Cât de periculoase sunt chimicalele din cosmetice

Ultima actualizare:

Nu vă speriaţi aşa tare de parabenii, ftalaţii şi etoxilaţii din produsele cosmetice! Doza de chimicale este foarte mică şi nu ne poate face rău decât dacă avem o sensibilitate deosebită la un anumit compus. Iată care sunt cele mai comune chimicale şi cu ce pot fi înlocuite.

Parabenii

Indiferent dacă este vorba despre o cremă, un lapte demachiant, un şampon, sau orice produs cosmetic fără conservanţi va fi, în câteva zile, contaminat cu agenţi patogeni, devenind, astfel, inutilizabil, ba chiar periculos. Aici intervin parabenii. Ei sunt o categorie de conservanţi des întâlniţi pe etichetele produselor cosmetice datorită acţiunii lor antimicrobiene, antibacteriene, antifungice. Sunt folosiţi de aproape 100 de ani, nu numai în cosmetică, ci şi în medicamente şi produse alimentare. Cei din industria cosmetică sunt substanţe de sinteză, însă trebuie să ştii că aceşti conservanţi există şi în stare naturală, în anumite fructe şi legume (mure, piersici, portocale, ceapă, morcovi etc.).

„Doza maximă recomandată este de 0,4% pentru un singur paraben şi de 0,8% în cazul în care sunt mai mulţi parabeni. Se pare că ei sunt periculoşi doar în doze de peste 2.500 de ori mai mari decât cele utilizate în cosmetică. Până acum, studiile efectuate nu demonstrează clar că parabenii ar cauza cancer mamar. Totuşi, având în vedere că zilnic folosim nu unul, ci mai multe produse cosmetice, iar parabenii se adună, cercetătorii au atras atenţia asupra riscului de tulburări hormonale, la femei”, spune biochimistul Aliona Ţinţu. 

Dacă vrei alternativa naturală, biochimistul Aliona Ţinţu îţi spune ce poţi folosi
Dacă vrei alternativa naturală, biochimistul Aliona Ţinţu îţi spune ce poţi folosi

Dacă vrei să eviţi orice risc, poţi încerca produsele naturale. Acestea au conservanţi pe bază de extract de rozmarin, de sâmburi de grepfrut, de uleiuri esenţiale şi vitamina E, care previn oxidarea şi râncezirea. Trebuie să ştii, totuşi, că termenul de valabilitate al acestor cosmetice este mai mic, iar dacă le foloseşti după ce au început să-şi schimbe mirosul şi textura, rişti dermatite de contact, eczeme, înroşirea locală şi alte reacţii cutanate.

Retinoizii din soluţiile antiaging

Sunt derivaţi ai vitaminei A şi au funcţia de a accelera procesul de regenerare celulară şi de a preveni ruperea colagenului din structura pielii. Se găsesc în special în cremele de faţă şi sunt de evitat doar în cantităţi mari, de către femeile însărcinate, deoarece pot genera malformaţii ale fătului. Sub formă chimică, producătorii de cosmetice folosesc acidul retinoic şi retinyl palmitate, ultimul având şi proprietăţi de protecţie solară. Dacă vrei varianta naturală a soluţiilor antiaging, poţi folosi: uleiurile de floarea soarelui, măsline, jojoba, argan, migdale, uleiul esenţial de lavandă, sucul de lămâie, ceaiul de imortele, de muşeţel.

Plumbul din rujuri

Nu se mai foloseşte, ne dă asigurări Aliona Ţinţu, deci aceste produse nu mai sunt un pericol. Ele conţin acum o combinaţie de uleiuri solide, uleiuri vegetale, ceară de albine şi pigmenţi naturali.

Aluminiul din deodorante

Clorura de aluminiu de care se feresc oamenii în ultima perioadă este, de fapt, un agent antiperspirant foarte bun, ne dă asigurări medicul dermatolog Viviana Iordache: „Prin piele, rata de absorbţie e extrem de mică, nu putem vorbi de cancere. Aluminiul e toxic şi cancerigen doar prin înghiţire. Pus pe piele, poate produce, în cel mai rău caz, nişte iritaţii locale, la cei care au o intoleranţă”. Soluţiile naturale, cu bicarbonat de sodiu, spre exemplu, sunt mult mai slabe.

Medicii dermatologi îţi fac creme personalizate

Nectara Mitroi, medic specialist dermato-venerologie
Nectara Mitroi, medic specialist dermato-venerologie

Pentru că fiecare ten are nevoile sale unice, a apărut conceptul de cremă personalizată. Medicii dermatologi ţi-o prepară din ingrediente naturale, în urma unei evaluări amănunţite. Nectara Mitroi, medic specialist dermato-venerologie în cadrul DermaLife, este cea care îi prepară şi Ilincăi Vandici crema de faţă. „Există 19 substanţe de bază din care se pot face peste 1.600 de combinaţii de creme. Poţi jongla cu diverse concentraţii şi combinaţii, după nevoile pielii în acel moment. Produsul nu conţine conservanţi, se poate folosi 6-8 săptămâni, apoi se face o reevaluare pentru a vedea care sunt următoarele necesităţi ale tenului. Pentru că pielea este în continuă schimbare, de-a lungul timpului”, explică dr. Nectara Mitroi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
image png
semineu dim jpg
1 pozitiile de amor pe care femeile le iubesc ucew jpg jpeg
zodiac sign 2532970 960 720 jpg
peste pixabay jpg
pasca sorin bontea jpg
horoscop webp
omleta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net