Reţete de la cititori: Cozonac cu nucă şi mac – Brînduşa Aluculesei

Ultima actualizare:

    Cozonac cu nucă şi mac
Cozonac cu nucă şi mac

Ingrediente:Pentru aluat: 1 kg făină de grâu, 60 g drojdie proaspătă Pakmaya, 500 ml lapte dulce fiert, un vârf de cuţit de sare, 3 gălbenuşuri, 5 linguri de zahăr, 1 plic şofran, 3-4 plicuri zahăr vanilat pakmaya, coaja de la o portocală, 100 ml ulei, 100 g unt.

Pentru compoziţia 1: un castronel de miez de nucă măcinată, 2 ouă, 250 g rahat,  o esenţă de rom, jumătate dintr-un plic de cacao Pakmaya, 400 g dulceaţă de trandafiri.

Pentru compoziţia nr.2: 400 g mac, 2 ouă, 250 g rahat, o esenţă de vanilie, jumătate din plicul de cacao pakmaya, 400 g dulceaţă de trandafiri.Pentru uns cozonacii: un ou, o linguriţă de zahăr, o lingură de miere de albine, o lingură de mac.Preparare

Se cerne făină de grâu într-un vas şi peste făină adăugăm drojdia stinsă în laptele dulce încălzit în care avem şofranul, zahărul, zahărul vanilat şi sarea. Adăugăm peste făină gălbenuşurile, untul, coaja de portocală rasă prin răzătoarea mică şi frământăm un aluat nu prea tare, mai spre final vom adăuga câte un pic de ulei şi vom frământa cam 15 minute. Apoi acoperim vasul cu un prosop şi îl lăsăm la crescut.

Pregătim compoziţia 1: amestecăm nuca măcinată cu dulceaţa de trandafiri, cu ouăle, esenţa şi cacao şi omogenizăm bine.Pregătim compoziţia 2: amestecăm macul cu dulceaţa de trandafiri, ouăle, cacao şi esenţa şi omogenizăm bine.Când aluatul este crescut, îl împărţim în patru bucăţi egale din care vom pregăti doi cozonaci.

Întindem o foaie dintr-o bucată de aluat şi punem peste ea jumătate din compoziţia cu nucă şi o rulăm. Apoi întindem încă o bucată de aluat şi punem peste ea jumătate din compoziţia cu mac şi o rulăm, apoi împletim în două şi punem cozoncul în tava în care am pus hârtie de copt unsă cu puţin ulei.

Aşa vom proceda şi cu cel de al doilea cozonac, după care îi vom unge cu pensula cu ou bătut cu zahăr, stropim cu mac şi dăm tavile la cuptorul încălzit, pentru circa o oră. Când sunt copţi cozonacii îi scoatem din cuptor şi îi ungem cu miere de albine.Poftă bună!

image
image
image
image
image
image
horoscop jpeg
zodiac 2904106 1920 jpg
paula seling snitele de post jpg
leurda planta reteta jpeg
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net