Preparatele asiatice au început să câştige din ce în ce mai mulţi adepţi şi la noi, aşa că nu e de mirare de ce românii preferă să înlocuiască salata boeuf cu una cu creveţi şi ciuperci shiitake sau banalul peşte la cuptor cu o reţetă sofisticată care să aibă un sos pe măsură. Chef Ionuţ Bradu ne propune 5 reţete simple cu care sigur vă veţi impresiona invitaţii, dornici să se răsfeţe cu mâncăruri exotice, chiar în noaptea dintre ani.


Masa de Revelion este o provocare pentru orice gospodină, dar şi pentru bucătarii cu experienţă, care au de pregătit un meniu cât mai variat. Au mai rămas doar câteva zile până când masa va trebui aranjată festiv şi dacă aveţi încă dubii în privinţa reţetelor, chef Ionuţ Bradu ne sare în ajutor cu câteva idei exotice, numai bune de încercat. Bucătarul ne propune o supă, o salată, două feluri principale şi un desert. Dacă vă încumetaţi să le înercaţi, e o certitudine că veţi avea o masă copioasă.   

 

Supă thailandeză Tom Yum Goong

Ingrediente: 40 gr. pasta tom yum, 10 gr. frunze de lime (kaffir), 20 gr. lemon gras, 20 gr. ceapa albă (tocată mărunt), 10 gr. ciuperci shiintake, 10 gr. urechi de lemn, o bucată roșie cherry, 5 gr. coriandru, 20 gr, bambus, 3 bucăţi crevete, 200 ml apă.

Mod de preparare: ceapă, lemon gras și frunzele de lime se fierb cinci minute. Se adaugă pasta tom yum (obțional se poate adăuga și lapte de cocos). În următoarele cinci minute se pun ciupercile shiitake, urechi de lemn, roșia cherry, tăiată în sferturi, și bambusul. Toate se fierb aproximativ 4-7 minute. Se adăugă creveţii şi se mai lasă la fiert două minute. La final se adăugă coliandru și se serveşte cu lime.

 

Salata Yum Woon Sen

Ingrediente: 3 bucăţi creveţi, 60 gr. piept pui, 150 gr. pastă de orez, 20 gr. ceapă verde, 20 gr. ciuperci shiitake, două bucăţi roșii cherry, 1/4 lime, 40 ml soia.

Mod de preparare: Se pun pastele în apa fiartă pentru cinci minute şi apoi se lasă la scurs. Se pregăteşte sosul astfel : Sucul de lime, soia și sosul picant se adaugă peste paste și se lasă câteva minute. Creveţii și pieptul de pui se trag la tigaie şi se pun peste paste. Se adaugă ciupercile shiitake, roșiile cherry, ceapa verde și coliandru pentru aromă.

 

Pad thai

Ingrediente: 6 creveţi, 175 gr. pastă de orez, două oua, 20 gr. ceapă verde (tăiată inele), 20 gr. usturoi (tocat mărunt sau dat la blender), 40 gr. tofu (cubuleţe), 20 gr. muguri de soia (proaspeţi), 20 gr. zahăr (preferabil de palmier),10 gr. tamarind (pasta), 2 gr. chilii, 20 gr. sos de peşte, 40 ml sos soia.

Mod de preparare: Se pun pastele în apă rece pentru 20 de minute. Sosul de peşte, sosul de soia, tamarindul și zahărul se pun la fiert până se omogenizează. Se trage la tigaie ceapa verde, usturoiul şi tofu. Într-o parte a tigăii se adăugă ouăle. După ce se gătesc ouăle, se pun pastele și sosul şi se mai lasă pe foc şase minute. Se montează pe farfurie şi se decorează cu 1/4 lime și coliandru după gust.

 

Somon teriyaki

Ingrediente: 250 gr. somon, 50 gr. soia, 35 gr mirin, 20 gr. zahăr, 80 ml apă.

 

Mod de prepaprare: Se pregăteşte sosul din soia,mirin, zahăr și apă. Se fierb toate timp de trei minute. Separat se găteşte somonul pe jumătate după care se adaugă sosul. Se gătesc împreună două minute. Se decorează cu susan. Se serveşte cu o salată de castraveți.

 

Banana split

Ingrediente: o banană, 60 gr. sos caramel (40 gr. apă, 40 gr. zahar,10 gr unt), 30 gr. frișcă, 40 gr. sos de vanilie (un baton de vanilie, 200 ml. lapte, 100 ml. frișcă lichidă, 30 gr. zahăr).

Mod de preparare: Pentru sosul de caramel se fierb apa cu zahărul şi se adaugă untul până la omogenizare.

Pentru Crema de vanilie se fierb laptele cu batonul de vanilie. Când compoziţia a scăzut la jumătate, se adaugă frișca lichidă şi zahărul. Se fierb timp de 20 minute.

Se lasă crema de vanilie la răcit şi apoi se adăugă două gălbenușuri. Se strecoară pt a îndepărta semințele de vanilie.

Se trage banana la tigaie până îşi schimbă culoarea în arămiu şi se pune sosul de caramel. Se mai lasă pe foc 30 de secunde. Banana trasă la tigaie în sos de caramel se servește cu sosul de vanilie și poate fi decorată cu mentă și fulgi de ciocolată.

 

 

 

loading...
Loading...