Fie că sunt de post sau „de dulce”, ori că sunt pentru gurmanzi, nemaipomenitele sarmale sparte sunt un deliciu. Uite câteva secrete legate de prepararea lor. Rețetă din zona de sud a Moldovei.
Gospodinele cunosc patru rețete de sarmale: cu carne, de post, în foi de varză sau în foi de viţă. Iată o străveche reţetă ţărănească din zona de sud a Moldovei: sarmalele sparte.
Preparatul se numeşte „sarmale sparte” și se găteşte mai cu seamă în Moldova.
Maestrul culinar Gina Bradea, deţinătoarea unui dintre cele mai citite şi apreciate bloguri culinare scrise în limba română, pofta-buna.com, a explicat cum se prepară, pentru adevarul.ro.
”Sarmale sparte, împrăştiate sau, mai simplu, varza cu orez este o reţetă ţărănească simplă şi gustoasă, care se făcea în urmă cu decenii, vara şi toamna, atunci când gospodinele nu aveau timp de învârtit sarmale în foi de viţă sau de varză”, explică Gina Bradea.
Toate ingredientele menţionate sunt pentru preparatul de post.
În acest caz, într-o cratița sau o tavă se pune varza bine scursă, se adaugă ceapa tăiată cubuleţe, morcovul ras, roşiile date pe răzătoare, uleiul, cimbrul, piperul măcinat şi ardeiul iute.
Se adaugă 500-600 de mililitri (2-3 căni) de apă, se amestecă, se acoperă cu un capac sau cu o folie de aluminiu şi se baga totul la cuptor, la 220 de grade.
După 40 de minute verificaţi dacă varza este bine fiartă şi dacă mai trebuie lichid.
Lăsaţi până când varza este bine pătrunsă. Durează cam 1 oră.
Se poate adăuga şi ceva afumatură daca nu tineţi post.
Citește și:
Ardei umpluţi de post. Reţeta măicuţelor de la Mănăstirea Prislop
Postul Crăciunului. Cele mai bune sarmale de post cu orez, reţeta Sandei Marin