt şanse ca rulmenţii să fi prins sare în ei şi să înceapă să huruie sau burdufurile planetarelor să fie mâncate. Aşa că o ridicare pe rampă şi o evaluare rapidă a defectelor sunt extrem de recomandate. 

5. Verifică lichidele maşinii

Dacă nu te descurci singur, atunci spune-i mecanicului de la service-ul auto să verifice şi lichidele maşinii, în caz că nu a făcut-o deja. Este vorba despre lichidul de frână, servodirecţie, uleiul de la motor şi cutia de viteze. Nu uita să schimbi lichidul de parbriz de iarnă cu cel de vară!

6. Înlocuieşte ştergătoarele 

Pe timpul iernii, ştergătoarele se pot uza din cauza temperaturilor foarte scăzute: fie se crapă, fie se rup sau îşi pierd elasticitatea. Dacă ai probleme de acest gen, este indicat să cumperi un set nou de ştergătoare care să facă faţă ploilor care vor veni. 

7. Verifică plăcuţele de frână

În perioada anotimpului rece, plăcuţele de frână se pot uza. Este indicat să mergi cu maşina într-un service auto autorizat unde se va efectua o verificare amănunţită. Dacă este cazul, schimbă plăcuţele de frână cu unele noi. 

8. Cum scapi de zgârieturi

În ceea ce priveşte caroseria, experţii recomandă lustruirea acesteia cu ceară specială. Dacă au apărut zgârieturi pe timpul iernii şi vrei să le repari provizoriu, cumpără creioane speciale pentru mascarea acestora. Apoi, aplică un strat de polish. Un alt sfat: verifică dacă angajaţii de la spălătoria auto la care îţi duci maşina folosesc detergenţi de calitate. În caz contrar, culoarea caroseriei va deveni din ce în ce mai mată. 

9. Debarasează maşina de obiectele inutile

Este momentul să scoţi din portbagaj mătura, făraşul, racleta pentru gheaţă, sacul cu nisip şi lopata pentru zăpadă. Poţi înlocui covoraşele din cauciuc, de iarnă, care protejau mocheta de umezeală, cu covoraşe de vară, din material textil. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net