3 reţete de conserve pentru la iarnă

Ultima actualizare:

Toamna este anotimpul în care apar legumele şi fructele pe care le vei conserva pentru sezonul rece. Gogoşari, ardei, vinete, varză, conopidă, castraveţi, gutui... sunt doar câteva dintre bunătăţile care te aşteaptă pe tarabele din piaţă. Dacă te apuci de treabă, iată câteva reţete simple şi uşor de preparat pe care le poţi încerca.

Gogoşari în oţet 

Ingrediente: 5 kg gogoşari, 500 g zahăr, 250 g sare, 500 ml oţet, boabe de muştar şi piper.

Mod de preparare: Se spală gogoşarii, se taie în sferturi şi se pun într-o oală de 10 l. Într-un castron se amestecă sarea cu zahărul, iar apoi se presară peste gogoşari. Se amestecă bine cu mâna, iar apoi se dă totul deoparte timp de 24 de ore, până când legumele lasă suc. A doua zi gogoşarii se pun în borcane, se adaugă boabele de piper şi muştar, se toarnă sucul lăsat de legume şi oţetul. Borcanele, sterilizate înainte, se închid ermetic şi se pun în cămară. 

Zacuscă de vinete 

Ingrediente: 4 kg vinete, 2 kg ardei capia, 1 kg roşii, 1 kg ceapă, 1 kg morcovi, 500 g ulei, sare, piper boabe

Mod de preparare: Se coc vinetele şi ardeii, se curăţă şi se lasă la scurs. Apoi, se toacă mărunt. Roşiile se mixează în blender, iar morcovii se fierb şi se toacă mărunt. Ceapa, de asemenea, se toacă şi se căleşte în ulei. După ce ai călit ceapa, adaugă roşiile, morcovii, ardeii şi vinetele. Condimentează cu sare şi piper şi lasă totul să fiarbă până când  scade mai mult de un sfert şi se ridică uleiul. Închide focul, toarnă zacusca în borcane sterilizate şi pune-le la cuptor la foc mic, pentru 30 de minute. După jumătate de oră, stinge focul şi lasă borcanele în cuptor să se răcească până a doua zi. 

Suc de roşii 

Ingrediente: 3 kg de roşii, o lingură de sare şi una de zahăr

Mod de preparare: Roşiile se spală bine, se taie pe jumătate şi se îndepărtează cotorul. Se trec prin maşina de tocat, iar sucul rezultat se pune la fiert într-o oală cu fund dublu. Dacă ai o plită de tablă, ar fi bine s-o foloseşti, pentru ca sucul să nu se lipească. Sarea şi zahărul dizolvat în două linguri de apă fierbinte se adaugă după ce sucul începe să scadă. Acesta se fierbe o oră sau o oră jumătate până când ajunge la consistenţa pe care o doreşti. Dacă îl laşi prea mult pe foc, vei obţine bulion. La sfârşit, sucul se pune în borcane sterilizate, se adaungă deasupra o lingură cu ulei şi se sigilează.

Click! spune

Iată preţurile legumelor de sezon în pieţele din București:

  • Vinete    1 – 1,8 lei
  • Ardei capia    3 – 4 lei
  • Gogoşari    3,5 – 5 lei
  • Roşii    4-5 lei

Cum alegi şi pregăteşti borcanele

Borcanele pe care le foloseşti pentru coserve trebuie alese, dar mai ales pregătite cu grijă. Iată la ce să fii atent!

Cumpără borcane de mărimi diferite – Alege borcanele din sticlă în funcţie de capacitatea pe care o au, dar şi în funcţie de mărimea gurii de intrare. De exemplu, pentru castraveţi muraţi sau gogoşari în oţet vei avea nevoie de vase cu gura largă, pentru a putea introduce şi scoate legumele cu uşurinţă. Pentru gemuri, compot sau dulceţuri poţi alege borcane mai mici. 

Atenţie să nu fie crăpate sau zgâriate – Înainte de a cumpăra sau refolosi borcanele pentru conserve, verifică-le bine înainte pentru a vedea dacă nu cumva sunt crăpate sau zgâriate. Este foarte important să nu prezinte nici o fisură. Fereşte-te de cele care nu au suprafaţa netedă şi prezintă mici goluri în stratul de sticlă. 

Caută capace potrivite – Atunci când cumperi borcanele, caută şi capace potrivite pentru ele. Atenţie! Dacă refoloseşti borcanele vechi, acestea nu trebuie să fie ciupite în locurile unde au fost înainte capacele. Cel mai bine ar fi să cumperi borcane şi capace noi. 

Spală-le şi usucă-le – Înainte de a începe să pregăteşti conservele, spală bine borcanele cu apă caldă şi detergent, clăteşte-le în apă rece şi lasă-le să se usuce. Dacă au rămas urme de apă, şterge-le cu un prosop de hârtie. Ai grijă însă să nu rămână urme de hârtie pe sticlă. 

Cum sterilizezi borcanele în apă – Pune-le cu gura în sus pe un suport în interiorul unui vas. Poziţionează-le la 2-3 centimetri unul de altul şi faţă de pereţii vasului. Umple vasul cu apă fierbinte până când apa depăşeşte cu 3 degete nivelul borcanelor. Acoperă vasul cu un capac. După ce apa a început să fiarbă, mai aşteaptă 10 minute, iar apoi închide cuptorul. Lasă borcanele să stea în apă fierbinte, acoperite cu un capac până când le vei folosi. Acestea trebuie umplute cât mai repede pentru a evita contaminarea cu bacteriile din aer sau sporii de mucegai. 

image
image
image
image
image
image
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
Cea mai nesuferita zodie din 2023, sursă foto: Canva
click jpg
horoscop jpeg
femeie trista Sursă: pixabay.com
Horoscop FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net