După viteza excesivă, trimiterea mesajelor telefonice în timp ce conduci este a doua cea mai frecventă cauză pentru producerea de accidente rutiere. Folosirea telefonului mobil în timpul condusului este foarte periculoasă, te poate costa chiar viaţa.


Specialiştii site-ului autopint.ro ne spun care sunt riscurile la care ne expunem dacă avem şi alte preocupări la volan în timp ce şofăm.

Vorbitul la telefon, trimiterea de SMS-uri sau de mesaje pe reţelele de socializare îţi afectează atenţia la volan mult mai mult decât ai crede. În ceea ce priveşte telefonul mobil, ne-am format o rutină din a-l folosi zi de zi, iar acest obicei a devenit, cu timpul un automatism. Cu alte cuvinte, când ne verificăm telefonul, nu ne mai gândim înainte de a o face: o facem pur şi simplu, pentru că ne-am creat un reflex. 

Verificarea telefonului este un reflex

Psihologii care au studiat acest comportament au ajuns la concluzia că verificarea telefonului mobil atinge centrul de recompensă din creier, iar nivelul dopaminei (hormonul fericirii) creşte în momentul în care conştientizăm că vom găsi un mesaj, un apel pierdut sau orice altă informaţie care ne interesează. În cazul unui SMS sau al unui mesaj primit de pe o reţea de socializare, vom fi nerăbdători să răspundem, fie cun un alt SMS, fie chiar cu un apel telefonic. Nu uita că în tot acest timp tu eşti la volan şi nivelul atenţiei la condus scade foarte mult. Este ca şi cum ai încerca să deschizi mai multe aplicaţii pe un smartphone, iar, la un moment dat, calculatorul acestuia se blochează. Aşa funcţionează şi creierul nostru. Dacă facem foarte multe lucruri în acelaşi timp, lucruri care ne solicită concentrarea, în cele din urmă vom acţiona sau reacţiona greşit sau cu întârziere. 

Într-o secundă, la 100 km/oră, parcurgi 28 m 

Ca să-ţi dai seama exact ce înseamnă acest lucru află că şoferii care vorbesc la telefon sau trimit mesaje ratează, în acel timp dedicat comunicării, cam jumătate din ce se întâmplă în jurul lor. Astfel, ei nu observă un pieton care s-a angajat în traversarea străzii, nu observă semaforul care este pe roşu, nu au timp de reacţie pentru evitarea coliziunii cu alte maşini etc. Şi încă un lucru ce-ar trebui reţinut: să verifici telefonul durează doar o secundă însă, dacă mergi cu 100 de kilometri pe oră, în acea secundă, când nu eşti atent la trafic, maşina parcurge în jur de 28 de metri. Ar trebui să ne pună pe gânduri acest apect.

Ce amenzi primeşti?

Folosirea telefonului mobil fără dispozitiv „hands-free” este sancţionată de Codul rutier cu 2-3 puncte de amendă, iar această contravenţie se află în clasa I de sancţiuni. Un punct de amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie care, din 1 iulie 2015, a ajuns la 1.050 lei. Concret, un punct de amendă îţi va scoate din portofel 105 lei. Dar, în cazul de faţă, vorbim despre 2 sau 3 puncte, deci suma de bani va fi mai mare şi se va încadra între 210 şi 315 lei.

5 obiceiuri care duc la accidente

  1. Mănânci şi bei la volan - În timp ce mănânci, nu vei mai putea mânui volanul cu precizie, în caz de urgenţă. În plus, dacă mănânci sau bei în timp ce conduci, e posibil să dai pe tine mâncare sau, mai rău, să verşi lichide fierbinţi. Au fost cazuri în care şoferul a apăsat pedala greşită, situaţii în care şi-a luat ochii de la drum ca să vadă ce a dat pe el etc. 
  2. Foloseşti bricheta auto - Şi folosirea brichetei auto e periculoasă deoarece îi fură şoferului secunde bune de atenţie. În primul rând, atunci când trebuie apăsată ca să se acţioneze, apoi când bricheta sare, iar şoferul se uită după ea. Există şi riscul să scapi bricheta din mână sau să-ţi cadă pe haine scrum aprins. 
  3. Scapi obiecte sub pedale - Cel mai des se întâmplă să scăpăm sub pedale sticla cu apă. În această situaţie, există riscul să nu mai putem manevra corect maşina şi, în cel mai rău caz, nu vom mai putea pune frână. 
  4. Folosirea butoanelor incomode din habitaclu - Înainte de a pleca la drum, reglează oglinzile laterale, oglinda retrovizoare, covoraşele, poziţia scaunului sau a tetierei. Folosirea butoanelor incomode din habitaclu e destul de periculoasă în timpul mersului. Vorbim şi despre climatizare, despre butoane ascunse prin stânga volanului sau pe sub bord, butoane plasate între scaune etc. 
  5. Călătoreşti cu animalul de companie. Fie că vorbim despre câini, pisici sau alte animăluţe, acestea trebuie să stea în cuşca de transport. În caz contrar, animalele se pot cocoţa pe bord, pe tine, pot ajunge pe sub pedale sau cine ştie prin ce alte locuri strâmte sau înguste. Este un adevărat stres pentru şofer când animăluţul de companie este liber să zburde prin maşină. 

 

 
 
Loading...