În sezonul rece, pardesiul, ghetele şi pantalonii ţi se umezesc de la ploaie şi se pătează cu stropi de noroi. Pentru a-ţi păstra hainele de primăvară ca scoase din cutie trebuie să ştii cum să le întreţii şi să le cureţi. Iată câteva sfaturi pentru hăinuţe nou-nouţe.


Pardesiul nu se uscucă la căldură
Pentru început, trebuie să ştii că pardesiul ud nu se usucă la căldură: nu-l pune pe calorifer sau deasupra aragazului. Aşază-l pe un umeraş şi lasă-l să se usuce la temperatura camerei, într-un loc lipsit de umezeală. După ce s-a uscat, foloseşte o perie cu peri fini şi moi pentru a îndepărta petele de noroi. Nu încerca să umezeşti cu apă şi detergent zona murdară pentru că vei întinde noroiul, iar materialul va rămâne pătat. În nici un caz nu spăla pardesiul la maşina de spălat.

Nu folosi multă apă la spălatul ghetelor
După ce ajungi acasă este obligatoriu să-ţi cureţi ghetele sau cizmele. Pentru îndepărtarea stratului mai gros de noroi foloseşte o perie normală de ghete. Pentru curăţarea în profunzime foloseşte o cârpă moale, uşor umezită în apă călduţă. Nu folosi apă din abundenţă şi în nici un caz nu curăţa ghetele sub jetul de apă. În timp, apa deteriorează materialul fie că e piele, piele ecologică, piele întoarsă sau vinilin. Lasă încălţămintea la uscat la temperatura camerei, iar apoi dă-i luciu folosind o cârpă uscată, moale. Pentru păstrarea în bune condiţii a materialului, foloseşte o cremă de ghete sau lapte de faţă Doina.

Prinde pantalonii pe umeraş cu clipsuri
Nu purta zilnic aceeaşi pereche de pantaloni pentru că de la umezeala de afară s-ar putea să facă genunchi şi să se lase la spate. Dacă te-a prins ploaia sau ţi-ai murdărit pantalonii din cauza bălţilor şi a noroiului, primul lucru pe care trebuie să-l faci când ajungi acasă este să-i pui pe un umeraş cu clipsuri pentru a sta cât mai întinşi. Lasă pantalonii să se usuce la temperatura camerei. Nu-i pune pe calorifer şi în nici un caz nu încerca să-i usuci cu fierul de călcat. Curăţă petele de noroi cu o periuţă de dinţi uscată. Nu apăsa foarte tare pentru a nu distruge ţesătura. Dacă pantalonii sunt închişi la culoare, este posibil ca după curăţarea petelor de noroi să rămână pete albicioase. Acestea se scot cu apă călduţă şi o perie cu peri foarte fini.

Umple basca cu hârtie
Basca se usucă mai greu pentru că este fabricată din material gros, chiar din lână. Pentru a îndepărta umezeala, tamponeaz-o uşor cu un şerveţel. Înainte de a o pune la uscat, umple basca cu ghemotoace de hârtie astel încât să-i redai forma iniţială. Basca se va usca uniform, fără cute şi fără a se mototoli.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: