Suntem în ultima lună de vară, însă deja ne gândim la proviziile pentru iarnă. Este sezonul conservelor, iar gospodinele au început deja să facă dulceţuri şi să pună legume la murat. Acum se face bulionul şi magiunul, iar castraveţii se pun la murat sau se conservă în oţet.


Sos de roşii

Printre cele mai importante preparate pentru iarnă se află bulionul. Gospodinele pun acest sos din roşii la mai toate mâncărurile. Mulţi spun că nu se poate face mâncare fără a pune un pic de bulion. Iată o reţetă tradiţională din cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri Româneşti” a regretatului autor Radu Anton Roman. 

  • Ingrediente: 20 de kilograme de roşii coapte, o ceaşcă de sare 
  • Modul de preparare: Roşiile se taie în bucăţi şi se trec printr-o sită specială, care se mai găseşte şi astăzi prin magazine. Pulpa obţinută se pune la fiert timp de o oră, până când preparatul capătă aspectul unei paste. După ce s-a răcit se toarnă în sticle şi se aşază în cămară.

Magiunul de prune

Magiunul de prune este un produs tradiţional românesc, fiind recomandat chiar de nutriţionişti ca având efecte benefice asupra sănătăţii. Magiunul reduce riscul constipaţiei, determină scăderea colesterolului, previne apariţia maladiilor cardiovasculare şi obezitatea, previne apariţia îmbătrânirii precoce şi a celulitei şi diminuează stresul. Secretul preparării lui ţine de cât de coapte sunt prunele, iar pentru o aromă cât mai bună preparatul trebuie fiert destul de mult, scrie adevarul.ro.

  • Iată cum se prepară: Se spală prune bine coapte, se scurg şi li se scot sâmburii. Se pun într-un tuci sau într-un cazan mai mare. Se ţin pe foc domol până încep să fiarbă şi să se înmoaie. Se trec printr-o sită mai rară şi se pun din nou pe foc, amestecând mereu, până se leagă magiunul cât trebuie. Prunele trebuie să fie bine coapte, pentru ca magiunul să nu fie acru.  Magiunul trebuie să fie bine legat, ca să nu mucegăiască în timpul iernii. Se toarnă cald în borcanele bine spălate, punând deasupra, după ce borcanele s-au răcit, o cârpă înmuiată în rom. Se leagă cu hârtie pergament. Gospodinele spun că principalul risc în prepararea magiunului de prune este afumarea. Pentru a preveni acest inconvenient trebuie ţinut cont că magiunul se fierbe la foc mic, dar constant, şi trebuie să amestecaţi continuu, în special spre final.

Zacuscă de vinete

Este una dintre cele mai iubite conserve de legume. Şi chiar dacă găsim în magazine diverse sortimente de zacuscă deja pregătită, tot cea făcută în casă rămâne cea mai bună. 

  • Ingrediente: 3 kilograme de vinete coapte, curăţate şi scurse,  2 kilograme de ardei, 2 kilograme de ceapă albă, aproximativ 3 litri de bulion de roşii, o jumătate de litru de ulei de floarea-soarelui şi sare după gust. Vinetele şi ardeii pot fi copţi pe grătar, pe tablă sau chiar în cuptorul de aragaz. Unele gospodine spun că nu este indicat să preparaţi zacusca imediat după ce aţi copt legumele. Iese mai bună dacă vinetele sunt ţinute două zile la congelator înainte să fie preparate.
  • Modul de preparare:  Se toacă ceapa mărunt şi se prăjeşte în ulei într-un ceaun mare. După ce devine aurie, se adaugă bulionul de roşii, apoi vinetele şi ardeii. Totul se amestecă şi se pune sare după gust. Zacusca se fierbe timp de aproximativ 3 ore, amestecând periodic. Zacusca de vinete este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafaţă şi zacusca este densă. Preparatul se toarnă fierbinte în borcane spălate şi uscate din timp, după ce au fost sterilizate la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade.
 
 
Loading...