Ingrediente:

1 borcan ciuperci întregi de la Bonduelle, 1 varză murată 1-1,5 kg, 3 cepe, 3 morcovi, 2 păstârnac, 100 g halva, piper Kotanyi, 200 g bulion, sare, cimbru  Kotanyi, boia  Kotanyi, mălai, foi dafin  Kotanyi, 100 g smântână.

Preparare

Se scot frunzele pentru sarmale şi le lăsăm la scurs într-o sită. Ciupercile se trec pe sub un jet de apă, punându-le intr-o sită. Într-o cratiţă se pune uleiul la încins, între timp curăţăm ceapa şi ardeiul, le spălăm şi le dăm prin răzătoare, apoi le punem la călit câteva minute. Curăţăm morcovii, păstârnacul şi cartofii spălate se dau prin răzătoare şi le punem peste ceapă şi ardei. Lăsăm până încep să-şi schimbe culoarea, să devină ceapa aurie, adăugăm orezul, iar la final punem halvaua tăiată cubuleţe micuţe, luăm de pe foc şi punem sare, piper, cimbru, boia toate după gust. Ciupercile se taie felii, adăugându-le peste compoziţia obţinută. Foile de varză nu trebuie să fie foarte mari, punem câte o lingură din compoziţia obţinută şi le rulăm uşor. Într-o oală se pun beţele de mărar, un rând de varză tocată jumătate şi bulion şi apoi sarmalele, acoperim cu varză tocată, iar apoi punem cimbru, bulionul rămas, piper şi foi de dafin, stropim cu o cană apă şi le dăm la foc. Acoperim cu un capac pentru a fierbe mai repede. Când sunt fierte se iau de pe foc şi se lasă să se răcească puţin (menţionez că se pot mânca şi calde şi reci). 

Pregătim mămăliga: Într-un tuci punem apă cu un varf sare, până dă în clocot. Adăugăm mălaiul în ploaie amestecăm continuu pentru a nu se face cocoloaşe, se fierbe la foc mic până începe să se îngroaşe. Se ia de pe foc şi se pune în forme pe farfurii, sarmalele se aşează pe varză (sau fiecare cum doreşte). Adăugăm şi smântâna pe mămăligă.

 

 

 

 
 
Loading...