Îți trebuie: pentru aluat:

600 g făină, 1 plic drojdie uscată, un praf de sare, 2 ouă, 150 g unt, 150 ml lapte, 4 linguri zahăr, 1 plic zahăr vanilinat, coajă rasă de la o lămâie.

Umplutură:

3 albușuri, 200 g zahăr, 150 g nucă măcinată, 150 g mac măcinat, 2 plicuri zahăr vanilinat, 1 gălbenuș, 1 lingură lapte pentru uns deasupra.  

Pregătești așa:

Se amestecă făina cu un praf de sare, zahărul vanilat și cu drojdia, apoi se face o adâncitură în mijloc unde se pun ouăle și gălbenușurile. În laptele călduț se dizolvă zahărul și untul, apoi se toarnă peste făină și se frământă un aluat potrivit de moale și nelipicios. Se acoperă aluatul cu un prosop și se lasă la dospit.

Pregătim umplutura:

se mixează albușurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul în ploaie și zahărul vanilat și se mixează până se dizolvă. Se împarte compoziția de albușuri în două și se amestecă cu nucă și cealaltă cu macul. Se împarte aluatul în 3 părți egale de aproximativ 350 g. Se întind pe rând 3 foi dreptunghiulare de mărimea tăvii de la aragaz. Se întinde pe fiecare foaie o treime de umplutură, apoi se rulează cât mai strâns și se așează una lângă altă în tava tapetată cu hârtie de copt. Se acoperă și se mai lasă puțin la dospit pe aragaz. Preîncălzim cuptorul la 200 grade. Se amestecă gălbenușul cu laptele și se ung cozonăceii, apoi se înțeapă cu o furculița din loc in loc să nu crape la copt. Se coc cozonacii aprox 30 de minute până se rumenesc ușor. Se scot din cuptor și se lasă în tavă să se răcească, apoi se pot servi. Poftă bună!

 

 

 

 

loading...
Loading...