Dacă vrei să faci impresie bună atunci când organizezi o masă festivă, poți studia niște rețete culinare de Horia Vîrlan. Îndrăgitul bucătar de la „Cireașa de pe tort” a lansat deja cărți de bucate, dar a povestit, în exclusivitate pentru Click!, care este prima rețetă inventată de el.


Horia Vîrlan (51 de ani) este pasionat de gastronomie din copilărie. „Vinovate” de acest lucru sunt mama sa și bunicile. În plus, Horia s-a născut „cu gustul sării”, cea mai de preț calitate pe care trebuie să o aibă un bucătar, spune el. Rețete culinare de Horia Vîrlan oricine se uită la „Cireașa de pe tort” de la Prima TV ar vrea să știe.

Rețete culinare de Horia Vîrlan: Prima, inventată în liceu

Special pentru Click!, Horia Vîrlan a dezvăluit care este prima rețetă inventată de el. „Nu eram încă bucătar, eram la liceu. Îmi plăcea muștarul”, își aduce el aminte. Rețete culinare de Horia Vîrlan pot fi găsite și la librării, în cărțile deja publicate de el, dar iată cum s-a născut prima sa născocire gastronomică.

„Am luat o bucată de vită care era în frigider, o pulpă, țin minte pentru că acum o am în rețete (în cartea sa «Bucatele noastre», la pag 84, n.r.). Și am pus niște morcovi, niște ceapă, am pus carnea și le-am lăsat să fiarbă așa, în apă puțină, nu în oală. S-a înăbușit, vreo câteva ore a stat acolo. După aia am scos-o și-am tăiat-o felii, că am zis că-i prea mare așa, nu prea-mi place”, a spus îndrăgitul bucătar. Rețete culinare de Horia Vîrlan sunt multe, dar cea inventată se numește „Pulpă de vită cu sos de smântână și muștar clasic”.

„Așa s-a întâmplat. Am amestecat niște muștar cu smântână fermentată, pe vremea aia nu era smântână dulce, și cu jiul – acum îi spun jiu, pe vremea aia nu știam că-i spune jiu. Jiu vine din franceză, este sosul de la carnea care se coace. Le-am amestecat și am adăugat compoziția, punând și puțină sare și piper, peste feliile de carne, pe care le-am așezat în așa fel încât am reasamblat, cum se spune, bucata aceea de pulpă. Și-am mai pus puțin pe foc – acum o pun în cuptor – și s-a făcut o mâncare delicioasă”, a completat vedeta. Rețete culinare de Horia Vîrlan găsiți și pe site-ul emisiunii „Cireașa de pe tort”.

Rețete culinare de Horia Vîrlan – Pulpă de vită cu sos de smântână și muștar clasic

La capitolul „Rețete culinare de Horia Vîrlan”, aceasta are un rol foarte important. Este prima născocită de maestru, încă de pe vremea când nu era bucătar cu acte în regulă. Era doar elev de liceu. Horia a îmbunătățit-o de-a lungul timpului și a redat rețeta și în paginile uneia dintre cărțile sale, unde a notat și un sfat: „Pentru acest preparat, cereți măcelarului să vă dea nucă sau fricando de vită”.

  • Ingrediente: O bucată de pulpă de vită, de aproximativ 1 kilogram, 2 morcovi curățați, 2 cepe medii curățate, 1 țelină mică, și ea curățată, 2 linguri cu ulei, 1 cană cu smântână fermentată, 1 lingură cu muștar clasic, ½ linguriță cu nucșoară, 1 lingură cu pătrunjel tocat, 1 linguriță cu sare și ¼ linguriță cu piper negru măcinat.
  • Mod de preparare:
  1. Ștergeți pulpa cu o cârpă umedă. Tăiați ceapa solzi, apoi tățați morcovii și țelina felii subțiri. Încingeți o tigaie cu ulei și rumeniți carnea de jur-împrejur.
  2. După ce ați rumenit carnea, scoateți-o pe o farfurie caldă, apoi așezați într-o cratiță zarzavatul felii și deasupra pulpa. Condimentați-o, turnați apă caldă până la jumătatea cărnii, acoperiți-o cu un capac și înăbușiți-o, la foc domol, timp de 75 de minute, adăugând apă caldă, dacă mai este nevoie.
  3. După ce carnea s-a pătruns, scoateți-o pe un tocător și, după ce s-a răcorit puțin, tăiați-o felii. În acest timp, adăugați muștarul peste sosul cu zarzavat și dați două clocote, apoi luați cratița de pe foc și adăugați smântâna, amestecând, pentru a nu se „brânzi”.
  4. Așezați feliile de pulpă, reasamblate în forma inițială, înapoi în cratiță, făcându-le loc printre feliile de legume. Repuneți cratița pe foc și încălziți puțin conținutul, fără a clocoti.
  5. Serviți pulpa de vită cu sosul din tavă și cu cartofi natur.  

Rețete culinare de Horia Vîrlan – Nu sunt pe placul tuturor

Chiar dacă gătește de aproape 40 de ani, Horia Vîrlan nu se supără dacă primeșt și critici din partea celor care-i gustă mâncarea. Cu toate acestea, e foarte încrezător în el. „Au mai fost oameni care au spus că nu le place ce am gătit, sigur că da. E normal să fie așa. Nu mă deranjează. Eu sunt autocritic, autoironic. Nu mă deranjează dacă-mi spune cineva că nu-i bun. Nu e pe gustul lui. Sunt convins că mâncarea pe care o fac e bună. Nu sunt și nu vreau să fiu modest, dar este normal să nu fie pe placul tuturor”, a mai spus Horia.

Horia Vîrlan are o nouă emisiune la Prima TV, „Mama mea gătește mai bine”

 

Loading...