Cea mai bună salată de ciuperci. Cum se prepară sosul

Ultima actualizare:

    O salată rapidă, gustoasă şi ieftină se prepară din ciuperciFOTO: adevarul.ro
O salată rapidă, gustoasă şi ieftină se prepară din ciuperciFOTO: adevarul.ro

O salată rapidă, gustoasă şi ieftină se prepară din ciuperci. Fierte şi amestecate cu diverse condimente, ciupercuţele devin un deliciu. Uite rețeta pentru cea mai bună salată de ciuperci!

În Postul Crăciunului meniul poate fi bogat și divers. Gospodinele știu zeci de rețete inventate în timp pentru această perioadă.

Reţeta pentru cea mai bună salată de ciuperci o regăsim la celebrul gazetar îndrăgostit de bucătărie Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Cum se prepară sosul la salata de ciuperci

piper, sare 1 pahar vin  1 lingură oţet  1 vârf cuţit cimbru uscat  1 kg ciuperci, din cele cărnoase, ce se întăresc la fiert – păstrăviori de fag, mânătărci, ciuperci albe de cultur.  

1 lingură untdelemn  3 căţei usturoi  1 lingură oţet (sau cât vă place)  puţină zeamă de la ciuperci  verdeaţă: mărar, pătrunjel 

  • Ciupercile se grijesc bine în mai multe ape. Este mai uşor dacă se rupe piciorul de pălărie.
  • Se pun la fiert într-o zeamă de 1 litru apă cu piper, sare, vin, oţet şi cimbru.
  • După un sfert de oră de clocot, ciupercile se scurg şi se lasă să se răcească.
  • Verdeaţa se toacă.
  • Usturoiul se pisează pastă.
  • Se taie ciupercile felii subţiri, se stropesc cu oţet, ulei, usturoi, 1-2 linguri din zeama lor.
  • ”Un sos de roşii ori sos oltenesc de iaurt sunt alte întâlniri de dragoste ale ciupercuţelor fierte, prilejuind plăcute deschideri de ospeţe alături de vinul sec adecvat: Fetească Regală”, nota Radu Anton Roman.  

Radu Anton Roman, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, la Editura Paideia. (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

Ardei umpluţi de post. Reţeta măicuţelor de la Mănăstirea Prislop

Calendarul dezlegărilor din Postul Crăciunului

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net