Pandişpan cacao: 4 ouă, 120 g zahăr, 100 g făină, 20 g cacao, un vârf sare.Mousse fructe de pădure: 200 g fructe de pădure, 120 g zahăr, 8 g gelatină ( 4 foi), 350 ml frişcă.Mousse frişcă şi cremă de whisky: 4 gălbenuşuri, 50 g zahăr, 60 ml lapte, 10 g gelatină (5 foi), 50 ml cremă de whisky Bailey’s, 400 ml frişcă, 1 baton vanilie.Sirop: 200 ml apă, 100 g zahăr, 4 linguri cremă de whisky Bailey’s.Glazura oglindă: 175 g apă, 150 g frişcă lichidă, 225 g zahăr, 75 g cacao, 8 g gelatină ( 4 foi).


Preparare pandişpan cacao:

Pentru că nu avem nevoie de un pandişpan înalt la acest tort, am făcut unul din 4 ouă şi l-am copt într-o formă de 26 cm diametru.
Mixăm ouăle întregi cu zahărul până îşi triplează volumul şi se deschid la culoare.
Amestecăm făina cu cacao, o cernem şi o adăugăm treptat mixului de ouă şi zahăr, având grijă să amestecăm cu foarte multă atenţie, de jos în sus.
Tapetăm forma cu unt şi făină şi adăugăm aluatul de pandişpan. Îl coacem la 170°C, cuptor preîncălzit, pentru 20 minute. Îl scoatem din cuptor, îl lăsăm să se răcească după care îl scoatem din formă şi îl tăiem în două foi de circa 1 cm fiecare,

Preparare mousse fructe de padure

Puteţi folosi orice tip de fructe de pădure (mure, zmeură, fragi, afine, etc).
Punem folie de gelatină la înmuiat în apă rece pentru 10 minute.
Punem pe foc mic, într-o crăticioară, fructele de pădure amestecate cu zahărul. Amestecăm până ce zahărul este complet topit şi fructele devin moi. Atenţie mare să nu fiarbă!!

În acest moment, stingem focul şi mixăm la robot fructele până obţinem un piure pe care-l strecurăm ulterior ca să eliminăm sâmburii fructelor.
Punem din nou pe foc piureul obţinut pentru încă 2-3 minute maxim, până se încălzeşte foarte bine. Trebuie să avem grijă să nu fiarbă absolut deloc ci doar să fie încălzit bine astfel încât să se poată topi gelatina.
Adăugăm gelatina stoarsă bine şi amestecăm. Lăsăm piureul să se răcească.
Mixăm frişca foarte bine iar când piureul de fructe este rece îl adăugăm peste frişcă şi amestecăm până la omogenizare.
Punem pe o farfurie plată tapetată cu hârtie de copt un cerc detaşabil de 15 cm diametru şi îl umplem cu mousseul obţinut.
Acoperim forma cu folie de aluminiu şi o băgăm la congelator pentru 1 oră.

Preparare mousse frişca şi cremă de whisky

Punem la înmuiat foile de gelatină în apă rece pentru 10 minute.
Punem într-o crăticioară, pe foc mic, laptele şi îl lăsăm să se încălzească foarte bine. Stingem focul şi adăugăm un baton de vanilie despicat pe lungime şi crema de whisky.
Lăsăm laptele acoperit pentru 5- 10 minute după care eliminăm batonul de vanilie.
Mixăm gălbenuşurile amestecate cu zahărul până îşi dublează volumul şi se deschid la culoare.
Adăugăm laptele peste gălbenuşuri, amestecăm bine şi punem din nou crăticioara pe foc pentru cca 3-4 minute sau până când crema începe să se îngroaşe puţin.
Atenţie mare să nu fiarbă!!
Stingem focul, adăugăm foile de gelatină bine scurse de apa în care au stat şi lăsăm mousse-ul să se răcească.
Când s-a răcit, îl adăugăm peste 400 ml frişcă mixată foarte bine şi amestecăm.

Preparare sirop

Punem într-o crăticioară, pe foc mic, apa amestecată cu zahărul şi lăsăm până ce zahărul este complet topit.
Stingem focul, adăugăm 4 linguri de cremă de whisky şi îl lăsăm să se răcească.

Asamblare tort

Punem o foaie de pandişpan pe platoul pe care vom servi tortul. o însiropăm cu siropul rece şi o ungem cu 1-2 linguri de mousse de frişcă.
Scoatem mousseul de fructe de pădure de la congelator şi îl răsturnăm exact în centrul foii de pandişpan.
Montăm în jurul blatului un cerc detaşabil de 26 cm, astfel încât între cerc şi foaie să rămână un spaţiu de 0,5 cm.
În acest fel după ce vom adăuga mousseul de frişcă, blatul de cacao va fi acoperit complet şi nu se va mai vedea la final. Vom obţine un tort alb alb.
Punem de jur împrejurul mousse-ului de fructe de pădure, mousseul de frişcă iar ulterior îi acoperim şi partea superioară cu mousse de frişcă.
Nivelăm cât putem de bine suprafaţa tortului, acoperim cercul cu folie de aluminiu şi îl băgăm la congelator pentru 1-2 ore.

Preparare glazură oglindă

Punem la înmuiat foile de gelatină în apă rece pentru 10 minute. Amestecăm într-o crăticioară, apa cu zahărul, frişca şi cacao. Punem crăticioara pe foc mic până ce zahărul este complet topit.
Glazura trebuie să fie fierbinte dar în nici un caz să nu fiarbă!!
Stingem focul, adăugăm foile de gelatină stoarse bine şi strecurăm glazura ca să eliminăm eventualele brobonele de cacao rămase. O lăsăm să se răcească şi apoi o băgăm la frigider pentru 30-35 minute. În momentul în care consistenţa devine lejer mai densă, dar este încă lichidă, putem să o folosim.

Scoatem tortul din congelator, îi tamponăm uşor suprafaţa cu un şerveţel absorbant de bucătărie şi îl aşezăm pe un grătar. Grătarul îl aşezăm în tava de la cuptor pentru că glazura este lichidă iar excesul va curge în tavă.
Turnăm cu grijă glazura pe întreaga suprafaţă a tortului şi pe margini şi nu o mai atingem cu absolut nimic după accea.
Curăţăm cu grijă platoul şi băgăm tortul la frigider până a doua zi.


Loading...
Citeste tot despre: