Un aperitiv format din piftie de curcan, brânzeturi cu struguri, jambon de porc şi măsline, un fel doi din peşte la cuptor cu salată sau cu legume la grătar, un fel principal format din curcan la cuptor, cu o garnitură din cartofi copţi cu rozmarin , iar la desert un tort cu ciocolată, aşa ar putea arăta meniul vostru din noaptea de Revelion. Toate arată spectaculos, dar sunt uşor de făcut. Cu siguranţă îţi vei da gata invitaţii.


Florin Şerban, chef bucătar la restaurant Capricciosa din Bucureşti, a petrecut multe Revelioane în bucătărie. Ştie ce preparate au cel mai mare succes, care sunt cele mai potrivite pentru o noapte stropită cu alcool. „Peştele nu trebuie să lipsească de pe masă în noaptea dintre ani. E uşor, sănătos şi se spune că aduce noroc. Strugurii, de asemenea, se mănâncă la aperitiv, cu brânzeturi, nu doar pentru că se asociază foarte bine, dar şi din superstiţie”, spune specialistul, care ne dă 3 reţete extrem de uşor de preparat. „Dacă faceţi Revelionul acasă, pregătiţi mâncarea înainte de sosirea invitaţilor, iar în timpul petrecerii doar o încălziţi la cuptor, câteva minute, înainte de a o pune în farfurii”, vă sfătuieşte Florin Şerban.

Curcan la cuptor în sos de vin alb

 

Ingrediente: 1 kg piept de curcan, 200 g roşii cherry, 2-3 căţei de usturoi, 100 g unt, 100 ml vin alb, 100 ml apă, 50 ml ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: se pune curcanul întreg într-o tavă unsă cu unt, se adaugă vinul, apa, roşiile împrăştiate în tavă, stropeşti cu ulei de măsline şi condimentezi, apoi dai la cuptor (160 de grade Celsius) timp de două ore. În tot acest timp, nu umbli la el. O garnitură potrivită şi uşor de făcut e formată din salată verde şi cartof copt în coajă, tăiat în patru, cu rozmarin. La acest preparat e potrivit un pahar de vin roşu.

Salată de crudităţi, la aperitiv

Este potrivită pentru cei care nu se dau în vânt după carne şi vor ceva uşor. Puteţi face tot felul de combinaţii între legume, brânzeturi şi carne (creveţi, somon, ton), plus seminţe, nuci, roşii uscate. O combinaţie foarte apreciată e formată din: rucola, baby spanac, apio, fenicul, roşii cherry, avocado, feliuţe de parmezan, ulei de măsline, lămâie sau oţet de struguri.

Ton în crustă de susan pe pat de rucola

 

Ingrediente: file de ton, seminţe de susan, ulei de măsline, roşii cherry, rucola, lămâie.
Mod de preparare: tonul se taie felii, care se tăvălesc prin seminţele de susan şi apoi se prăjesc în puţin ulei de măsline, timp de 5 minute, până când seminţele capătă o nuanţă arămie. Feliile se pun în farfurie pe pat de rucola, decorate cu roşii tăiate pe jumătate şi stropite cu ulei de măsline. Acest preparat merge cu un pahar de vin rose.

Tort Raffaello

 

Ingrediente: pentru blat – 7 albuşuri, 240 g zahăr, 80 g unt topit şi răcit, 100 g migdale tocate, 120 g făină, un praf de sare, 3-4 picături esenţă naturală de migdală marocană. Pentru sirop – 140 ml apă, 40 g zahăr, o linguriţă esenţă naturală de migdală marocană. Pentru cremă – 200 g ciocolată albă, 2 linguriţe lapte de cocos, 250 g mascarpone, 400 g frişcă lichidă, 1 lingură zahăr pudră, 1 lingură suc de lămâie, 3 linguri nucă de cocos. Pentru decor – 50 g nucă de cocos, 8 bomboane raffaello, o lingură fulgi de cocos.
Mod de preparare: mixăm albuşurile cu un praf de sare, adăugăm treptat zahărul până obţinem o spumă tare, încorporăm făina, apoi migdalele măcinate, untul topit şi esenţa de migdale. Împărţim aluatul în două forme tapetate cu hârtie de copt şi le coacem 20-25 de minute, până trec testul scobitorii. Între timp, pregătim siropul: fierbem apa cu zahărul şi adăugăm siropul. Pentru cremă, topim la microunde ciocolata cu laptele de cocos, amestecăm apoi cu mascarpone. Mixăm frişca lichidă cu o lingură de zahăr pudră, apoi o încorporăm în compoziţia de ciocolată-mascarpone şi adăugăm 1 lingură suc de lămâie şi 3 linguri de nucă de cocos. Însiropăm blatul şi îl îmbrăcăm cu cremă, decorăm cu nucă de cocos şi bomboane raffaello.
Reţeta ne-a fost oferită de Cristina Toth (divainbucatarie.ro)

Tort de ciocolată cu zmeură

 

Ingrediente: 300 g de biscuiţi speculoos, 120 g unt, 210 g ciocolată neagră, 4 ouă, 200 ml smântână de gătit, 4 linguri cacao, 150 g miere, 2 linguri făină (de migdale), jumătate de linguriţă de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie, 250 g mascarpone, zmeură proaspătă.
Mod de preparare: pisează biscuiţii, amestecă-i cu untul topit, iar compoziţia obţinută se întinde într-o tavă cu fund detaşabil, tapetată cu hârtie de copt. Dă la rece pentru o jumătate de oră. Rupe 200 g de ciocolată şi toarnă peste ea smântâna de gătit fiartă, lăsând-o aşa 5 minute. Apoi amestecă până obţii o cremă. Separă albuşurile de gălbenuşuri, amestecă gălbenuşurile cu 100 g miere. Bate spumă albuşurile. Amestecă în crema de ciocolată cele 4 linguri de cacao, apoi gălbenuşurile, cele 2 linguri de făină şi bicarbonatul stins. La final adaugă în compoziţia aceasta albuşurile bătute şi încorporează cu grijă, cu mişcări ascendente, astfel încât aluatul să rămână aerisit. Toarnă aluatul în forma de copt, peste crusta de biscuiţi şi dă la cuptorul preîncălzit (180 de grade) pentru 10-15 minute. Amestecă mascarpone cu 50 g de miere şi 10 g de ciocolată topită, apoi cu câteva bucăţi de zmeură. Întinde crema peste tortul răcit şi decorează cu zmeură proaspătă. Ţine la rece peste noapte.
Reţeta ne-a fost oferită de Alina Sin (tasteofsin.ro)

Cocktail alcoolic cu aperol

 

Amestecă în proporţii egale aperol şi proseco (un vin spumant), adaugă puţină apă minerală sau sprite şi decorează paharul cu o felie de portocală. Este o băutură dulce şi aromată, atât pe gustul bărbaţilor, cât şi al doamnelor.

 

loading...
Loading...