Ingrediente:Pentru aluat: 400 g faina, 50 g drojdie de bere, 2 linguri zahăr, 1/2 linguriţă sare, 2 ouă, 100 ml lapte călduţ, 1 1/2 ceaşcă apă caldă.Pentru umplutură: 1,5 kg mere (rase), 5 linguri de zahăr, 1/4 linguriţă sare, 5 linguri de scorţişoară măcinată, 1 lingura ulei, 1 coală hârtie pentru copt, 1 lingură de margarină sau ulei. Pentru uns: 1 ou, zahăr pudră, susan.


Mod de preparare:

1. Se pregăteşte un aluat ca pentru pâine. Într-un lighenaş cu făină se pune drojdia care s-a dizolvat în 1/2 ceaşcă apă cu zahăr, sare, puţin lapte şi o lingură de făină.

2. Se amestecă şi se adaugă restul de apă şi laptele rămas cât să se obţină un aluat destul de moale.

3. Se frământă aluatul cam un sfert de oră, după care se lasă la dospit 1 oră, timp în care pregătim merele pentru umplutură.

4. Merele se spală, se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea mare. Se pune o lingură de margarină sau 1 lingura ulei, într-o cratiţă şi se călesc merele, cu 5 linguri de zahăr şi 5 de scorţişoară, cu grijă să nu lase prea mult sirop (dacă e prea mult, e recomandat să se scurgă, pentru că dacă umplutura e prea zemoasă, aluatul nu se va mai coace bine şi se va “încruzi”).

5. Umplutura obţinută se lasă la răcit.

6. Aluatul se împarte în două pentru 2 învârtite. Aluatul se întinde, se face o foaie de aluat subţire la care tăiem capetele astfel încât să fie pătrată.

7. Pe foaia de aluat se întinde umplutura de mere, după care se rulează şi se pune într-o tavă, pe care am pus o coală hârtie de copt. La fel procedăm şi cu cealaltă foaie de aluat.

8. La final ungem fiecare învârtită cu ou bătut. Cine doreşte poate presăra susan pe deasupra.

9. Se dă la cuptor la 170 grade pe nivelul 2, al cuptorului pentru 90 minute.

10. După ce se scoate învârtita din cuptor, se acoperă pentru 5-8 minute cu un şervet curat, ca să transpire şi să se poată tăia uşor. După cele câteva minute, se descoperă şi se taie cu un cuţit bine ascuţit şi abia după aceea se presară zahăr pudră, scuturat prin sită. Servim!!


 
 
Loading...