Aşa conduci corect maşina pe ploaie!

Ultima actualizare:

Nu merge cu viteză!

Când plouă şi vizibilitatea e redusă, redu şi viteza! Nu te grăbi să ajungi acasă pentru că s-ar putea să ajungi la poliţie sau la spital! Acvaplanarea apare atunci când, din cauza vitezei, pneurile nu mai sunt în contact cu asfaltul, ci cu pelicula de apă formată pe carosabil.

În acel moment, vei pierde controlul maşinii. În cazul în care se întâmplă să „patinezi", este recomandat să nu pui frână bruscă. Lasă maşina liberă până când acvaplanarea dispare. Dacă ai ABS, poţi acţiona frâna şi controla derapajul. Dacă nu ai, nu frâna!

Nu traversa străzi inundate!  

Dacă strada pe care doreşti să circuli este inundată, apa ocupând întreaga parte a carosabilului, este recomandat să eviţi zona. Nu te gândi că maşina ta este suficient de înaltă. S-ar putea să nu fie: ai putea intra cu roţile într-o groapă mai mare şi acolo ai rămas! Mai mult, pe drumurile inundate din afara oraşelor, mai ales în zona de munte, este posibil să se formeze vârtejuri şi viituri şi te vei trezi că nu vei mai putea controla direcţia.

Nu circula lângă marginea drumului!

În primul rând, vei stropi pietonii care circulă pe trotuar sau aşteaptă în staţii mijloacele de transport în comun. În al doilea rând, la marginea drumurilor se acumulează apa, iar asta din cauza faptului că sistemul de canalizare, de cele mai multe ori, nu face faţă. Astfel, vei fi obligat să circuli prin bălţi. Evită-le când poţi!

Plouă torenţial? Trage pe dreapta!

În caz de ploaie torenţială, este posibil ca vizibilitatea să scadă brusc, ploaia fiind atât de intensă încât să nu mai vezi aproape nimic prin parbriz. În acest caz, în loc să te avânţi prin furtună, mai bine ar fi să tragi pe dreapta şi să aprinzi avariile. Astfel, eviţi un posibil accident.

Nu aprinde faza lungă!

Nu rezolvi nimic aprinzând pe ploaie torenţială faza lungă. Vizibilitatea va fi la fel de redusă în schimb, îi vei stânjeni pe ceilalţi participanţi la trafic. Pe de altă parte, trebuie să ştii că pe vreme ploioasă trebuie să aprinzi farurile pentru a fi observat de către ceilalţi şoferi.

Atenţie la rafalele de vânt!

Poliţia rutieră recomandă mare atenţie atunci când afară sunt rafale de vânt! Vântul puternic şi mai ales rafalele laterale pot modifica ţinuta de drum a maşinilor. Este indicat să se circule cu viteză mică pe poduri, la ieşirile din tronsoanele împădurite, la ieşirile din sate sau la încrucişările cu autovehicule cu gabarit mare.

Ştergătoarele trebuie să fie în bune condiţii de funcţionare. Odată pornite, acestea trebuie să funcţioneze pe toate vitezele şi să nu lase dâre sau urme de apă pe geam!

Dacă ştii că ştergătoarele maşinii tale nu sunt tocmai în regulă, nu pleca la drum pe vreme ploioasă! Sau, dacă nu ai încotro, este recomandat să cumperi un set nou. Ştergătoarele se aleg în funcţie de tipul maşinii tale, ele având mai multe dimensiuni. Orice vânzător de la magazinul de piese auto te va întreba mai întâi ce maşină ai apoi îţi va recomanda un produs care să se potrivească. 

Te-ai hotărât să cumperi ştergătoare noi? Este recomandat să alegi produse originale pentru maşina ta. Nu cumpăra orice produs pe motiv că este mai ieftin pentru că preţul este întotdeauna pe măsura calităţii. Nu ai vrea să schimbi ştergătoarele o dată la două luni. În nici un caz nu achiziţiona ştergătoare la mâna a doua!

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net