Pentru blat: 3 ouă, 3 linguri zahăr, 3 linguri făină, 3 linguri ulei, 1 lingură cacao neagră.


Albuşurile se separă de gălbenuşuri şi se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul şi se mixează în continuare până obţinem o spumă densă şi lucioasă, ca de bezea.

Se amestecă gălbenuşurile cu uleiul, amestecând uşor, până devin ca o cremă. Se toarnă peste spuma de albuşuri şi se mixează uşor. În cazul în care mizxerul nu are o treaptă mică de viteză se foloseşte lingura.

Cacao se încorporează în făină, apoi se adaugă în compoziţia de albuş şi se amestecă uşor cu o lingură, cu mişcări de jos în sus.
Turnăm compoziţia într-o tavă (22 cm) tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor la foc mediu, până trece testul cu scobitoarea.


Se scoate pe un grătar, se lasă la răcit, apoi se taie în 2. Blatul nu va ieşi foarte înalt, asta pentru că vom avea nevoie de 2 blaturi subţiri.

Pentru mousse de iaurt: 200 g iaurt gras, 200 g lapte condensat îndulcit, 200 ml smântână pentru frişcă, 1 lingură zahăr pudră, 1 întăritor de frişcă (doar dacă este absolut necesar), 5 g gelatină. Gelatina se hidratează în câteva linguri cu apă rece. Într-un castron amestecăm iaurtul cu laptele condensat, amestecând uşor cu o lingură.

Gelatina se pune pe baie de aburi şi se încălzeşte până se dizolvă şi devine lichidă. Adăugăm câte o lingură din compoziţia de iaurt, astfel încât să aducem la aceeaşi temperatură, apoi încorporăm în ce-a rămas din compoziţia de iaurt.

Smântâna pentru frişca rece se mixează până începe să capete consistenţă, apoi se adaugă zahărul şi se bate în continuare până devine ţeapănă şi pufoasă. Încorporăm în compoziţia de iaurt, amestecând uşor cu o lingură, cu mişcări de jos în sus. Dăm la rece până începe să se întărească.
Între timp pregătim mousse-ul de ciocolata: 200 g ciocolată amăruie, 250 ml smântână pentru frişcă, 100 g lapte condensat, 5 g gelatină.

Gelatina se hidratează în câteva linguri cu apă rece.
Ciocolata ruptă bucăţele o topim la foc mic împreună cu jumătate din cantitatea de smântână pentru frişcă şi laptele condensat. Omogenizăm şi lăsăm la răcit. Când s-a răcorit şi a ajuns la o temperatură suportabilă la deget se adaugă gelatina şi se amestecă până aceasta se dizolvă şi se încorporează în cremă.

Restul de frişcă se mixează, până se întăreşte şi devine pufoasă, apoi se încorporează uşor, amestecând cu o lingură. Dăm la rece până începe să se întărească.

În tava în care am copt blatul, tapetată cu folie alimentară, punem unul din blaturi, apoi câte un start de mousse, unul de ciocolată, unul de iaurt, unul deasupra celuilalt. Acoperim cu cel de-al 2-lea blat, învelim în folie şi dăm la rece pentru câteva ore. Peste noapte ar fi ideal.
Dacă este nevoie, după ce am pus primul strat de mousse, dăm câteva minute la congelator, pentru a se întări suficient.

Se răstoarnă tortul pe un grătar aşezat deasupra unei tăvi şi se acoperă cu glazura de cacao pe care am preparat-o astfel: 150 g zahăr, 50 g cacao neagră, 100 ml apă, 100 ml smântână pentru frişcă, 5 g gelatină.
Gelatina se hidratează în câteva linguri cu apă rece.

Amestecăm zahărul cu cacao, apoi "desfacem" cu smântâna pentru frişcă şi apă. Omogenizăm şi punem vasul la foc mic. Fierbem până compoziţia începe să se îngroaşe. Dăm deoparte şi lăsăm la răcit. Când a ajuns la o temperatură suportabilă la deget adăugăm gelatina hidratată şi omogenizăm. Dăm la frigider până începe să se îngroase şi ajunge la consistenţa unei smântâni.

Pentru siguranţă, se trece glazura printr-o sită, pentru a îndepărta eventualele cocoloaşe de cacao.

Turnăm glazura peste tort începând din centru. Fiind lichidă ea se va scurge şi va acoperi şi marginile tortului. Se transferă tortul pe un platou şi se dă la rece pentru câteva ore, apoi se ornează după preferinţă şi imaginaţie.Loading...