Ingrediente: 1 raţă (cam de 1.200 kg), 1 kg mere, 15-20 prune (coapte), 1 roşie mare, 600 ml vin alb sec, 1 linguriţă sare, 1 linguriţă praf de cimbru (sau busuioc), 4-6 boabe piper negru, 2 linguriţe zahăr, ulei (pentru prăjit), 5 căţei usturoi striviţi (cu lama cuţitului).


Mod de preparare:

1. Curăţăm raţa, o golim de măruntaie şi o porţionăm.

2. Se pune la fiert în apă cu sare, după primul clocot se arunca apă, se înlocuieşte cu alta caldă şi se lasă la foc potrivit 3 ore.

3. După ce s-a fiert raţa, prăjiţi bucăţile de carne în puţin ulei.

4. Rumeniţi pe toate părţile dar nu prea tare, lăsaţi la cald. Curăţaţi merele de coajă, la prune scoatem sâmburele, dar fără să le rupem. Merele, le tăiaţi felii subţiri, le aşezaţi în tava de friptură, puneţi peste feliile de mere, prunele cu miezul în jos şi feliile de roşie.
5. Adăugăm sarea, zahărul, piperul (boabe), lăsaţi tava la cuptor la 200 grade 25 minute, amestecaţi cu lingura de lemn, adăugaţi 150 ml de vin alb şi lăsaţi să fiarbă în continuare.
6. Lăsaţi să fiarbă împreună până când carnea e bine făcută (100 minute). Stropiţi din când în când carnea cu vin alb.
7. Serviţi totul fierbinte, cu pâine proaspătă (de casă) şi vin alb, sec.

Machidon Constantin

 
 
Loading...
Citeste tot despre: