Ingrediente:Pentru blat: 8 ouă, 8 linguri zahăr, 2 linguri şi 1/2 cacao, 2 linguri şi 1/2 pesmet, 4 linguri nucă măcinată, 3-4 linguri făină, 1 praf de copt, 1 praf de sare, 2 linguriţe zahăr pudră cu păstăi de vanilie, coajă rasă de portocală.


Pentru cremă: 250 g unt de calitate, 2 linguri cremă de ciocolată, 200 g nucă măcinată, 90 ml lapte, 120 g zahăr pudră, 1 lingură rasă de cacao, 3 linguri cremă de lichior de cafea (opţional), 1 linguriţă esenţă de vanilie.
Pentru sirop: 1 cană apă, 2 linguri zahăr, 1 linguriţă esenţă de vanilie.
Pentru decor: 8 jumătăţi miez de nucă, 3 linguri zahăr, fulgi de ciocolată albă.

Mod de preparare:
Blatul: Separăm ouăle şi mixăm albuşurile spumă cu un praf de sare apoi încorporăm zahărul. Adăugăm gălbenuşurile şi zahărul pudră cu păstăi de vanilie. Într-un bol punem praful de copt, făina, pesmetul, cacao, nuca măcinată şi le amestecăm bine. Le punem treptat peste compoziţia de ouă, coaja rasă de portocală şi învârtim cu o paletă de silicon.

Ungem o tavă mare de aragaz cu margarină, o tapetăm cu hârtie de copt, turnăm compoziţia în ea şi o nivelăm. Introducem tava în cuptorul încins, la o temperatură potrivită pentru 20-25 de minute. Când este gata îl scoatem din cuptor şi îl lăsăm să se răcească. Îndepărtăm puţin din margini, apoi tăiem 3 bucăţi egale de blat pe lăţime.

Crema: Înfierbântăm laptele, îl turnăm peste nuca măcinată să o opărim şi lăsăm să se răcească. Untul de la temperatura camerei îl mixăm spumă împreună cu zahărul pudră. Adăugăm crema de ciocolată, crema de lichior, vanilia apoi nuca răcorită şi mixăm bine.Împărţim crema în 3 părţi egale.

Siropul: Amestecăm toate ingredientele, le punem pe foc până se topeşte zahărul apoi îl lăsăm să se răcească.  Pe un platou aşezăm prima bucată de blat, însiropăm şi ungem cu prima parte din cremă.Aşezăm al doilea blat, însiropăm, ungem iar cu cremă, iar blat, iar însiropăm şi punem şi ultimul strat de cremă. Cu o linguriţă facem mici adâncituri.

Decorul cu nucă: Caramelizăm 3 linguri de zahăr. Înfingem nişte scobitori în jumătăţile de miez de nucă, le trecem prin caramel şi le aşezăm pe o hârtie de copt până se întăresc puţin. Cu acestea decorăm tortul, presărăm şi câţiva fulgi de ciocolată albă apoi îl dăm la rece.

 

 
 
Loading...