6 delicii pentru masa de Crăciun

Ultima actualizare:

    Livia Graur a făcut fursecuri împreună cu fetiţa ei, Renata
Livia Graur a făcut fursecuri împreună cu fetiţa ei, Renata

Numai mâine nu-i poimâine, ziua de Crăciun, iar în bucătăriile gospodinelor a început nebunia. Se pregătesc de zor jumări, fripturi, sarmale, cozonaci, salate de boeuf şi multe altele. Vedetele nu fac excepţie. Şi-au pus şorţul, şi-au suflecat mânecile şi au trecut la treabă. Am tras cu ochiul şi am aflat câteva dintre reţetele lor.

Livia Graur face fursecuri pe gustul copiilor

“În perioada rece, pentru că stăm mai mult în casă, încercăm să găsim tot felul de activităţi distractive. Pe lângă tot felul de jocuri, ne petrecem mult timp în bucătărie. Aşa am descoperit fursecurile de sezon, sub formă de steluţe, brăduţi, fulgi de nea etc.”, spune Livia Graur, prezentatoarea ştirilor Focus de la Prima TV. Reţeta e foarte simplă. Atât de simplă, încât fetiţa ei, Renata, la doar 5 ani, a putut realiza chiar ea compoziţia. A avut nevoie de: 200 g făină, 100 g unt, un ou, un praf de copt, o linguriţă de sare. Toate ingredientele se amestecă bine, se creează biluţe de aluat care se întind apoi cu făcăleţul şi se porţionează cu ajutorul formelor (de steluţe, de brăduţi...). Acestea se pun apoi pe o tavă şi se dau la cuptor pentru 15 minute. „După ce le scoatem urmează partea cea mai distractivă. Se decorează după bunul plac. Noi am folosit cremă de ciocolată, bombonele şi tot felul de decoraţiuni găsite la supermarket”, explică Livia.

Poale-n brâu de la Francisca

Fostă semifinalistă “X Factor”, Francisca, focoasa artistă ce seamănă izbitor cu Kim Kardashian, e specialistă în “poale-n brâu”. Le face din: 500 g făină, 240 ml lapte călduţ, 7 g drojdie, 2 ouă, 60 g unt, 90 g zahăr, 1 vârf cuţit sare, coaja rasă de la o portocală. Pentru umplutură: 350 g brânză de vaci, 150 g zahăr, 2 ouă, 2 linguri griş, coaja rasă de la o portocală, 50 g stafide, 1 plic zahăr vanilat; Pentru uns: 1 gălbenuş de ou, 2 linguri de lapte. Mod de preparare: amestecăm ingredientele pentru aluat şi frământăm, apoi lăsăm la dospit 2 ore. Preparăm compoziţia, amestecând toate ingredientele. Întindem aluatul într-o foaie groasă de 7-8 mm, îl tăiem în pătrate de 7-8 cm. Punem în centrul fiecăruia  câte o lingură de umplutură. Lipim bine două câte două colţurile opuse. Lăsăm 45-60 de minute la dospit, apoi le ungem şi le coacem 15-20 de minute.

Gogoaşe din «Trăsniţii» este expert în jumări

Din preparatele „vegetariene” din carne de porc la care pofteşte cel mai mult Constantin Zamfirescu, alias Gogoaşe din „Trăsniţii” (Prima TV), pe primul loc sunt jumările. Are secretele lui de preparare şi îi ies bune de te lingi pe degete. „Să nu credeţi că e simplu să le faci. Aici nu e vorba doar de o carne tăiată cubuleţe şi aruncată în ceaun. Sunt câte bordeie, tot atâtea obiceiuri şi moduri de a prepara jumările, spune Zamzu, care vă sfătuieşte următoarele:

  • E musai să cumpăraţi doar fleică. „Din altceva iese carne prăjită, sau friptură, sau untură, sau ce mama zmeilor aţi aruncat voi în ceaun, numai jumări nu”, explică actorul. Un secret pe care i l-a dat şi lui cineva e să fierbem mai întâi carnea în puţină apă.
  • Totul se prepară la foc iute, amestecând continuu. „Jumările te lipesc de aragaz. Nu pleci de lângă ele, ferita sfântul. Dacă nu le bagi în seamă constant, se lipesc ele de ceaun, aşa că trebuie să le descânţi, să le gâdili, să le dezmierzi, să le spui poveşti, non-stop, până sunt gata”.
  • „Amprenta” personală a lui Gogoaşe este aceea că, atunci când jumările sunt aproape gata, aruncă în untura care se strânge, alături de jumări, cam trei căţei de usturoi, care se vor prăji şi ei, lăsând aroma să se impregneze în fiecare bucăţică.

Cozonacul lui Scărlătescu

Ingrediente: 1 kg făină, 250 g zahăr, 450 g lapte, 5 ouă, 60 g drojdie, 300 g unt, 500 g nucă, 200 g rahat, 150 g ciocolată belgiană, 30 g portocală confiată, 30 g coajă de lămâie.

Mod de preparare: amestecăm drojdia cu 100 ml lapte şi 3 linguri de făină, lăsăm să crească la cald până îşi dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zahărul, apoi se amestecă până se dizolvă. Se freacă gălbenuşurile cu praful de sare. Punem făina într-un vas şi turnăm pe rând, amestecând: gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit, drojdia şi untul, portocala confiată. Frământăm bine până obţinem un aluat omogen, consistent şi elastic. Se lasă la dospit circa o oră. Apoi luăm o bucată de aluat, o întindem bine, punem peste ea crema de nuci cu ciocolata belgiană, rahat, stafide şi o rulăm. Ungem cu ou, apoi punem cozonacul într-o formă tapetată cu unt şi făină şi lăsăm la dospit circa două ore. Apoi dăm la cuptor (160 de grade) pentru 45-60 de minute. 

Ciorbă de potroace de la Horia Vîrlan

Dacă te-ai săturat de mâncăruri grele şi simţi nevoia de ceva mai răcoritor, încearcă ciorba de potroace cu zeamă de varză a maestrului Horia Vîrlan.

Ingrediente: câte 8-12 aripi, pipote şi inimi de pui, un morcov, o ceapă, o rădăcină de pătrunjel sau un păstârnac, o ţelină mică, o cană de roşii cuburi în bulion, 2 căni de zeamă de varză, o lingură de leuştean tocat, una de pătrunjel tocat, o linguriţă de sare, 4-5 boabe de piper negru.

Mod de preparare: pune la fiert, rând pe rând, aripile, pipotele şi inimile de pui. Când nu mai ridică spumă, adaugă zarzavatul curăţat şi tocat, puţină sare şi boabele de piper. După 15-20 de minute se adaugă roşiile. Fierbe separat zeama de varză şi după alte 15 minute, adaug-o peste ciorbă. După 2-3 clocote, opreşte focul şi presară verdeaţa.

Sarmale cu cârnaţi de la Nicolai Tand

Prezentatorul Star Chef de la Antena Stars ne propune o reţetă de sarmale cu cârnaţi pe care a învăţat-o de la bunica lui. Avem nevoie de 1 kg carne tocată de porc şi vită, 5 cepe, 200 g orez, bulion de casă, boia picantă, cimbru, cârnaţi, sare şi piper.

Mod de preparare: căleşte ceapa, adaugă orezul şi un pic de boia picantă, amestecând să nu se prindă de oală. Adaugă puţin cimbru, stinge focul şi adaugă carnea şi bulionul. Amestecă bine, după care apucă-te de învârtit sarmalele. Pune în oală mai întâi un pat de varză, cimbru, apoi sarmale şi cârnaţi, mai pui şi bulion, apoi pune la fiert timp de o oră şi jumătate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zodii pixabay jpg
1 par alb remedii jpg jpeg
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
1 zodii bani jpg jpeg
Drob de miel FOTO Cumvaplace.ro
zodii relaxate jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net