5 dezavantaje ale terapiei prin shopping

Ultima actualizare:

    Supărată? Cumpărăturile nu-ţi rezolvă problema!
Supărată? Cumpărăturile nu-ţi rezolvă problema!

De ficare dată când ne certăm cu iubitul, avem o dezamăgire, un eşec profesional sau suntem supărate, din diverse motive, ne refugiem în magazine. „Shoppingul” este, pentru multe dintre noi, femeile, o adevărată terapie. Sau cel puţin aşa credem noi. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Psihoterapeutul Constantin Cornea îţi spune cinci probleme care pot apărea, dacă te bazezi pe această terapie.

- Nu rezolvă problema. Cumpărăturile nu-ţi pot rezolva problema pentru care eşti supărată. În cel mai bun caz, te vei simţi mai bine şi uiţi de necaz o scurtă perioadă de timp, când foloseşti produsul cumpărat. Dar problema nu dispare, ea te va urmări, ca un vis urât, până când te vei hotărî să o rezolvi. „Anxietatea reprezintă o stare de nelinişte. Iar dacă decizia mea este să cumpăr ceva pentru a mă linişti, ei bine, ca şi în cazul depresiei, mă poate ţine un timp. După care apare din nou. Şi atunci ce fac? Mă duc din nou la cumpărături? Păi şi cât voi face asta? Shoppingul în exces reprezintă doar o amânare, nici pe departe rezolvarea problemei”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea.

- Creează dependenţă. Ştii că atunci când eşti tristă, cu stima de sine la pământ, o sesiune de shopping e tot ce ai nevoie, îţi zici şi ajungi să crezi că între cumpărături şi starea de bine există o interdependenţă. Din punct de vedere medical, nu aşa se tratează problema.- Rămâi des fără bani. Dacă te obişnuieşti să dai fuga în magazine de fiecare dată când nu ai o zi bună, este clar că vei rămâne rapid fără bani în portofel. Va apărea frustrarea că niciodată nu îţi ajung banii, vei sta stresat până la următorul salariu şi vei simţi infinit mai des nevoia de compensare prin shoppind decât câştigi pe lună.- Îţi plictiseşti partenerul. Dacă îl târăşti şi pe el cu tine prin magazine, ca „să-şi dea cu părerea” şi să te asiste la acest spectacol al probării de haine la nesfârşit, îi vei strica şi lui ziua şi veţi ajunge amândoi acasă obosiţi şi îmbufnaţi.- Cumperi fără să ai nevoie. În dorinţa de a cumpărat neapărat ceva, ajungi să-ţi umpli casa cu lucruri pe care nu le porţi niciodată. Pentru că dacă te duci la cumpărături, când eşti supărat, şi pleci cu mâna goală, supărarea şi starea de rău vor fi şi mai mari. Prin urmare, ajungi să cumperi orice, să-ţi atingi scopul, să „te vindeci”.

Constantin Cornea, psihoterapeut
Constantin Cornea, psihoterapeut

Singurul beneficiu al shoppingului, în cazul în care nu devine excesiv şi nu vă şubrezeşte foarte tare bugetul, ar fi că poate ajuta la consolidarea stimei de sine, dacă lucrurile cumpărate vă îmbunătăţesc imaginea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
zodii pixabay jpg
1 par alb remedii jpg jpeg
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
1 zodii bani jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net