Gospodinele sunt în febra pregătirilor pentru iarnă. Pe lângă clasicele murături și zacuscă, iată un alt preparat pe care îl puteți avea în cămară: sos de roșii cu ciuperci.


Ingrediente: 3kg roșii, 1 kg ciuperci champignon, 1 kg gogoșari sau ardei capia, 400 g ceapă, 250 ulei, 6 căpățâni de usturoi, 4 tije de țelină, busuioc, piper și sare, după gust.

Preparare: Se pun ciupercile la fiert în apă cu puțină sare. După șapte clocote, se scurge apa, iar după ce s-au răcit, ciupercile se dau prin mașina de tocat.  Se taie ceapa mărunt, se curăță roșiile de piele și se dau prin mașina de tocat. La fel se procedează și cu gogoșarii.

În continuare, se călește ceapa în ulei, până când aceasta devine lucioasă;  apoi, în vasul în care s-a călit ceapa se adaugă ciupercile și se lasă la foc mic, până când scade zeama. În acest vas se toarnă sucul de gogoșari.

După alte 15 minute  se adaugă sucul de roșii, cățeii de usturoi tocați mărunt, tijele de țelină și toate condimentele. Numai dacă roșiile sunt mai acre, se adaugă două lingurițe de zahăr. Se lasă sosul la fiert până capătă consistența smântânii.

În final, se scot tijele de țelină, sosul se toarnă în borcane sau în sticle cu gura mai largă, apoi se sigilează. Borcanele se înfășoară cu pături și, când s-au răcit, se depozitează în locuri răcoroase.  

 

 
 
Loading...