Care sunt pașii pentru o sarcină ușoară și sănătoasă

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Te-ai decis că e vremea să ai un copil sau „barza” ţi-a făcut deja o surpriză? Atunci, pe lângă bucurii, cu siguranță ai și multe întrebări. Ce analize trebuie să faci, ce măsuri de protecție trebuie să urmărești în perioada aceasta, ce sfaturi să urmezi? Pentru astfel de întrebări, aducem câteva răspunsuri:

Ce trebuie să știi dacă ești însărcinată în această perioadă

În contextul pandemiei de coronavirus, femeile însărcinate au nevoie de mai multă susținere. Deși nu sunt considerate persoane cu risc mare de îmbolnăvire, trebuie să se protejeze pe ele și pe bebeluș în fața răspândirii rapide a acestui virus. Important de știut este faptul că, indiferent de context, monitorizarea sarcinii trebuie să continue în ritm normal, singura diferență constând în faptul că veți purta mască și mănuși atât tu, viitoarea mămică, cât și personalul cu care intri în contact. În plus, comunicarea cu medicul care îți urmărește sarcina poate fi efectuată și prin consultații online atunci când nu trebuie realizate ecografii sau analize. Dacă urmează să naști în perioada aceasta, sub umbra COVID-19, echipa Regina Maria ne informează că există mai multe masuri de protectie pe care este bine să le urmezi:

  • potrivit Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), indiferent dacă vei naște natural sau prin cezariană, ți se va face testul de COVID-19 înainte de naștere;
  • în cazul nașterii naturale, până la primirea rezultatului primul contact cu bebelușul poate fi încadrat într-un circuit izolat;
  • păstrează o distanță de cel puțin 1,5 m față de cei din jur, folosește masca de protecție pe timpul spitalizării și păstrează o bună igienă a mâinilor.
  • Ce trebuie să știi înainte de sarcină Dacă te numeri printre femeile care încă nu sunt mămici, dar plănuiesc asta în viitorul apropiat, atunci este bine să acorzi atenție pregătirii prenatale. Deoarece în corpul tău vor avea loc multe transformări, este indicat să vorbești mai întâi cu un medic specialist sau cu medicul de familie înainte de a rămâne însărcinată. Medicul te va îndruma către ginecolog și dentist și îți va recomanda efectuarea unei serii întregi de analize. În unele cazuri va fi nevoie și de îndrumarea unui endocrinolog, mai ales dacă ai probleme cu glanda tiroidă și există riscuri în dezvoltarea și maturizarea normală a creierului bebelușului.  De regulă, primele verificări urmăresc dacă există boli cu transmitere sexuală, posibile infecții ce trebuie tratate, se realizează hemoleucograma, testul Babeș-Papanicolau, precum și analize și ecografii pentru a vedea starea sistemului reproducător. De asemenea, este posibil ca medicul să recomande un tratament preventiv pe bază de acid folic (vitamina B9), ce are efecte benefice asupra fertilității. Cercetările au arătat că deficiența de acid folic pe timpul sarcinii poate avea consecințe grave atât asupra gravidei, cât și a fătului.  Continuă monitorizarea sarcinii După confirmarea sarcinii, cel mai important este să ai alături un medic expert în monitorizarea ei. Acesta îți va recomanda o serie de teste de rutină. Prima ecografie are loc în trimestrul 1, morfologia de trimestru 1 făcându-se între săptămânile 11-14 de sarcină pentru identificarea sindromului Down și a altor posibile malformații. A doua ecografie sau morfologia de trimestru 2 se face, în mod ideal, între săptămânile 20-22 de sarcină. A treia examinare se recomandă între săptămânile 28-33 de gestație pentru aprecierea dezvoltării copilului. Menține un stil de viață sănătos Alimentația este unul dintre aspectele la care orice viitoare mămică trebuie să fie atentă. Este important să-ţi reglezi în primul rând programul alimentar. Mai exact, intervalele orare pentru mesele principale. Indicat este să implementezi această schimbare înainte de sarcină și să îți stabilești câteva ore la care să mănânci. De exemplu, micul dejun să fie mai devreme de 10.00, prânzul între orele 12.00 şi 15.00, iar cina în intervalul 18.00-20.00. Între aceste mese, alege și câteva gustări sănătoase: fructe, legume sau un smoothie. Hidratarea și mișcarea fizică sunt și ele importante. Nu în ultimul rând, asigură-te că ești o mămică fericită și fii atentă la sănătatea ta emoțională, căci hormonul stresului, cortizolul, se transferă de la mamă la făt prin intermediul placentei. Este important să te hrănești atât cu alimente sănătoase, cât și cu gânduri și emoții bune pe tot parcursul sarcinii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infidelitate jpg
barfe jpeg
esoteric 652642 1280 jpg
image png
semineu dim jpg
1 pozitiile de amor pe care femeile le iubesc ucew jpg jpeg
zodiac sign 2532970 960 720 jpg
peste pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net